Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poradili by mi tu prosím někdo s problémem vlhkosti a plísně v rodinném domě?
Jedná se o dům rodičů, cca. 40 let starý, stojí napůl ve svahu a v suterénních prostorách se (asi už nějaký čas) objevuje vlhkost a plíseň. Vypadá to, že netěsní obvodové zdi/základy, vlhká místa jsme objevili v podstatě po celém obvodu...
Jaké jsou v takovém případě možnosti řešení?
Rodiče z toho mají hrůzu, že to bude drahé, velký binec, rozkopaná zahrada atd. Asi mají do jisté míry pravdu, jen bych radši měla nějaký předběžný realistický odhad a návrh, co s tím, jak na to... Děkuji moc za konstruktivná návrhy ! M.
Dobrý den,záleží odkud se voda bere a proč,zda je porušená izolace mezi základy a zdí,nebo v čem to je. Můj problém s vlhkostí jsem řešil takto: Obkopal jsem dům až pod základy a to mám i sklepy,na dno vrstvu makadamu,na něl husí krk 100mm,musí být ale pod úrovní základů,vysvahovat ať voda odtéká a do výšky základů vysypat kamenou drtí 16-32.Můžete dát i nopovou folii,ale já ji tam nemám. Bydlím také ve svahu a na kopci a i přes to jsem měl u základů po kolena vody když jsem to kopal.Dnes mám dům suchý,bez vlhkosti a plísně a to je dům stavěn v roce 1929.Husí krk jsem stáhnul do zahrady a tam se voda ztrácí.
doplněno 31.07.13 11:31:Na plíseň bych použil biorepel,ale až po zamezení vlhkosti.Existují i injektáže do zdiva,ale s tím nemám zkušenosti a i finančně to bude asi úplně jinde.to nevím.
Dobrý den, ta odpověď zní dobře a užitečně, dík! Ano, dům je na kopci a ve svahu, podobně jako píšete vy o tom svém. Část suterénu je pod zemí, okna až u stropu, druhá strana je do zahrady, tam jsou okna normálně do zahrady... Myslím že to bude to, co píšete - že je narušena ta izolace mezi zdivem a základy, resp. mezi zdivem a okolním terénem... Je nadějné, že Vaš metoda zafungovala, i když to asi byla děsná akce! MM
Dobrý den, konkrétně by Vám odpověděl nějaký odborník na místě, aby viděl ten rozsah. Jenom asi obecně - zamezit zatékání vody ze svahu, stavební úpravy a pořád a celoročně větrat. Zdravím!
doplněno 31.07.13 13:34:Musíte tam "dotáhnout" nějakého odborníka pro posouzení stavu. Až potom se rozhodnete, zda to zadáte firmě (firmám) nebo se do toho pustíte svépomocí. Cena bude v desetitisících. Obecně ten materiál bude asi jedna třetina ceny a dvě třetiny od práce.
mm, jak již napsali správně kolegové, rozsah a cenu opravy je třeba zjistit na místě. Pak musíte pozvat firmy, které navrhnou za kolik Vám sanaci provedou. nebo vlastní rukou a levněji.
Jedná se o spodní vodu či povrchovou? Pamatuje někdo jak se tam dělal svislá hydroizolace?
Dobrý den - ahoj, především vám všem moc dekuji za rychlé odpovědi!
Jak se to tam kdysi dělalo s hydroizolací, se musím našich zeptat, to přesně nevím...
Vím že na zahradě je drenáž, co odvádí vodu někam pryč za plot, ale myslím že se to týká spíš zahrady/trávníku, aby tam nebylo moc mokro. Stejně tam místy ale je dost mechu, stromu mezitím vzrostly, tak je tam více stínu... atd.
Pamatuji si také že naši říkali, že než se stavělo, musela se tam navézt půda na zahradu, že tam původně byl jen samý jíl...
Kolik asi taková sanace stojí, orientačně? Nebo kdybychom se do toho s manželem a švagrem chtěli pustit sami, jak moc musíme být odborně zdatný? Manžel je technik, ale ne ze stavebnictví...
Díky moc! M.M.
Ještě malý dotaz - jaký je největší výškový rozdíl mezi podlahou suterenu a venkovním terénem. Ptám se kvůli bezpečnosti - kolem metru se to dá dělat svépomocí a je třeba být víc zdatný fyzicky než technicky, ale hlouběji začínají problémy - pažení výkopu atd.
Hmm, tak to je zřejmě víc... V té části, kde jsou normální (nízko položená) okna do zahrady, je podlaha v jedné rovině s venkovním terénem, ale to je v podstatě jen v jednom pokoji, ostatní část suterénu je mnohem více "zapuštěná" pod zem - takže jsou okna (viděno zevnitř) až vysoko pod stropem, zatímco venku jsou těsně nad zemí. A část suteréních prostor přechází ve sklepní prostory, které jsou pod zemí v podstatě úplně (tam teď nevím, zda je taky plíšeň)... - No když tak o tom přemýšlím, tak nejspíš máte pravdu, že to nezvládnem sami...:-/
Každopádně díky moc za připomínku! M.
Dá se to zvládnout,kopal jsem 1,7m do hloubky.Sice to je dřina,ale zvládnout se to dá. Dům o půdorysu 12x12m.Jen obkopávat postupně a zasypávat postupně,ne celý dům najednou.Ale to asi víte. HM.(já jsem to nevěděl a otec když se přišel na to podívat zhrozil se.mohlo dojít k posunu a domek by byl pa).No chybama se člověk učí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.