Nejste přihlášen/a.
Po 10ti letech bez problémů se nám začal bez zjevné příčiny zvyšovat tlak v topení .Topenář nám při montáži a seřízení napsal na expanzní nádobu : tlak 0,6 baru - udržujte! Což šlo roky bez problémů. V lednu bez důvodu -topí se pořád zhruba stejně- tlak začal stoupat až ke 2 barům, což jsme řešili upuštěním vody a tlak se srovnal. Druhý den zase totéž.
Takhle jsme už upustili snad 15 litrů a pořád totéž. Kotel je na dřevoplyn, ukazatel zobrazuje stejný tlak jako v exp. nádobě.Takže tady taky není problém. Není tady někdo topenář? Snížení tlaku by se dalo vysvětlit únikem vody, ale zvyšování?
Jak jsem pochopil , jedná se o topení s tlakovou vyrovnávací(expanzní) nádrží. V tom případě při větším zvyšování tlaku při zahřátí (topení) , je zřejmě způsobeno malým množstvím vzduchu v soustavě.
Vysvětlení: Samozřejmé je , že voda v topení při zahřáti zvětší svůj objem a pokud je v uzavřeném prostoru , zvyšuje se tlak , voda je nestlačitelná. Ve vyrovnávací (expanzní) nádrži musí být proto vzduch - dostatečné množství vzduchu . Tento vzduch při zvětšení objemu vody ustoupí vodě (zmenší svůj objem) .Toto se vždy projeví zvýšeným tlakem v soustavě. Pokud je v soustavě vzduchu málo (větší část a nebo celá vyrovnávací nádrž je zaplněna vodou) ,voda je nestlačitelná , zvýší se tlak razantnější , než když je nádržka zaplněna , npř. do poloviny vodou a zbytek objemu nádrže vzduchem. Upouštění vody bez současného doplnění vzduchu neni řešením a mohlo by dojít i k zavzdušnění . Ke správnému naplnění soustavy vodou a vzduchem je složitější postup.
1, Soustavu topení doplnit vodou až do nejvýše položeného radiátoru topení-kontrolovat odvzdušňovacím ventile.Nejlépe je ventil nechat otevřen a v průběhu naplňování pod neustálou kontrolou.
2. Změřit výškový rozdíl mezi nejvyšším bodem , kam až vystoupala voda - poslední nejvýše položený odvzdušňovací ventil a střední částí vyrovnávací nádržky. Npř. výškový rozdíl je 5 m , to znamená že voda vytváří svojí vahou tlak 0,5 baru - ( každý výškový rozdíl o l m se změní tlak o 0,1 baru).
3. V tomto okamžiku podle uvedeného příkladu by měl tlakoměr ukazovat tlak 0,5 baru.Pokud tomu je jinak vzduch doplnit , nebo upustit. Tak aby na tlakoměru byla hodnota odpovídající výšce hladiny v horním radiátoru, v našem případě 0,5 baru. Při doplňování vzduchu bude z otevřeného odvzdušňovacího ventilu unikat voda , při upouštění vzduchu bude potřeba vodu doplnit .Tlak vody a vzduchu misí být v rovnováze - 05 baru.
4. V okamžiku dosažení požadovaného tlaku , odvzdušňovací ventil uzavřít a pak dohustit vzduch na tlak o 0,2 až 0,3 baru. V našem případě na tlak Max 0,3 baru .To znamená , že v soustavě bude přetlak (odpovídající 2 až 3 m výšky hladina) , stejně jako by byla otevřená expanzní nádoba výše než nejvyšší radiátor .A to zajistí , že se soustava nezavzdušní , je zajištěn dokonalý oběh voda v soustavě a tlak při zahřátí se bude zvyšovat jen nepatrně.
Asi jsem problém popsal složitě a za to se omlouvám.. Je zkrátka nezbytné , zabezpečit dostatečné množství vzduchu v nádržce , při současné dostatečné množství vody v soustavě , tak aby zvětšující se objem topného media byl náležitě kompenzován dostatečným vzduchovým polštářem nad vodní hladinou v expanzní nádobě .
" Snížení tlaku by se dalo vysvětlit únikem vody, ale zvyšování ?" zvyšování je přeci obráceně. stále Vám přitéká (pomalu, netěsností kohoutu) voda. Máte dopouštění spojeno s vodovodním řádem?
Pozná se to složitě. Musí se vyměnit kohout - ventil, nevím co je tam a jaký. Kapat to neméže, to je jen u umyvadla nebo vany. Ale tady to propouští do kotle. Zkuste poslechem. Posťte vodu a pak ji zavřete silou a poslouchejte.
Ale ten tlak by se musel zvyšovat pořád, ale on se zvyšuje, jenom pokuď se v kotli topí. Při vyhaslém ohni se nemění.
