Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytapění menšího domu-jaké uhlí?

Od: kyticka777® odpovědí: 11 změna:

dobrý den,prosím poraďte máme menší domek cca 60 mětrů čtverečných vytápíme krbovkama chtěla jsem si objednat uhlí ale jaké je podle vás cenově dostupné a zároveň dobré? mohla jsem se sice zeptat přímo prodejce ale člověku neznalému prodají mizerné a ještě drahé.

ještě bych se ráda zeptala kolik uhlí se vejde na klasickou multikáru? abych nemusela platit zbytečně velké auto jestě přidávám odkaz odkud nejspíš budu objednávat předem všem děkuji za odpovědi

top-pro.cz/...

doplněno 26.07.13 10:22:

namir.cz/...

máme již tyhle krbovky jsou zároveň na dřevo i uhlí

doplněno 26.07.13 10:30:

kolik metráků uhlí by jinak mohlo stačit na zimu? vím je to relativní ale odhadem? děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

3x

na to je jedina odpoved

1/ uhli cerne

2/ na multikaru se vejde neco pres 20 kubiku (1q= cca 560Kc)

3/ 20 kubiku bude na zimu stacit a jeste zbyde (lepsi vic nez min doprava taky neco stoji) a nekdy je zima i v dubnu

4/ + trochu dreva na rozpal a na prokladani (uhli + drevo = vyssi teplota za mene penez)

= maximalne 12-14 tisic cela topna sezona a kdyz se vam utrhne ruka neni problem s cernym uhlim mit v pokoji 35-40C

vyzkouseno minulou zimu v nezateplene chatce, tak snad jsem pomoh ;)

doplněno 26.07.13 20:37:

dodam ze zimu jsem stravil na kamnech Club s hornim plnenim a mam barak necelych 90m2, v tom pokoji kde jsem topil 30-35, kdo z vas to ma za takovou cenu (11000Kc) :)

doplněno 26.07.13 20:43:

jo a pracuju z domu, tzn vstanu zatopim a prestanu prikladat nez jdu v noci spat :)

doplněno 26.07.13 21:00:

hlavne si to najdete co nejbliz u vas, ten web, co jste nam tu dala tam ani nema kontakt! ja platim za multikaru skoro 5tikilo za dopravu a to jsou odsud 15km

doplněno 27.07.13 04:10:

jeste me napadl prepocet ale uz si nejsem jisty temi kilogramy, myslim ze plny hranaty uhlak cerneho orechu Ostrava ma 16kg, primalex kybl cca 10-12kg, kdyz jsem se chtel rozmazlit nebo bylo -15 tak jsem spalil cca 1-2 primalexy, jinak stacil jeden primalex (uhlak jsem byl liny tahat ve snehu) tak si to spoctete podle dni a vyjdou vam potrebne kubiky, ale 1 kybl padne denne rozhodne a kdyz to jde pod -10 tak 2 kybly jen to hvizdne, michanim se drevem se uhli notne usetri a je teplejc, taky pomuze stolni ventilator kterej frci od kamen do pokoje, tak si podle tech kil udelejte rozpocet kubiku na topnou sezonu, a jsem rad ze diky vam jsem si to pripomnel, pac mi letos pochybelo trochu

kvetka*

Dobrý den pane Joudič*smich*, jasně že černé uhlí je nejlepší, ale ve vašem případku takové výsledky jsou taky těma Klubkama, pamatuju je z dětství, jsou to stáložárky . Naše kamna by se asi roztekly, máme podobné jako tazatelka...

cs.wikipedia.org/... - starý dobrý Klubky

jendad

Proč by se měli roztéci? Přece každá kamna mají ovládání přívodu vzduchu a tím jde regulovat teplotu .Stáčí dát teploměr na plotnu a držet teplotu na cca 300°c na teploměru. V žádném případě nesmí žádná část kamen červenat - to je nejlepší recept na zničení jakýchkoliv kamen.

kvetka*
hodnocení

1x

K nabídce na Vašem odkazu: z uhlí ledvického, mosteckého a polského je jednoznačně nejlepší ledvické

- na topení v kamnech se kupuje kostka, ořech je do kotlů

- loni jsme poprvé topili briketami Rekord 2, i když jsou dražší než ledvická kostka, tak jsou výhřevnější a není

z nich skoro žádný odpad

Doporučila bych Vám zapátrat na netu po palivech ve svém okolí, doprava je drahá.

Zkuste si najít přesně ty kamna, co máte doma, na netu a zjistit, na co jsou postavená, jestli jenom na dřevo, tak je po žížalkách.

carsten*
hodnocení

1x

Dobrý den,

dle mého názoru a skušeností se vyplatí koupit uhelné brikety. Méně běhání jak s přikládáním i s popelem a větší tepelná výhřevnost

joudic*

to urcite... az na to ze to nemusite nosit v kyblech zadne vyhody, ostravske cerne uhli neporazite, kdyz se nedava bacha tak je i roura od kominu rozzhavena do ruda a kamna se propekaji do zeme (petry) udelaji to i ty vase brikety? ne

hodnocení

0x

no do krbovek nevím,max brikety,ale pokud je do nich lze použít,lepší by byla nějaká stáložárná kamna,jinak 15 metráků bez problémů dovezou na multikáře

jendad

Ano .Lepší jsou klasické kerpen (petry) nebo wamsler kamino 8 . Ty mají šachtu . Nasypete tam uhlí a nahoru dřevo a zapálíte shora dolu . Kamna pak hoří pomalu i 12 hod a odhořévají pomalu dolu . Jemné , pomalé teplo a nekouří se z komína . Potom vymetete kamna a postup zopakujete . Rozhodně nezasypávejte žhavé uhlím. Jinak vám to začne vše hořet najednou a čudit (nedostatek vzduchu) a dehtovat .

dumachalupa.cz/...

jendad

Omlouvám se . Našel jsem jinou předtím špatnou diskusi . Je tam hodně plevele a už to člověk ani nedohledá (nevyzná se v tom balastu)

Toto jsem měl namysly energoportal.cz/...

vjrousek.cz/...

vjrousek.cz/...

jendad

Píšete , že máte cca 60m2 . O spotřebě paliva je taky tepelná ztráta(nadmořská vyška , izolace domu , okna , jaké teplo jste zvyklý) . Ale v těch odkazech co jsem dal tam píše , že podobný starý domek bez zateplení vytápí dvěma kerpeny odhořívacím stylem po 12 hod a spotřebu uváděl okolo 30 metráku za zimu . Uhlí mužete vždy dokoupit narozdíl od dřeva které je lepší když 2 roky vysychá.

hodnocení

0x

V čem vlastně chcete topit? Levná krbová kamna jsou většinou jen na dřevo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]