Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rolety nebo žaluzie?

Od: pavelst* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím vás rozhoduji se čím zakrýt okna. Do teď byly instalovány garnýže a závěsy. Dům prochází modernizací a rušením původního vybavení.

Žaluzie jsme měli na původním bydlišti a mě se zdá že žaluzie se spíš hodí do města. Ne do pěkného domku v přírodě.

Uvažuji tedy o roletách - těch co se instalují ze vnitř.

Vůbec ale teď nevím jak je sehnat. U žaluzijí vím, že je instalují firmy co dělají okna. A také jsem uvažoval že bych oslovil firmu co nám vyměňovala plastové okna... ale to u rolet asi bych jsme nepochodili.

Chtěl bych tedy poradit jak se rolety vůbec kupují. Jelikož se v tom vůbec nevyznám - nechám si poradit. Jestli jsou třeba nějaké vyloženě špatné nebo dobré značky, či mají rolety nějaké rizika, nevýhody, nebo naopak výhody.

Děkuji za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tyhle věci ti udělá skoro každý kdo dělá tzv. do oken. Rolovací rolety nad oknem ti může ušít na míru a z materiálu jaký si vybereš skoro každý čalouník. V letošním horkém létě by se mnohdy hodily před okenní rolety k zabránění průniku horka z venku. Ty to ale zatarasí totálně, když se spustí dolů.

andrea1*
hodnocení

0x

Jsou vyloženě firmy, které se zabývají stínící technikou. Mají přímo vzorkovny, kde mají vše vystavené na ukázku. Nevím odkud jste, ale stačí pohledat na netu.. Co já mám zkušenost, tak klasické rolety jsou dost poruchové.

buggy*
hodnocení

0x

Záleží i na vzhledu objektu. Pokud je to starší dům, okenice jsou také pěkné.

Já si nechal instalovat venkovní rolety od firmy Rollo. Kvalitní firma, ovšem trochu dražší.

Důvody: ochrana proti sluníčku, bezvadné zastínění, motor i na dálkové ovládání které se dá naprogramovat na pojezdy i po dobu nepřítomnosti, což působí odpudivě na zloděje.Technik přijede osobně vše zaměřit a dá vybrat z barevných kombinací.

hodnocení

0x

Doma a pak ještě několikrát za život jsem zažila rolety. Nemám je ráda, protože uzavřou prostor. Udělají jakoby další stěnu, neprůhlednou. Udělají šero nebo tmu. Jsou sice i světlé, ale jakmile není vidět ven, stávají se stěnou. Zmenší vnitřní prostor. A nejdou otevřít okny, jsou-li stažené. ;)Žaluzie jsou přímo na křídlech dveří a jsou stavitelné. Na zastínění nebo na zatmění. Je také důležité, jakou barvu mají. Tmavá barva, při zastínění udělá v místnosti tmu a zmenší prostor. Kapku klaustrofobie. Když jsou světlé, při zastínění nesvítí do místnosti slunce, ale je světlo a jasno. A je vidět ven, není to zeď. ;) stineni.cz/... Já osobně vzdychám při pohledu na žaluzie Noc a den. Už někdo se tady ptal na zkušenosti s nimi. A také svislé žaluzie vypadají pěkně.

doplněno 03.08.13 09:07:

. . . na křídlech oken (a ne dveří)

pokud chcete něco na stínění a přitom se neomezovat větráním a teplem doporučuji venkovní žaluzie.hlavně ted v létě natočíte lameli slunce vám neohřívá místnosti,pohodlně větráte,.co koliv dáte ze vnitř na okno funguje jako topidlo páč se rozpálí a ohřívá vám vzduch v místnosti,u venkovních žaluzek to neexistuje teplo uniká ven a přes sklo neprojde.po montážimam doma o 10c chladněji .po szkušenostech s roletama a vnitřními žaluzkami už nic jiného

pt®
hodnocení

0x

Máme RD a na oknech venkovní žaluzie a je to prima. Zatáhnu, ale dám lamely na větrání, vevnitř mám otevřené křídlo okna a je v místnosti krásně, určitě víc, jak o 10 st. než venku. - pt

hodnocení

0x

Vynechám klasické rolovací rolety, někdo na ně nedá dopustit, ale já bych si je už nepořizoval.

Výhodou žaluzií je možnost jejich naklápění, takže se dají nastavit tak, že Vám do místnosti nesvítí slunce, ale světla prochází dostatek. Nebo naopak tak, že Vám do místnosti svítí slunce naplno, nicméně zvenku dovnitř vidět není. Vnitřní žaluzie Vám sice zastíní místnost proti světlu a nežádoucím pohledům kolemjdoucích a sousedů, ale proti teplu nepomůžou. Slunce ohřívá žaluzii skrz okno a ta ho následně vyzařuje do místnosti. Co se odstínění tepla týká, jsou nejlepší žaluzie venkovní přes celou plochu okna. Navíc je můžete mít zatažené i při otevřených oknech a při vhodném nastavení můžete naplno větrat. Nevýhodou je náročnější údržba. Kompromis jsou žaluzie meziokenní, ale ty u plastových oken logicky použít nelze. Obdobně je to s pevnými roletami (bývají v přímořských státech). Rozdíl je v tom, že takovou roletu nemůžete nijak výrazně ovládat, takže po zatažení je v místnosti prakticky tma.

lenickalysa*
hodnocení

0x

Rolety rozhodně doporučuji, máme již druhým rokem od Lomaxu v imitaci dřeva a nemůžu si je vynachválit, velkou výhodou oproti žaluziím je snadný uklíd prachu a také částečné odhlučnění.
lomax.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]