Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, jak až moc třídíte barvy oblečení při praní. Protože mám docela zašedlé prádlo. Je to určo tím, že jej moc netřídím. Perete černé a bílé zvlášť a zbytek dohromady?
Zvlášť:
- černé (případně s tmavomodrými džíny)
- bílé, světlounce krémové, světlounce béžové...
- červené + růžové + oranžové
- střední (mám hodně věcí do khaki, zelena, tyrkysova, střední šedou atd)
- ručníky a osušky (mám dvě barvy ručníků v celé domácnosti, když dám vyprat vždy jednu barvu, naplní to pračku)
- povlečení (když svélknu všechno, naplní to pračku)
- vyvářka - kapesníky a utěrky
* na to, co je napsáno zeleně, používám Woolite (nebo něco podobného) na tmavé oblečení, připadá mi, že pak barvy víc drží
doplněno 25.07.13 12:43:Aha, tak koukám, že zelená vydět není, takže: černé, červené, střední... a někdy i na povlečení, mám některé tmavší vzorované
na bílou doporučuji určitě kvalitní prášek např. Lanza bílá a víc zašpiněné ještě jemně přemydlím mýdlem Lanza.(ponožky, límečky a podobně. Jemné prádlo ( halenky, trička, šatičky) většinou totiž nelze prát víc než 30-40´ max. materiály jinak ztrácejí svou kvalitu. Na černé prádlo, které dělím také na jemné 30" a odolnější na 40" a pere se pouze naruby, jinak zrácí barvu! Na praní černého prádla používám Woolite nebo jiný na černé.Praní světlých ručníků, utěrek, ponožek peru také samostatně, jak doporučuje pisatelka před.Chloupky z těchto materiálů by Vám zanechaly stopy na jemném prádle a tak nějak by ho "ošoupaly ". Povlečení pokud je pro 2 osoby, většinou zaplní celou pračku, jinak lze prát s ručníky, domácími tepláky, starými tričky a podobnými materiály. ( bavlna)Také peru max 50-60" Předpokládám častější praní ručníků a pod. Rozhodně barevné prádlo nenechávat namočené, mohlo by mezi sebou zapustit barvy. Buď přeprat v ruce, dle info na štítcích oblečení, ( spodní jemné prádélko, podpr. kalh.) Doporučuji koupit obyčejný kopřivový šampon, je levný, nedráždivý na pokožku a také zaručující stálost barev, jemně prádlo i plavky, cvičební úbory z techn. materiálůa pod., proprat v ruce nebo se dá klidně použít i do pračky! Netřeba v tomto případě nakonec použít aviváž. Totéž používám na punčochy pokud jich mám méně. Jinak se dají vyprat v pračce společně s tmavýma věcma na 30" max a také lze použít tento šampon.Ještě doporučuji na nižší teploty používat tekuté prací prostředky i na barevné prádlo neboť se při nižších stupních praní, prášek nerozpustí a zanechává na prádle bílou krupičku. Ověřeno léty zkušeností. Milovnice krásně udržovaného prádla. Přeji Vám nové zkušenosti a také krásné prádlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.