Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V jakém pořadí provést opravy bytu?

Od: beggycev odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny,

prosím o radu týkající se opravy bytu. Chtěli bychom kompletně vymalovat, tj. i se škrábáním, jelikož pod posledním nátěrem jsou asi 3 staré vrstvy malby, které už prosvítají. Jelikož jsme byt kupovali v takovém stavu, v jakém byl, bojíme se, že v jedné zdi je i plíseň, takže bude asi potřeba větší zásah.

Zároveň bychom chtěli nechat přebrousit/přelakovat/zatmelit parkety.

Je lepší nejdříve vymalovat a až potom udělat parkety? Jelikož máme špatné zkušenosti s parketami/řemeslníky, chtěli bychom to udělat až na konec, ale nemá někdo jiné zkušenosti?

Pokud by nám někdo také poradil firmu z Brna(byt je v Brně) se kterou má dobré zkušenosti na malování, případně renovaci parket, budeme moc rádi.

Děkuji

LN

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Při broušení parket se Vám stěny zapráší, takže napřed parkety pak malování. Nebo lépe napřed oškrábat a opravit stěny, pak opravit parkety a nakonec malování (samozřejmě podlahu důkladně zakrýt)..

jak píše magdon!

hodnocení

0x

Já bych nechala vybrousit parkety, pak bych koupila koberec a ustřihla tak, že bych na nový položila starý a uřezala podle něho, na trávě za barákem. Pak bych ten starý vrátila na ty čisté parkety, vymalovala a zničený koberec odvezla do sběrného dvora. ;)Takhle jsem to udělala já, několikrát za život. Systém ŽAVES (žádné velké smolení)

loriola*
hodnocení

0x

Neporadím vám brněnské řemeslníky, Brno, neznám, ale mohu s vámi sdílet svůj názor. Já bych začala rozhodně od zdí, obnažila bych je od starých vrstev malby a zajistila proti plísni Savem proti plísni, případně nějakými nátěry, to už se ptejte odborníků, např. v Obi, mají na to celé informace a pak teprve parkety. Padající kusy malby, příp. omítky vám parkety mohou poškodit. Pokud vám parketování dole u podlahy poškodí malbu, jistě ji opravíte levněji a snáz, než parkety. My si např. uchováváme v PET láhvi zbylou malbu pro případné nutné opravy malby. Je určitě snazší zaštukovat a zamalovat stěnu, než zbrousit poškrábané parkety a zalakovat.

doplněno 08.08.13 12:23:

Pokud se musí zbrušovat a lakovat nové parkety, pak se asi práší, to nevím, pak souhlasím, že je lepší nejprve upravit omítku pro malbu, pak pokládat parkety a pak provést malbu.

figurek*
hodnocení

0x

I přes všechny filtry z parketového brusu vždycky vyletí celý mrak prachu, který se vám usadí úplně všude. I na nové malbě.

*

proto radím tento postup :

broušení parket udělejte jako první. To je hlavní věc.

poté oškrábejte zašlou malbu, opravte stěny, vymalujte.

očistěte a nalakujte parkety.

Rozhodně bych parkety nebrousil před škrábáním malby. Opadaná vlhká malba se Vám na vybroušené a nenatřené parkety docela slušně přilepí a protože je vlhká, vsákne se do suchého dřeva. Naděláte si těžko odstranitelné fleky a nezbyde Vám, než potom parkety znova brousit.

doplněno 08.08.13 20:12:

Hope, neprotiřečím. Příspěvek patřil Figurkovi, který navrhuje udělat komplet podlahu jako prní.

doplněno 08.08.13 20:14:

Pardon, ne komplet, ale její obroušení. To nepovažuju za nejlepší nápad, protože si přebroušené parkety zasviním při škrábání malby. Obroušené a nenatřené parkety jsou dost náchylné na poškození vlhkou oškrábanou malbou.

hop®

Magdone, nějak si trošku protiřečíte...

Já navrhuji začít stěnami, škrábání a vše, kromě finálního posledního nátěru (samozřejmě nejprve vytrhat rohové lišty, bývá dobrým zvykem dávat nové).

Potom kompletně renovovat podlahu.

A na závěr zakrýt podlahu, na stěnách opravit případné šrámy po renovaci parket, připevnit rohové lišty (s případným zatmelením) a vymalovat...

doplněno 08.08.13 21:39:

Magdone, "napřed parkety pak malování" versus "Rozhodně bych parkety nebrousil před škrábáním malby", je jedno na co to byla reakce, ale přít se nehodlám...

Jen doplním, že těmi šrámy jsem myslel případné odřeniny od stroje, ne piliny z broušení čerstvě položené dřevěné podlahy (nebo co jste to fotil). Jinak po rozumném broušení parket rozumným řemeslníkem (s rozumným vercajkem) stačí jen mírný prach omést ze stěn suchým jemným smetákem a vymalovat načisto...

"...na stěnách opravit případné šrámy po renovaci parket..."

Mám osobní zkušenosti, že se po broušení parket nejedná o "případné šrámy", ale o celoplošné zaprášení stěn, které je pak nutné ještě jednou přemalovat.

doplněno 08.08.13 20:23:

Tohle je extrém a taky to nejsou parkety, ale takhle vypadala už vymalovaná stěna po dodatečném broušení dřevěné podlahy.

doplněno 09.08.13 06:47:

Tak jo, asi jsem v zom udělal trochu zmatek. Takže odvolávám, co jsem slíbil a slibuju, co jsem odvolal. Takže už jen stručně znova:

Oškrábat malbu a opravit stěny - uklidit oškrábanou malbu z parket - obrousit a nalakovat parkety - zakrýt důkladně podlahu - vymalovat - umýt se a dát si pivo.

V jakém pořadí provést opravy bytu?

madla*
hodnocení

0x

Dobry den, ja mam zkusenosti s brousenim parket. Jemny prach je vsude, doporucuji zalepit igelitem dvere a pokud je v byte i nabytek, tak taky zalepit. Nam parkety renovovala firma z Tisnova, nahodny vyber. Dopadlo to dobre. Bohuzel uz nevim nazev. My uz meli vymalovano, kdyz se renovovaly parkety. Firma mela nejakou odsavcku prachu primo v tom pokoji, tam to stacilo vysat a znova malovat nebylo treba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]