Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme v koupelně nějaké malé bodovky v sádrokartonovém stropě.
Potřebuji přehodit žárovky a v podání taťky (75 let) to bude jobovka na týden.
Stačí zmáčknout ten drátek kolem a žárovka se pootočí?...máme ledky. Nebo je na to ještě nějaký jiný fígl?...děkuji.
chtelo by to fotku, ale vymena zarovky v bodovce je otazka minuty. predpokladam ze tam je dratek po obvodu bodovky ten se zmackne a v podstate zarovka vypadne ven.
No, taťka právě tvrdil, že je to šíleně složité, což se mi nezdá - on je na některé věci tak trochu Brouk Pytlík ...je to klasická bodovka, zlatý rámek...kdysi to byl myslím jediný model
.
tohle je myslím ten typ...jen jsem právě někde vyčetla, že u ledky je nutné dávat pozor na polaritu, ovšem, jak ji stihnu zjistit, když mi žárovka vypadne do dlaně, absolutně netuším.
Vyndáš drátěný kroužek, žárovka nevypadne na zem, zůstane viset na drátech. Je tem "porcelánová" patice, žárovku z ní vytáhneš, vrazíš do ní novou žárovku - jedno či ledku, nebo halogenku, strčíš to zpět a zajistíš tím drátkem. Polaritu neřeš, je to nap. střídavým proudem. Pouze pozor na napětí, dělají se jak na 12V, tak na 230V. Zvlátne to i méně šikovná holka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.