Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
loni jste mi tady moc pomohli překonat šok s nevhodně výměny kotle a tak Vás všechny, kteří věci rozumíte prosím nyní předem o radu, než se pustím do další akce. Musím provést rekonstrukci balkonu s terasou v prvním patře rodinného domku. Balkon je 20 let starý, podél přední části domku a navazuje za roh na terasu. Konstrukce je z hurdisek, betonová vrstva, IPA a dlaždice teraso. Nyní do něj zatéká a zespoda se drolí. Lemování - jakási okapnice je z pozinku a zábradlí je zapuštěné, vše je někde zrezivělé.
Jedná se tedy o odstranění starých dlaždic a pozink. lemování. Zároveň asi o nové ukotvení zábradlí, nové izolace a svedení vody do odtokových lišt kolem celého obvodu, položení dlažby, úpravu nosného sloupu terasy(nejlépe nějakou hydroizolační omítkou), stropu pod balkonem a terasou. Potřebovala bych znát alespoň přibližné náklady na takovou opravu a časový plán abych věděla jak si to naplánovat tak, ať to finančně zvládnu.
Mám zájem o optimalizované řešení, tedy ne to nejdražší, ale zároveň ani ne o to velmi levné, které bych musela opět brzy opravovat... a hlavně ať mě opět někdo nenapálí. Děkuji za pochopení.
V tomto případě půjde o totální rekonstrukci. Hurdis desky jsou zespodu již značně degradované a musí se odstranit. O stavu ocelové konstrukce taktéž pochybuji. Předpokládám, že ocelové U profily jsou vetknuty přímo do stropu. Obecně existují si 2 možnosti:
1. vybourat ocelovou konstrukci a nahradit ji novou konstrukcí
2. ocelovou konstrukci uřezat u fasády, nahradit ji novou za pomocí podpor vyložení
místo Hurdis desek které se již nebyrábí použít PZD desky, na ně betonová vyrovnávka se spádem, hydroizolace a povrchová úprava ( dlažba ).
Tydy na poradně Vám poradí jen teoreticky, je potřeba na místo přizvat nejlépe statika, který celý balkon posoudí a navrhne nejlepší řešení.
A na závěr poslední odpověď na otázku kolik by to stálo: Vzhledem k tomu, že jsem odborník přes oceňování stavebních prací na základě 3 fotografií, tak říkám, 15.438Kč bez DPH...
Děkuji za informace, našla jsem, že na konstrukci byly použity IE 14 a 16 a stropnice hurdis, balkon pokračuje stropem nad přízemím. Terasa je nahoře i dole otevřená, čelo tvoří 2 IE 18 + 1 IE 16 a prostor mezi nimi je zabetonován. Tak nevím zda by to šlo uřezat.
Každopádně mě děsí, že je nutná tak rozsáhlá rekonstrukce. Myslela jsem, že by se vydrolené hurdisky něčím naplnily (pěnou,...) a pak vše fixovalo nějakou moderní omítkou nebo armaturou, promiňte pokud píšu nesmysly, nevyznám se ve stavebních materiálech.
Ještě k ceně, pokud tomu dobře rozumím, tak se jedná asi o 60 tis. za materiál a cca 19 tis za práci?
Všechno, co jste mi tady napsali je pro mě velice užitečné, skládám si z Vašich komentářů plán, jak vůbec začít.
Děkuji!
Zdravím,
když to vezmeme od začátku
- co se týká IE profilů (traverz), tak tam bych s černým scénářem o jejich nutném vybourání počkal na to, až budou odhalené, protože nemusí být vůbec v tak šptaném stavu, aby musely být sneseny
- hurdisky by bohužel odstranění horní vrstvy dlažby a betonu nepřežily i kdyby byly v super stavu, takže jejich náhrady je nutná v každém případě - opravit je nelze, protože se jedná o tenkostěnný profilovaný výrobek a porušení jakékoli části je pro hurdisku smrtelné z hlediska pevnosti
- když sem já psal odhadovanou cenu, myslel jsem to tak, že u levnějšího řešení bude poměr ceny za práci a materiál v poměru cca 1:2 (nejvyšší položkou z materiálu bude cena dlažby, pokud dlažba bude kvalitní), kdežto u dražšího systémového řešení může být poměr cena práce - materiál třeba 1:5, protože systémy bývají v podstatě skládačky, ale speciální díly skládačky mívají cenu vyšší než univerzálně použitelné stavební materiály
- v podstatě bych řekl, že jste tu cenu, tak jak jste ji napsala, odhadla +- dobře - pro případ systémového řešení si nechte udělat nabídku, protože tam si to netroufám ani odhadnout (cenové relace mi nejsou známy - nejsem stavař)
Jen se dovolím zeptat - z kterého regionu jste?
