Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mastná skvrna na koženém oděvu

Od: blbina odpovědí: 4 změna:

Zdravím Vás.Mám dotaz jak se zbavit mastné skvrny od dětského olejíčka,z povrchu kožené bundy, docela se to vpilo,a nejde ani vodou,ani Lanolínem, opravdu si nevím rady.Děkuji za odpověď.s pozdravem Libuše Šramková

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

0x

Zkuste slabý roztok čpavku, nebo zasipte dětským zásipem nechte hodinu působit, dočištěte benzínem. Četla jsem to zkušenosti nemám

hodnocení

0x

Já bych použil služby odborné čistírny.

Když použijete radu na amatérský svépomocný postup a nevydaří se to, zahodíte tu bundu zrovna tak, jako tu nepodařenou z čistírny. Ale z čistírny můžete něco dostat. Tam když se to nepovede, můžete reklamovat a případně získat náhradu škody. Když to přijmou na čištění, co je jejich náplň služby, zodpovídají za výsledek. Pro případ reklamace si udělejte pár dobrých fotografií té skvrny a celkového stavu bundy, oplatí se to.

doplněno 08.02.09 06:38:

jo, a dejte vědět, jak to dopadlo, i druzí se rádi poučí...

blbina
hodnocení

Děkuji Vám za rady ohledně mastné skvrny na kabátu, ptala jsem se v čistírně,tak musíte podepsat nějaký papír,že když se to nepovede, neručí za to čistírna,ale Vy. no pěkně děkuji,tak to ještě sama zkusím ale ještě jsem nezkoušela ten benzin.dám vědět.

lidka*
hodnocení

0x

Libuško, právě jsem objevila hodně podrobné rady, jak čistit různé skvrny. Nepíše se tam sice konkrétně o jaký povrch se jedná. Ale dostupný prostředek bych vyzkoušela na malém kousku, kde to není vidět, zda se tím kůže nějak nepoškodí. Tak snad se to povede napravit. *uspech*

mastné skvrny v knihách a na papíře posypeme kašičkou z magnésia a benzinu, po odpaření přežehlíme mezi dvěma pijáky
mastnoty (tuky, mazadla, oleje) - nejprve skvrnu provlhčíme vodou, aby se působením rozpouštědel nezvětšovala. K odmaštění je možno použít např. benzín, benzen, perchloretylen, chloroform, terpentýn. Pokud použujeme terpentýn, je třeba skvrnu dočistit benzínem. Prací textilie je nutno po detašování přeprat v roztoku pracího prostředku. K odstranění tuků je možno použít též aerosolový přípravek (např. Sitex N.). Nevhodné a neúspěšné je čistění tukových skvrn žehlením mezi savými papíry. Teplem se skvrny fixují a ztíží se jejich odstranění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]