Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, zda má smysl žehlit klasické prostěradlo z obou stran, nebo stačí jen ze strany lícové?
Zatím žehlím obě, ale je to nuda. Dík!
Hezký večer. Nevím z které strany je správně. Žehlívala jsem pouze z rubové a opatrně u krajů. Žehlila jsem i plíny, ale jen pár měsíců, kvůli citlivé pokožce malého miminka. Bylo období, kdy jsem žehlila vše - měla jsem novou žehličku a chtěla jsem si ji užít :D. Teď žehlím jen to nejnutnější. Prostěradla i povlečení srovnám rukama:D. Už to tak nepřeháním. Čistotu a kuchyň nezanedbávám, jen jsem upustila od zbytečností. Ale co člověk, to jiný názor, i na chod v domácnosti. Zdravím.
Páni, jak já jsem nenáviděla žehlení prostěradel! Nakropit, nechat provlhnout, vyžehlit, když bylo třeba, znovu nechat doschnout! Zvláště pak, když se po jedné noci kapku shrnuly a nebylo vidět, že se jich dotkla žehlička. :D Pak jsem si koupila froté a pak žerzejové, napínací. Lněné nebo jaké to bylo, jsem dala bokem. Pak jsem je použila na přikrytí koberců a nábytku před malováním. :D Život není o dobře vyžehlených prostěradlech. Fakt, není! Vím to!
doplněno 07.08.13 09:49: Život je příliš krátký na to, aby žena tratila čas s dokonale vyžehlenými prostěradly.
Asi záleží na látce, ze které jsou ta prostěradla. Pokud jsou ze žerzeje, tedy z bavlny, nebo viskózy a je to takový trikot, tak ty se žehlit nemusí vůbec, neboť se vypnou na madraci. Pokud je máte látkové, tak je stačí vyžehlit po jedné straně. Vím, že říkáte klasické prostěradlo, ale dnes už je klasický i ten žerzej. Ale jak už někdo napsal, pokud by mne žehlení bavilo a nekoukala na spotřebu elektrické energie, tak bych žehlila z rubu a lícu a třeba dvakrát. Ale Vás to nebaví, tak klidně jen z líce.
Jestli to má smysl nevím - to asi záleží na každém, na co je zvyklý. Pokud z toh budete mít lepší pocit, když budete mít vyžehlené z oboustran, pak to tak asi budete muset dělat. Pokud vám nevadí spát na rozžvaněném prostěradle, nemusíte ho třeba žehlit vůbec.
Dám vám příklad ze své praxe. Jsem naučený si obyčejné montérky (nemyslím kombinézy) vždycky po vyprání kompletně pečlivě vyžehlit. V nevyžehlených montérkách se prostě cítím blbě i doma v dílně, když mne nikdo nevidí. Takže žehlím i ty montérky. A abych to vylepšil - ne že by mi žehlení nějak vadilo (myslím žehlení všeobecně), ale aby mne to i bavilo, koupil jsem si žehličku z té lepší kategorie (s keramickou žehlící plochou). A tak žehlím i docela rád.
Nevím, jakou děláte práci, ale když mi před časem manželka vyžehlila montérky, koukali na mě kolegové jak na exota . Ovšem ne dlouho. Po pár hodinách práce už to na nich vidět nebylo. Některé věci je skutečně zbytečné dělat.
Nebudu zastírat, že i na mne občas někdo kouká skrz to žehlení montérek jako na exota (živí mne něco jako zámečničina, kromě jiného, takže taky ne 100% čistá práce) a to včetně ženských. Jak jsem psal, necítím se dobře v nevyžehlených montérkách ani doma v dílně nebo když něco dělám okolo baráku. Uznávám, že my "puntičkáři" si občas třeba ten život komplikujeme zbytečně (z pohledu jiných).
Chápu, že se žehlí reprezentativní košile a podobné věci. Proč se žehlí prostěradla? Aby byla tvrdší? A navíc oboustranně? Nechápu, a omlouvám se že jsem ani neporadil...
doplněno 06.08.13 22:44:Žehlení plínek byla spíše hygienická záležitost, než estetická, a je dodnes, pokud někdo nepreferuje pampersky...
Podobně bývalé škrobení ložního prádla mne naučilo přežívat i v polních podmínkách, VŠECHNO bylo pohodlnější než čerstvě naškrobená postel...
Když máte motivaci, tak proč ne? Krásně a dokonale vyžehlené ložní prádlo, to je obřad. Například plínky pro miminko spousta maminek nebo i tatínků žehlila "ze všech tří stran".
Jak žehlí průmyslové žehliče ve velkých prádelnách? Prádlo jde mezi dva válce, a jeden z nich je vyhřívaný elektrickým nebo parním topným tělesem
Nechápu důvod žehlení prostěradla z obou stran.
Ono je z druhé strany pokrčené jinak/jinde, než na té první?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.