Nejste přihlášen/a.
Předpokládám, že se jedná o "domácky" vyráběnou nádobu, nebo nádobu, která dříve sloužila k něčemu jinému.
U továrně vyráběných se povolený tlak pohybuje v rozmezi 5-12barů.
Při současném tlaku 2kp/cm2 (zhruba 2bary?) po načerpání lze z nádrže vypustit 30l, poté sepne čerpadlo. Nádoba mezi sváry 95cm, 10cm kopule, obvod 127cm = zhruba 130l.
1) Manometr ukazuje hodnoty ve veličině kp/cm2. 1kp/cm2 = 0,980665. Souhlasíte?
2) Jaký maximální tlak doporučujete? Máte zkušenost, že by se podobná nádrž vysokým tlakem roztrhla? Roztříštila by se, a nebo by došlo k trhlině? Mohlo by dojít k ohrožení osob? Nádrže se vyráběly z oceli, nebo bylo někdy používáno i litiny?
3) Obávám se, že můj postup doplňování vzduchu je chybný. Nejprve vypustím veškerou vodu, povolím vodovodní ventil, do zavlažovací hadice vložím hadici kompresoru, utěsním. Po doplnění vzduchu uzavřu ventil, sepnu čerpadlo. Neměl by se doplňovat vzduch jen když se v nádobě nachází voda?
Ahoj. Ten koupelnový válec na ohřev vody býval vyráběn ze slabého plechu a s velkou dírou(komínkem) vedenou středem. Tlaková nádoba k vodárně by měla být o něco silnější. Ty staré se dělaly bez gumové duše a plnění vzduchem bylo složitější. Jak ti je navrhováno, pořiď si novou s tlakovým spínačem a s tlakoměrem. Není to zas tak drahé.Tuhle starou věc si dej na zahradu pro ohřev sluncem a bez tlakování.
Ta nádoba má mít štítek, na kterém budou uvedené potřebné údaje.
Stejně tak má procházet pravidelnou devizí a tlakovou zkouškou.
To že se náhoba může při vyšším tlaku roztrhnout je jistota. Neradil bych ti zkoušet kolik tlaku nádoba vydrži, protože až praskne, tak určitě nestihneš utýct.
Já bych si rozhodně koupil novou tlakovou nádobu i se všemi dokumenty. Riskovat roztržení je hazard.
No už podle těch kuliček po sváření zatřených barvou je to velmi pravděpodobně domácí bastl bez minimální tlakové zkoušky který bych se bál používat. Viděl jsem kdy se na dělané nádobě díky blbě vyřešenému spodnímu dnu roztrhnul jeho svar v délce asi 15 cm a v noci bylo ve sklepě 15 cm vody! A to je slepená ze 5 a 6 mm plechu, tam bylo max. 0,35 MPa! A ty svary jen tak hrc prc na padáka céóčkem
Já bych tipnul že cca 6bar vydrží jistě. Záleží v jakém je stavu. My máme doma starý ocelový darling SIGMA, už 50 let a drží. A to vodu tlakuju v rozsahu 2,5 - 5bar. Můžeš zkusit udělat tlakovou zkoušku, natlakovat to třeba na 8bar pokud chceš používat provozní tlak maximálně 5. Ale schovej se, vzduchová exploze je horší jak vodní, o ocelové nemluvě. Nebezpečné to býti může, záleží co povolí, jestli svár, tak se klidně může dost roztrhnout. Vzduch doplňuji takto: Elektricky odpojím čerpadlo, otevřu nejbližší ventil a necham vodu vytékat. Až slyším a vidím že jde ven vzduch, je nádoba prázdná. Ventil uzavřu a dotlakuju kompresorem na 2,3bar (o 0,2bar nižší než zapínací tlak). Poté zapnu čerpadlo a mám hotovo. Jinak dej si pozor, jestli je ten kompresor olejový, snadno kontaminuje tu vodu olejem. Poznal jsem to až na zahradě v sudu kde hladina hrála všemi barvami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.