Madam, mě když praskla ta membrána co je v té expanzní nádobě, tak po vyšroubování ventilku z toho tekla voda. Je-li tomu i u Vás, tak to bude špatnou expanzkou. Navrhuji vyšroubovat ventilek a hned uvidíte.
To ale nic nemění na postupu seřízení jak jsem uvedl. Při poškození membrány hrozí zavzdušnění topného systému v případě když je expanzka umístěna níže než nejvýše umístěný radiátor .Při níže umístěné expanzce uniká voda z uvolněného ventilku a to znamoná , že vzduch unikl do soustavy topení a zavzdušnil topnou ji.
Miro, uzavřená tlaková expanzní nádoba, co já vím, bývá vždy níže, než radiátory, na rozdíl od starých, otevřených expanzních nádob. Vtip je totiž v tom, že může dobře fungovat jedině v případě, že do ní tlačí hydrostatický tlak vody v topení, který je přetlačován právě jejím natlakováním. Či se mýlím?
Já jsem měl na mysli přirovnání při různém umístění expanzky pro názornější pochopení problému.Takže byla-li by expanzka umístěna nahoře v podstatě by nevadilo porušení membrány. Význam uzavřené expanzní nádoby je jestě to , že ji můžeme umístit poblíž kotle a tím je lépe přístupná. Nemalý význam je také , že nedochází k odpařování vody a to má také vliv na topnou soustavu.
Myslím si , že neni přesné hovořit o přetlačování vody a vzduchu, proč? . Hlavně jde o to , aby se v soustavě vytvořil přetlak , aby nedocházelo k zavzdušňování a tím zhoršení oběhu vody. Kotel by se přetápěl a radiátory by nedávali výkon.Oběhové čerpadlo by nemuselo čerpat na plný výkon a nebo vůbec.Neprotlačilo by topnou vodu přes vzduchovou bublinu.
...není přesné hovořit o přetlačování vody a vzduchu...hlavně, aby se v soustavě vytvořil přetlak... Teda to je plácání, z tebe maj asi doma radost, co?
Máte pravdu , ale na kdejakou maličkost , dokonce na větší problémy , nezvu tzv.odborníka . pane " nuf " . A to je doma pak dvojnásobná radost .Nashle.
Tak jsem to udělala podle Vašeho návodu. Díky za něj. Pan Nuf patří mezi kecálky - rejpálky, kteří sice neporadí ,neumí, tak aspoň porýpnou.
Mějte se Eva
Pane "Wroclav" kdyby byla závada v tzv.bojleru jak uvádíte , zvyšoval by se tlak i v době kdy se netopí a ne jen tak jak uvádí tazatel ke 2 barům., ale o něco více a to na tlak ve vodovodním řadu , ktarý byvá cca 4 až 6 barů i více .
Pane "wroclav" Nemíváte špatné nazory a rady , ale jsou znehodnocovány vašimi připomínkami o radilech , tápaní , zviditelňování se apod. Ale o tom jsem již psal v jíné robrice - Auto - moto.
Jediná možnost odkud se v topení bere denně 15 l vody navíc , je místo kde jsou obě soustavy ( topení a vodovodní) , nějakým způsobem propojeny nebo spojeny , npř. za účelem doplňování vody , nedo za účelem ohřevu vody v nějakém výměníku. Je to tak jednoduché , že to dá rozum.Napiště co vše , jaká zařízení máte na topný systém napojena a pak můžeme zaspekulovat o nožných příčinách.Co bylo dosud uvedeno , mohlo být jen v obecně platné rovině a směřovalo k odhalení závad.
Souhlasím s Vámi. Já jsem právě teď řešil stejný problém, tlak v systému topení se zvyšoval jen když byl kotel v provozu a stoupal tak na 2 až 2,2 bar. Zkontrolujte pojišťovací ventil topení, jestli se pak neotvírá. Byl prorezlý kombinovaný boiler mezi topnou a pitnou vodou, ta trhlinka se zřejmě "otevírala" jen když byl boiler ohříván kotlem. Po výměně boileru vše OK. Mimochodem, ten boiler vydržel 19 let.
P.S. Jediný problém je v tom, že staré a nové typy boilerů mají úplně jiné rozteče připojovacích šroubení (Boiler Dražice 160 l), takže je to dost práce.
Jří
Neumím to tak hezky zdůvodnit, ale když se to stalo mě, tak to bylo špatnou expanzní nádobou. Vyměnil jsem jí a byl klid.
Pokud vaše expanzka nebyla děravá , tak si dovoluji tvrdit , pokud jste měl problém jako tazatel , tak stačilo jen správně nastavit. Expanzka neni nic jiného než prostá uzavřená nadoba s přípojkou ve spodní části na vodu systému topení a ventilem pro vzduch v horní části nádoby. Zbytečná investice.Zlepšení nastalo z důvodů správného nastavení podle uvedeného diskuzního přispěvku.To se mohlo udělat i se starou expanzkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.