Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším možná trochu obrácený problém, než je obvyklé. Stavíme novou koupelnu stavbou dvou sádrokartonových příček, mezi nimiž ta koupelna bude. Šířku jsme zvolili podle délky vany, 150 cm. Teď budu dělat druhou příčku, a potřeboval bych spočítat PŘESNĚ, v jaké vzdálenosti od první příčky jí umístit, a tedy jakou udělat světlou šířku koupelny mezi sádrokartony. Takže postavit koupelnu podle vany Jakou nechat rezervu na obklady, aby se nám tam tu vanu pak povedlo vecpat, ale zároveň aby nám tam nevznikla nějaká třeba 2 cm díra a neřešili jsme, jak se s ní vypořádat? Obkladačka (formátu asi 15*20 cm) má tloušťku 6,8 mm, hřeben na lepidlo mám se zubem 6 mm (je to vhodný rozměr?), ale nevím nakolik se obkladačka do toho lepidla zatlačí. Na hydroizolační nátěr počítám 1 mm. Budu muset asi nechat ještě nějakou rezervu na každé straně, abych pak vanu do obložené koupelny vybec vsoukal, počítám třeba 7 mm. Dá se pak taková mezera 14 (nebo taky 20 mm, když se dlaždička víc zatlačí?), překlenout nějakou lištou? Nebo je lépe počítat rezervy menší a tomuto problému se vůbec vyhnout? Nerad bych dělal vedle vany nějaký rantlíček třeba 2 cm... Navrhoval jsem rantl 5 cm, kdy mi pak bude jedno, že z toho vyleze 7, ale neprošlo mi to
Díky moc,
H.
Rozhodně nejprve usaď vanu,aby se nehnula.Pak se vana ke stěnám utěsní,třeba silikonem a nakonec se obkládá.Vol řadu obkladaček v rovině vany,okolo se pak doobkládá až po nalepení podlahy.Pokud je potřeba odříznout spodní kachlíky,zabrousí se brusnou síťkou,aby to pěkně vypadalo.
JABRAKA
Stopadesátka vana mívá 150cm, takže udělejte příčku 1505mm, budete mít rezervu na usazení vany, obklad se dělá po usazení, aby okraje vany překryl, aby tam neteklo. Pokud chcete mít jistotu, kupte nejprve vanu a přeměřte ji...
Anebo to udělějte 160cm a budete mít po dozdění a obložení odkládací plochu na šampóny a pičifuky...
No ja nejsem odbornik, ba prave naopak, a tusim, ze Ty se tim tak nejak asi zivis, ale ja bych daval prvne obklady a pak teprve vanu.
U novych (akrylatovych) van je i v navodech vetsinou uvedeno, ze se maji prikladat k obkladum, ktere by meli kousek presahovat pod.
Myslim si, ze aby nezatykalo, je dost maly duvod na to delat obklady az po vane. Vzdyt to se da prece utesnit. Navic hrozi, ze si vanu znicim, az mi upadne lepidlo, dlazdicka nebo nedej boze ja, az budu kachlickovat nad usazenou vanou.
Zadalsi bych musel dlazdicky u podlahy vysoce pravdepodobne rezat, zatimco takhle je muzu zacit skladat na plnou delku od zdola ( i kdyz spodni radu polozim treba az na konec).
-
Ja bych udelal radeji o fous sirsi a vytvoril sokl na ty picifuky.
Většinou děláme kompletní obklad kromě poslední řady nad vanou nebo sprchovou vaničkou. Pokud není dána horní výška obkladu (třeba podle futer), snažíme se zvolit výšku tak, aby se po usazení vany dolepovala celá obkladačka. Ale i v případě, že k vaně vychází dořez, nebývá v tom problém, spára se stejně silikonuje. Pokud vanu přirazíme k obkladu, musí tam přijít zbytečně moc silikonu anebo se tam drží voda, vana má oblé hrany. Axusi, fakt mluvím ze zkušenosti, nesnažím se radit nesmysly...
