Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pálení dřeva

Od: denay* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.Koupili jsme nový domek ve kterém bydlíme měsíc.Jsme hrozně nešťastní a už nevíme jak dál.Dům je v zástavbě a soused každý večer v osm hodin rozdělá oheň a pálí dřevo do tří až čtyř hodin do rána,takže vůbec nehrozí,že by jsme mohli otevřít okno,pokud nám kouř vletí do domu nedá se už vyvětrat,není kdy ještě ráno v dopoledních hodinách je venku smrad jako kdyby vedle shořel dům.Soused na upozornění nereaguje a prý si bude dřevo pálit každý den.Jsme zoufalí,nevíme kam se obrátit a zda se můžeme nějak bránit?Prosíme o radu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Bránit se můžete zněním Zákoníku práce
§ 127 (1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízenébez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Teda poslat doporučený dopis, kde ho vyzvěte, aby se zdržel pálení, protože Vás nad míru přiměřenou obtěžuje kouřem a pachy, tím brání výkonu Vašich práv.
Volat policii každý večer, trvat na zápisnici.
doplněno 27.07.13 00:59: Míra přiměřená je v zimním období kouř z komínu lokálního topení. To by jste neměli šanci. Ovšem pálit dřevo v létě a v takové míře je neudržitelné. Vezměte foťák nebo kameru a udělejte si obrazové záznamy jeho konání. Udělejte si zvukový záznam Vaší žádostí o ukončení pálení a jeho zamítavé odpovědi! Shromažďujte důkazy!
doplněno 27.07.13 05:56: Děkuji cyrilovi za opravu...
Nejsem sice profesor, ale roztržitý občas jsem!
Omluva též tazateli a ostatním uživatelům.
cyril*

Sebrané spisy V.I.Lenina by měly větší "váhu" pro případnou obranu! *smich*

Rada perfektní, jen ten "Zákoník práce" bych nahradil "Zákoníkem občanským" ;)

hodnocení

2x

Vůbec nechci vašeho souseda obhajovat, asi by mi to také velmi vadilo.

Ale pravděpodobně bych po měsíci bydlení mezi zatím cizími lidmi nevolala policii.

Jak mám rozumět, tomu, že "každý den"? Je to opravdu celý ten měsíc? A kolik dřeva ke spálení tam ještě má?

Já jsem docela šetrná a moc tomu nerozumím, že někdo pálí dřevo v létě na zahradě, když by mnohem efektivněji mohl v zimě v kamnech. Možná nemá kotel na tuhá paliva. Nemáte někde nějakou babičku, které byste pár polen od souseda přivezli? Sousedovi pár korun nebo bábovku za to.

Nebo je to starý nábytek? I v tom případě bych spíš než volání policie nabídla pomoc při odvozu do sběrného dvora.

Opradu tomu moc nerozumím, jedni sousedé takto pálili staré harburdí, byla toho opravdu hromada, ze den to shořelo. Také si vzpomínám na veliké vatry na táborech, za pár hodin bylo po nich.

Je mi vás líto, ale upřímně řečeno, toho nazmar spáleného dřeva taky. Vysvěltele sousedovi, že někdo by z něj měl radost.

lidus*
hodnocení

1x

Uklízíme zahradu kde děda x let nechal vyrůst prales, taky vysekáváme a pálíme a také doletěl chalupář (místním to nevadí), na obci řekli, pálit se může každý den a ten člověk si neustále stěžuje na vše tak si z něj nic nedělejte. Zeptám se sousedky zda nemá na dvoře prádlo a škrtnu, snažíme se pálit dopoledne a když neletí kouř do vesnice. Myslím, že váš palič se snaží pálit v noci právě proto aby co nejméně obtěžoval, promluvte s ním ale pochopte, že pokud pálí odpad-dříví se zahrady tak to prostě udělat musí. Ovšem co jsou ta šílená vedra tak si oheň nedovolíme rozdělat, zas tak dobře chalupa pojištěná není.

neon*

Ja miluju kompost, takze bych to nechal pekne v rohu na hromade par let zetlit na nadhernou tmavou hmotu ;)

hoummy*
hodnocení

0x

Zavolejte na policii, že vás soused obtěžuje kouřem a domluvy prý nechce slyšet a je to :D, domluví mu :-D

repkin*

*zed* z Vás asi musí mít policie radost, když jí otravujete s věcma, které jí vůbec nepřísluší řešit. Je to občanskoprávní spor!

Takže pro tazetele:

1) zavolejte na hasiče a upozorněte, že tam někdo něco pálí a smrdí to celou noc, třeba poradí? (mají s tím totiž rozhodně více zkušeností než zmiňovaná policie a mimo to jsou oprávněni udělovat pokuty v oblasti požární ochrany)

2) volejte na úřad (magistrát), higienu apod. ať provedou měření či se přijdou podívat (čuchnout si) sami.

3) podejte na souseda žalobu

4) oplaťte to sousedovi stejnou mincí ...

doplněno 27.07.13 11:45:

majsterjoe: ano, když je přijdete otravovat v době oběda, tak s Vámi naprosto souhlasím, jinak jsem je ještě na služebně nepotkal, pokud zrovna něco nesepisovali. *frajer*

doplněno 27.07.13 11:56:

Jinak samozřejmě policii zavolat můžete, ta přijede, Vaším jménem se bude snažit sousedovi domluvit, ale tím celá práce PČR na místě končí. Prostě policie tu není od toho, aby suplovala práci bezplatné právní poradny, soudu a jiných dalších institucí, což si někteří rádci tady na poradte mylně myslí. Takže stejně Vám nezbude nic jiného, než pokračovat v dalších krocích, které jsem doporučil, kdy samozřejmě ten čtvrtý bod je nelegální, ale to je i konání toho souseda.

doplněno 27.07.13 11:59:

lidus: sice s Vámi souhlasím, ale i tak má pravdu to co píše Hejkal. Mne také obtěžují sousedi, kteří neustále celé léto venku na zahradě chlastají a řvou do 4 do rána. Kdyby to bylo jednou za nějaký čas, popř. by na to došly upozornit, tak ani nepípnu. Ale v tomhle vedru se se zavřenýma oknama spát nedá a s otevřenýma díky nim bohužel také ne.*zed*

majsterjoe*

*zed* ne, radeji nechame policii odpocivat na sluzebne, a pit kafe. A kdyz po nich opravdu neco budeme potrebovat, tak je prosit a omlouvat se ze je rusime.

hodnocení

0x

Nejprve se sousedem promluvte, v klidu, bez rozčilování. On třeba ani neví, že vám to vadí. Kdyby se moc cukal, tek mu klidně řekněte, že zavoláte hasiče a policii a podáte stížnost na úřad. :D

majsterjoe*

Soused na upozornění nereaguje a prý si bude dřevo pálit každý den*cteni*

ja bych volal policii, a s tim bych pak zasel na obecni urad, kde bych podal stiznost.

rv*
hodnocení

0x

Dohodněte se s ním, že si to dřevo odvezete a máte čím topit v zimě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]