Nejste přihlášen/a.
Ahoj kutilové ,
prosím o fundovanou pomoc lidí kteří rozumí FVE .
Můj problém spočívá v tom že jsem si smlouvou o dílo nechal instalovat na střechu rodinného domu FVE o výkonu ( špičkovém výkonu ) 10,12kWp . Střecha je orientována na JV a přesto když je slunce nejvýše ( tj 11 - 13 hodina ) osvětluje celou plochu , nikde není stín tak na měniči je max. výkon okolo 7kW .
Funguje to prosím správně? Dodavatel tvrdí že ano , já jsi nemyslím .
Menič je AEG PV10 a panely jsou ZSHIINESOLAR o výkonu 230W . Investice to byla nemalá a já bych chtěl aby to fungovalo jak má , tj. kdyby občas svítila výroba 9kW .
Děkuji za rady . T.
Maximální výkon FTV panelu je počítán při optimálních podmínkách. Ty se vám samozřejmě mění nejenom s denní dobou, ale i s ročním obdobím, znečičtěním panelu i atmosféry. Pro dokonalý zisk byste musel mít ten panel otáčivý jak v horizontální, tak vertikální rovině, aby sluneční paprsky dopadaly na panel kolmo. Protože to nejspíš nemáte, tak logicky i výkon bude menší, než deklarovaný.
Sám mám FV 4,6 kW a běžně mi za slunečného počasí, a to i v zimě, vyrábí na plný výkon. Myslím, že je u vás něco v nepořádku.
Kolik máte panelů?
Také si myslím, že by se 10 kW elektrárna měla občas k těm 10 kW blížit. Můžete změřit výkon před měničem? Resp. výkon budete měřit blbě, ale aspoň hraniční podmínky: napětí na prázdno a zkratový proud. Měřte za co nejlepších podmínek. Ono opravdu hodně závisí na úhlu osvětlení, ideální světlo je kolmé na panely. Jen osvícení beze stínu - to moc energie dávat nemusí, když to bude šikmé světlo. Měřte každý panel zvlášť, aby Vám nevzplál měřák.
Změřit proudy jednotlivých stringů (bez demontáže to jde i lepším klešťákem) při stejnoměrném slunečném osvětlení.
Podívat se na panely termokamerou
Výkon závisí na orientaci panelů ke slunci, teplotě a čistotě panelů. V zimě se při vhodné orientaci dosáhnou maximální výkony.
Zkuste si třeba na odkazu níže dle vaší konkrétní instalace nasimulovat, co má vaše elektrárna produkovat
Dobrý den,
mám FVE 12,88, sklon panelů cca 35o, orientace cca 5o JV. Při slunečných podmínkách minulého týdne FVE dosahovala běžně 12kW, hodinový průměr 11,5kW, výroba za den cca 75kWh. Je velice důležité, za jakých podmínek jste odečetl oněch 7kW, pokud by to bylo skutečně při podmínkách dobrého osvitu (sklony a orientaci neznám), tak budete dosahovat minimálně 9kW u Vaší instalace. Jinak bych uvažoval o vadě v jednom stringu cca 3kW nižší výkon.
S pozdravem
P.T.
Pokud je skutečně pravda to, co píšete, téměř s určitostí je s elektrárnou něco v nepořádku. V první řadě bych se zaměřil na kontrolu stringů, zejména jestli jsou zapojené dle návrhu a jestli jsou všechy funkční a mají hodnoty, co mít mají.
Závada může být také v měniči - špatné vyhledávání výkonu (MPP tracker), už jsem se s tím setkal.
Pokud máte projekt elektrárny, měl by obsahovat i odhad vyrobrné energie v ročním průřezu, nebo alespoň slušné firmy toto do projektu, případně do nabídky dávají. Pokud máte takový materiál k dispozici a uvedené hodnoty se s realitou výrazně liší, určitě reklamujte.
Pokud nic takového v ruce nemáte, nezbývá Vám, než nechat zapojení prověřit odborníkem, s reklamací nejspíš neuspějete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.