Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o radu a pomoc. Uvažujeme s přítelkyní o koupi družstevního bytu, který by byl následně převeden do osobního vlastnictví. Měl bych několik dotazů:
a) Na katastr již bylo zapsáno prohlášení vlastníka, prodávající má písemné potvrzení, že byt bude převeden do OV, právo na převod je zaneseno i do stanov. Až potud tedy vše ideální, při pohledu do katastru jsem ovšem zjistil, že na domě existuje zástava bance, která poskytla úvěr družstvu na odkup domu z fondu Ministerstva obrany. Po zapsaní jednotlivých bytových je na nich jednotlivě v katastru zástava uvedena také. Přesto předseda družstva říká, že převodu nic nebrání, neboť prodávající již svůj podíl splatil a byt bude bezúplatně převeden jakmile o to požádáme. Bude v tom případě zástavní právo v katastru vymazáno, nebo zůstane? V takovém případě bychom asi nemohli využít hypoteční úvěr, v němž se zavážeme, že nemovitost do roka převedeme do OV a použijeme jako zástavu hypotéky, nebo se mýlím?
b) Jako financování chceme použít kombinaci hypotéky a úvěru ze stavebního spoření. Máme sice i hotovost, která by stačila na 10% z hypotéky, ale rádi bychom, aby nám zůstala nějaká rezerva, takže preferuje kofinancování z úvěru ze stavebka. Problém je ten, že jako začínající OSVČ nemůžu bance doložit příjmy, čili o hypo by žádala samotná přítelkyně. Stavebko je moje a o úvěr můžu požádat bez doložení příjmů. Vzhledem k tomu, že nejsme sezdaní, bude právo k družstevnímu bytu převedeno jen na přítelkyni, což znamená, že já musím nějak doložit, že budu v bytě bydlet, abych mohl čerpat úvěr ze stavebka. Nenapadá Vás legálně čistý a stavební spořitelnou uznatelný způsob, jak to udělat?
Úplně nejjednodušší je podle mě použít úvěr od stavební spořitelny, kdy do určité částky nemusíte dokládat vůbec nic a ani nemusíte ani ručit nemovitostí, tím pádem netřeba řešit zástavu. Předpokladem ovšem je, že zaplatíte 40% kupní ceny ze svého (minimálně v případě překlenovacího úvěru to tak bývá). Pokud máte možnost si zbytek těch peněz někde půjčit (příbuzní atd.), tak bych to řešil raději jen přes stavební spořitelnu. Dále vřele doporučuju hned po koupi uzavřít pojištění domácnosti a odpovědnosti za škodu (například o Slavia pojišťovny, s tou mám dobré zkušenosti) ať nedopadnete jako my (vytopili jsme sousedy, naštěstí ještě v době, kdy byl byt státní a nešlo o naši chybu).
Měl byste získat písemný dokument od družstva, že konkrétní bytová jednotka bude převedena do OV bezplatně. Poté můžete jednat s hypotéční bankou. Možnosti jsou popsány zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.