Nejste přihlášen/a.
Náš správce domu- předseda představenstva vlastníků bytových jednotek- rozhodl více méně o nás bez nás, že budeme mít v paneláku kotel. Elektrický kotel. Vyhradil si na jeden cca 2mil. korun. Mne zajímá, máte zkušenost s takovým kotlem? Přesný typ nám nesdělil. Jak se chová? Správce vyklízí pod naším přízemním bytem sklepní prostory, takže je značně pravděpodobné, že ho umístí pod náš byt. Mne zajímá hlavně, zda vydává nějaké zvuky, bouchání, klokotání,hučení, vibrace, kouř, zápach, případně jiné obtěžující faktory. Zajímá mne vaše zkušenost, byť i jen z doslechu. Vidíte takovou věc jako pozitivní nebo negativní? Jde o mnoho, protože pokud bude kotel nějak obtěžovat, jednak nám to bude silně znepříjemňovat život, pak ale hlavně náš byt bude neprodejný a my si jej přejeme v budoucnu prodat. Děkuji mnohokrát. Předem si vážím vašich odpovědí, jsou pro mne velmi důležité.
Elektrokotel pod bytem není ´na škodu´ - sám o sobě není hlučný ani jiným způsobem obtěžující, jako klad byste mohli vnímat fakt, že prostor, kde bude kotel umístěn, bude při jeho provozu ´vytápěný´, takže se vám sníží ochlazování bytu zespod.
Kouř a zápach hrozí jen při havárii kotle, to taky běžně nehrozí - a pokud jde o "nějaké zvuky, bouchání, klokotání,hučení, vibrace" - častým zdrojem těchto zvuků je nikoli kotel, ale špatně provedené rozvody vytápění - a ty se šíří po ´trubkách´ a vodou v nich, umístění kotle není podstatné - zvuky se šíří po celém domě - takže si spíše ´pohlídejte´ tyto možné nedostatky...
Elektrokotel sám o sobě žádné zvuky nevydává, svým principem je prostě jen topným tělesem, kolem kterého proudí voda. Tam nemá co dělat hluk. Samozřejmě pro provoz potřebuje například čerpadla, ale i ta jsou bezhlučná, za předpokladu, že nemají nějaký problém či vadu. Nebál bych se toho...
BTW - v nejhorším případě prodáte byt v létě, ne?
Nejste náhodou z Liberecka? Tam už je tak vysoká cena dálkového tepla, že se už asi vážně vyplatí jít na jiný zdroj tepla. Podle ceny bych však soudil, že místo elektrokotle půjde o tepelné čerpadlo (to je také na elektřinu). Jinak zařízení elektrokotle je velice tiché jak již psali pisatelé přede mnou a ty šumy a bouchání ap. může dělat i spíš to dálkové vytápění než místní zdroj.
To není jen otázkou liberecka - v našem městečku je situacve velice podobná - radniční mafie jde na ruku skupině ,,podnikatelů´´ kteří privatizovali teplárnu, takže ceny tepla jsou u nás velice vysoké. K tomu háží klacky pod nohy každému, kdo se chce od tohoto zdroje tepla odpojit takovým stylem, že některá SVJ to musel řešit přes soud. Tan pochopitelně vyhráli, dnes mají plynové kotelny a jejich návratnost je neuvěřitelně rychlá. Ostatní, kteří nemají chuť či čas jít do soudního sporu platí ,,výpalné´´ . No, tomu se dnes říká svobodné podnikání...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.