I s výškou vany lze "operovat", já doporučuji dno vany zárověň s podlahou, většinou to nejde kvůli odpadům, ale je to optimální výška pro nastupování do vany i vystupování z vany. Ale lze usadit vanu tak, abychom nad ní pak neřezali a nedolepovali třeba půlcentimetrové proužky obkladu...
doplněno 29.07.13 17:59:Nejde jen o cenu za tubu silikonu. Ale větší vrstva silikonu se dělá fakt blbě a je těžké ji udělat tak aby to k něčemu vypadalo. On silikon sám o sobě není moc estetický, snažím se jeho použití minimalizovat...
Je možné, že to beru moc profesionálně, ale jinak radit asi neumím a asi ani nechci, promiň!
Prave, ze mluvis ze zkusenosti, takze jestli se na to nedivas az moc profesionalne.
Pochopil sem, ze si to tazatel dela sam a zrejme nebude mit prilis zkusenosti s obkladanim van. Podle mne je proste laicky mnohem jednodussi nejprve obkladat a pak usazovat vanu. Je daleko nizsi pravdepodobnost, ze nekde neco nevyjde, coz se nezkusenemu lehko prihodi.
Nevidim v tom zadne negativum nebo riziko. Ze je vyssi spotreba silikonu je mozne, nebo i jiste, ale i tak. Kolik to bude? Pul tuby? Podle mne to nevykompenzuje nebezpeci, ze nekde neco nezkusenemu nevyjde.
-
Ze by si radil nesmysly, to me ani nenapadlo, pac vim, ze tomu rozumis. Ale v tomhle si proste myslim, ze je jednodussi nejprve zdit.
-
Samozrejme, pokud ma byt koupelna skutecne presne na sirku vany, pak asi nic jineho, nez kachlickovani nad vanu nezbyva.
-
Ale jak sem psal. Odbornik nejsem.
Máte pravdu, dělám to sám, i když je fakt že už dělám druhou koupelnu. Jenže v té první jsem to přirážel do rohu, takže nebylo třeba řešit ten problém co mám. Já si teď můžu libovolně zvolit vzdálenost těch stěn, mezi které to budu cpát.
Jinak co jsem tak četl po internetu tak se lidi dělí na dva tábory, jestli nejdřív obkládat nebo nejdřív vanu. Kdyby šlo jen o zatýkání, tak zvolím variantu řezání dlaždiček, jenže já si chtěl nechat možnost případně tu vanu vyměnit bez toho, abych celou koupelnu rozmlátil... (Je to plechovka a už jí mám právě kvůli tomu rozměru koupenou, má přesně těch 1500 mm, no možná 1499.)
Rantlík na pičifuky bude za vanou po delší straně, cca 10 cm široký, takže druhý po kratší straně se nám zdá zbytečný. Tolik pičifuků nepoužíváme.
Takže pánové já jsem zase úplně nalomenej jak to vlastně udělat. Pořád mi přijde lepší, když se mi to bude teď o trochu hůř dělat, než nemít možnost případně vanu vyměnit. Mám dva raubíře...
O kolik se může zmáčknout to lepidlo, když ho natahuju přes hřeben 6 mm a pak do něj vplácnu tu dlaždičku?
Co myslíte, schová nějaká ta lišta centimetrovou díru (na každé straně), kterou bych tam musel nechat jako rezervu, abych tam vanu vůbec přes obklady dostal? Viděl jsem nějaké plastové lišty na webu, které právě překryjou i to zaoblení, ale nevím jestli by takovou mezeru daly (samosebou uložené do silikonu).
Díky H.
Ty plastové lišty stojí za nic, ještě jsem neviděl takové provedení, pod které by neteklo - ani od "profíků" z Ravaku nebo Sika...
Raději bych si koupil metr obkladu navíc a při případné výměně vany obklad odsekal a po výměně vany znovu obložil, ale je to věc názoru, určitě Vám tento názor nechci nijak vnucovat...
A pokud budete vanu předezdívat, stejně se s největší pravděpodobností menším stavebním úpravám při výměně nevyhnete...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.