Tak jsem požádala známého, který se zabývá stavebními prácemi, jestli by navrhnul nějaký postup a rozpočet. Bydlím na Plzeňsku. Tak uvidím, jak se všechno vyvrbí. Děkuji za Vaše reakce a věřím, že mi v případě potřeby ještě poradíte.
Těžko říci, zda nosná konstrukce a hurdy přežijí rekonstrukci, to zjistí rozumný a soudný řemeslník po odkrytí vršku terasy. Anebo Vám odborný statik za nemalé peníze řekne že to nevydrží.
Stávající stav je důležité řešit co nejdříve, pokud máte omezené finance, tak je třeba alespoň zamezit dalšímu zatékání vody do konstrukce.
Takže odkopat dlažbu a zjistit stav izolace, jestli opravit nebo udělat novou. Přitom zjistíte stav ukotvení sloupků zábradlí.
Potom možná opravit sloupky zábradlí (nebo alespoň jejich ukotvení, možná vyměnit) a udělat novou izolaci.
Popsal jsem úkony nutné pro to, aby se rekonstrukce v budoucnosti zbytečně neprodražila.
Pokud terasu nebudete používat, není nutná dlažba ani zábradlí a můžete v klidu střádat na pokračování opravy...
Zdravím,
aniž bych vás chtěl nějak děsit - počítejte s tím, že u takovéhle rekonstrukce (podle fotek) budete ráda, když se s cenou podle mého odhadu zastavíte na nějakých 60 - 70 tisících Kč (cena práce + cena materiálů) - hodně záleží na tom, jak moc si budete "vymýšlet", co se týká použitých materiálů (hlavně dlažba a izolace).
Podle své vlastní zkušenosti (exmanželka rozhodla /dům byl její/, její kamarádi odborníci poradili a provedli a já se z toho pak 3 roky /než jsme se rozešli/ "střílel do hlavy", protože do balkonu zatékalo, všude to sanytrovalo atd) bych vám poradil následující - sežeňte si někoho, kdo vám bude dělat lidově řečeno "stavební dozor"- prostě člověka, kdo nejen s váma projde návrh řešení rekonstrukce (nebojte se ho ptát na cokoli, co se vám nebude zdát nebo vám nebude jasné), ale pohlídá vám i práci řemeslníků - ten "někdo"nemusí být stavař, ale měl by to být někdo, kdo má přehled, rozumný úsudek a ideálně je to "puntičkář"- může to být třeba i váš kamarád nebo známý.
Terasy a balkony jsou totiž obecně velmi problémovým místem hlavně z možnosti pozdějšího zatékání a o výsledku často rozhodují maličkosti. Takže neodceňujte cokoli - fakt se to nevyplatí.
Samozřejmě rozhodující je, jestli chcete řešení, které je v rámci možností dokonalé (bohužel je ale dražší) nebo se spokojíte s řešením běžným (určitě levnější), ale je tam možnost vzniku problémů. Základ bude pro obě řešení stejný - vybourat včetně hurdisek, udělat nosnou konstrukci (litý armovaný beton do šalunku) nebo již výše zmiňované PZD desky, dále pak opravit zábradlí a jeho uchycení (doporučil bych i tohle už řešit podle toho, co si vyberete dál). Pak už máte na výběr:
1) levnější - udělat spádový potěr, provést izolaci natavením izolačního pásu, pokládka dlažby
2) dražší - použít nějaký skladebný systém
Pokud bych měl vybírat já pro sebe, tak se přiznám, že bych se zajímal o skladebný systém. Ve své době (viz výše) jsem se o tom intezivně zajímal a líbila se mi řešení typu několik vrstev izolace nad sebou, protože když už někde voda zateče, tak max. na další vrstvu izolace a po ní vyteče ven a ne do baráku. Kdysi takové hodně zajímavé řešení (teda mě se líbilo) nabízela firma Schlüter-Systems. Jejich dnešní nabídka a ani cenové relace mi známy nejsou (nepotřeboval jsem to), ale pokud by vás to zajímalo, tak další info máte zde schlueter.cz/... Určitě to ale není jediná firma, která nabízí něco podobného.
Přeju šťastnou ruku při výběru a rozhodnutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.