Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výhody/nevýhody zapojení myčky na teplou vodu

Od: fany* odpovědí: 19 změna:

Poraďte mi prosím, když mě nebude zajímat cena ohřevu teplé vody, ( dejme tomu,že mám teplou vodu zdarma a platím pouze za studenou vodu a za elektriku ) jaké jsou tedy výhody a nevýhody, když myčku zapojím na teplou vodu?

Jak se myčka vypořádá s programem třeba 45°C, když v přívodu je třeba 60°C?

Nebo program 70°C a v přívodu je 60°C?

Děkuji za informace

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Mám ji zapojenou také jen na teplou vodu, 48C kondenzační kotel na plyn, doba mytí se zkrátí asi o 10 minut. Po napuštění není myčka ani vlazna, všechen ten nerez teplou vodu ochladí.
fany*
hodnocení

Mám ji zapojenou pouze na teplou vodu cca 65 stupnu C už více než měsíc a je vše OK. Doba se zkrátila o cca 6 minut.Jsem spokojen a myslím,že je to lepší než napojení na studenou vodu.

Fany, že jo?! Navíc, když oplachuje před mytím horkou vodou, zhruba opláchne mastnotu a o to se může dát méně prášku na mytí.. Vyzkoušeno. Studená voda mastnotu ztuží. ;)

fany*
hodnocení

jj přesně tak,myslím,že je lepší volba teplou vodou dopojit.V manuálu je,že je možné myčku napojit jak na studenou,tak i teplou.Mám Elektrolux :)

kefalo

Hlavně pokud jde voda z teplárny do paneláku tak není tak tvrdá a tedy Myčka nežere tolik soli. He:)

mowla*
hodnocení

0x

Myčka se zapojuje buďto jen na přívod vody studené, nebo studené i teplé.

Modelová situace - studená 15°C, teplá 60°C, myčka zapojena na studenou i teplou

1. program 45°C - myčka namixuje napouštěnou vodu tak, aby výsledek byl blízký 45°C, na ´přesno´ vodu dohřeje

2. program 70°C - myčka napustí jen teplou a dohřeje ji

Pokud by byla myčka v těchto modelových situacích zapojena jen na studenou vodu, musela by celé napuštěné množství ohřát na potřebnou teplotu - takže obvykle vychází provozně levněji zapojit i přívod teplé.

doplněno 04.08.13 14:47:

Myčky, podobně jaké pračky, se připojují buďto na studenou a nebo na teplou i studenou vodu.

fany*
hodnocení

Děkuji a jak zapojím myčku na teplou i studenou vodu? Myslel jsem,že ji zapojím pouze na teplou vodu nebo na studenou,ale na obě?

Myčka se dá samozřejmě napojit i jen na teplou vodu..Funguje to naprosto bez problémů.V případě nutnosti se dá na přívod vody před myčku osadit termostatický směšovací ventil.
fany*
hodnocení

Dobře napojím myčku pouze na Teplou vodu která je u mě cca 60-65°C a mám i cirkulaci. Vypořádá se se všemi programy i předumytí? Urychlí se čas když myčka nemusí asi ohřívat vodu?

hodnocení

0x

U myčky je to celkem jedno - pokud dáš program na 60 a pustíš do ní vodu 70, tak to nádobí až tak nevadí. Prostě se bude mýt v teplejší vodě (ono to stejně po chvíli schládne. U pračky pokud dáš program na 40 a pustíš vodu 70, tak se ti ty hadříky můžou třeba srazit nebo tak něco - ale i v tomto případě když se horká voda naleje do relativně chladného stroje a ještě se v něm míchá, tak celkem rychle schládne na nižší teplotu.

fany*
hodnocení

Děkuji, napojím tedy myčku pouze na teplou vodu a budu věřit, že je vše v pořádku. Nevím sice výhody a nevýhody, možná mi je někdo napíše :)

Výhoda je jediná - elektrický ohřev studené vody v myčce je obvykle dražší než cena stejného množství teplé vody (ať už z centrálního rozvodu nebo z domovního kotle). Rozdíl je sice v halířích, ale při denním používání to nějakou tu desetikorunu za rok dá.

doplněno 04.08.13 16:39:

...a samozřejmě i mytí je o pár minut rychlejší, nemusí se čekat až myčka tu vodu ohřeje. Ale ani to nehraje roli - my obvykle pouštíme myčku přes noc, takže je úplně jedno jestli myje 85 minut nebo 95...

Cenový rozdíl může být i velmi výrazný.Např.pokud máte solární ohřev vody, pak se tepla voda do myčky určitě vyplatí.Pokud ohřívate vodu elektřinou, pak to význam nemá.
fany*
hodnocení

Děkuji za info,ohřev vody mám téměř zdarma.Podle vašich rad si ji určitě ihned napojím pouze na teplou vodu.

fany*
hodnocení

Děkuji,myčku tedy napojím na Teplou vodu. Pokud se skrátí doba mytí,taky ušetřena energie...

hodnocení

0x

Já mám myčku Candy napojenou na teplou vodu. Pokud si dobře vzpomínám, v návodu byla zmínka, že lze napojit na teplou vodu, pakliže voda nebude treplejší než 60ˇC. Ale nejsem si jistá, jestli je to určitě těch 60. Sama mám teplou vodu z karmy a 60´C to není nikdy.;) Jen si myslím, že každý výrobce nedoporučuje teplou vodu. Jen někteří. *hej*Teplota vody by se dala vyřešit domíchávací baterií a tím by se splnila podmínka na teplotu vody, kterou výrobce povoluje.

fany*
hodnocení

děkuji,zapojím myčku tedy pouze na teplou vodu.

humbucker*

Ahoj. Možná by tento dotaz měl být spíš směřován na odborný servis. V době záruky by se asi nemělo takhle experimentovat. Pokud je k dispozici dvoutarif, jde tu myčku spouštět na ten noční proud.

Odborný servis netřeba.V návodech to bývá jasně napsané.
Dodržení přesné max.teploty je také jednoduché..a není to ani příliš finančně náročné.Cca 1300Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]