Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přizemnit trubky?

Od: m86m® odpovědí: 11 změna:
Ahoj, chtel bych se zeptat zda je v rekonstruovaném bytě při tahání elektřiny nutné zemnit vodovodní trubky, plynový přívod, a nově natažené radiátory na plynový kotel.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Určitě ano.

Vodovodní trubky - samozřejmě pokud nejsou v plastu. Plyn je třeba nejen uzemnit, ale měl by se vodičem i překlenout plynoměr. Radiátory jako takové zemnit nemusíte, ale potrubí k nim by jste měl, nejlépe hned u kotle.

Jde o to, dostat všechny potrubí v bytě na stejný - zemní - potenciál, v případě že by došlo k zavlečení cizího potenciálu z venčí.

doplněno 03.09.13 09:30:

Rád bych reagoval na zde rozvinutou diskuzi - zemnit platové potrubí je samozřejmě nesmysl. Bylo by to samé, jako připojovat vodiče za izolaci. V dřívější normě se doporučovalo zemnit vodovodní baterii, takz. brýlemi, tedy kovovou podložkou, která se vložila pod baterii a k ní se připojil zemnící vodič. Ovšem toto z normy vypadlo a já osobně to považuji za nesmysl, navíc to vypadalo ošklivě. Na školeních revizních techniků jsme se dozvídávali, že to bylo z důvodu, kdyby po vodě přiteklo napětí...No řekněme si na rovinu, že teoreticky se to stát může, ale prakticky si to neumím moc představit.

A co se týče statické elektřiny, která v plastových potrubích vzniká - už to, že je trubka zalitá v podlaze, či zaházená ve zdi, stačí pro odvedení potenciálu.

Jinak - vodič průřezu 4mm2 stačí, když to budeme nazývat pospojování a ne hlavní zemnění :)

hodnocení

ěkuji za odpověď, plynoměr je před bytem na zdi a zem k němu napojená je takže to bych mohl mít z krku, trubky jsou plastové ale až od úrovně mé podlahy (byt je v nejvyšším patře) a kotel tedy ještě dotahnu vodič... Průměr 4mm by stačil?

nashorn
hodnocení

0x

POZOR! Pokud máte plastové potrubí odpadní či vodovodní obnažené a taháte jej po zdi, nikoli ve zdi tak se také zemnilo. Alespoň na to mě upozornili na stavbě. Ale to byl rok 2004 a pak už jsem končil jako instalatér (slyšel jsem o tom tehdy poprvé ale logiku to mělo).

hodnocení

Tak to by mě ani nenapadlo teda... Tu je ale naštěstí vše ve zdi a vana umělá
repkin*

Já jsem zas slyšel, že se mají zemnit alespoň vodovodní vývody z plastového potrubí, jelikož tam je kov a baterie je také kovová, dávala se na ty mosazná esíčka taková jak kdyby kovová podložka, která se k tomu přitáhla baterií a od té šel ten drát.

kjanik112*
hodnocení

0x

Zemnit se mají i plastovky. Jednou na stavbě starého domku ´( nebylo tam fíčko) prodlužovali instalatéři potrubí a dávali i boiler. Denně jsem si tam myl ruce. Jednou jsem měl hluboko rozpukanou kůži na rukou. Vrazím ruce pod vodu- a dostal jsem pecku, až se mi v očích zajiskřilo. Když jsem to konzultoval s elektrikáři, někteří podezírali boiler, někteří mluvili i o možnosti statické elektřiny v plastech. Takže zemnit vždy.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Já jsem žlutozeleným měděným drátem 4řkou pospojoval vše, co se kovového v koupelně,čerpadlárně u boilerů i kotelně dalo. Elektrikář mi doporučil připojit šroubem i kovová futra. Než se položila dlažba. Dotahoval jsem to i etážkám pod výtokama-bateriema. Sichr je sichr. A je to na furt.

jabraka*
hodnocení

0x

Vysvětlení:I když je potrubí plastové,vede i voda.Proto se zemní i kovové výstupy z potrubí.

JABRAKA

kjanik112*
hodnocení

0x

Kolego Mistreli, pak mě teda řekni, jak to , že jsem dostal elektrickou ránu, když tvrdíš, že zemění plastu je nesmysl?

plast je nevodivý, proto ho je nesmysl zemnit - prostě to nemá logiku. Zemnit je třeba věci vodivé. Apropos, stavby jsou kapitola sama o sobě. Statická elektřina to určitě nebyla, tipoval bych to na vadný bojler, nebo jiné zanedbání, na stavbách naprosto běžné. Už z principu - kdyby byl ten bojler uzemněný-pospojený, v životě by jste ránu dostat nemohl...

kjanik112*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]