Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace kamenných základů bez drenáže

Od: ydenek* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

koupil jsem řadovou garáž (uprostřed) a chtěl bych provést izolaci základů. Garáž je pod svahem a patrně tam teče hodně vody, protože stěny byly hodně popraskané.

Drenáž nechci dělat, protože mám prostřední garáž a byl by problém s odvodem vody. Včera jsem udělal sondu a dostal jsem se na hloubku 50cm. Dál se mi neche kopat, abych nepoškodil základy. Ale asi 20cm je tam betonovej základ a pod ním už jsou jenom naskládány kameny.

Mám v plánu tam dát lepenku(nopku) a zahrnout to zase tou samou hlínou a pořádně udusat, aby se tam voda nestahovala. Problém ale je s kameny, nejsou rovně nad sebou. Tím pádem by mezi nopkou nebo lepenkou vznikla na hodně místech vzduchová mezera. Neřešil jste to někdo?

Napadá mě pořádně to očistit, prostříknout betonkem a natřít tekutou lepenkou.

Díky
Zdeněk Bejr

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdeňku, přeji hezký den.

Nevím nic o Vašem pozemku ani garáži, ale je třeba vodu zachytit naq povrchu a odvést mimo. Když dáte třeba nopovku, tak poteče mezi zeminou a nopovkou voda kam?

To že nemáte rovné základy přeci nevadí. Vy vykopete rýhu, vložíte nopovku a na jednu stranu budete dávat drobný štěrky na vyplnění nerovností záklau, na druhou stranu zmíněnou zeminu. Rovnoměrně a nic se s nopovkou nestane.

doplněno 24.07.13 12:58:

Zdendo,

"Pokud je drenáž, tak jasně špuntama ke zdi, aby mohla zeď dýchat." ale zdi nedýchají, proudění vzduchu mezi nopovkou a zdí určitě není, jak by se tam vzduch dostával.

Je jedno jak umístíte nopovku. lépe bude špuntama ven a zakončit lištou pro nopovku, aby se nedostávala voda mezi stěnou a nopovkou...

ydenek*
hodnocení

No právě že nemám možnost ji nikam odvést. Pozemek za garáží není můj a nemohu tam kopat odvodňovací drenáž dlouhou 50m, i když bych chtěl :)

Příjde mi lepší stav dát tam izolaci a nechat vodu před izolací, než ji pouštět přímo na základy. Proto tam nechci dávat ani štěrk, aby se nenaplnil vodou (aby nestahoval vodu). Udělám to tedy jak píšete. Nopovku dám co nejblíže k základům, nerovnosti vyplním štěrkem a z druhé strany opět zasypu hlínou a pořádně upěchuji.

Ještě bych se zeptal na poslední věc, a to je jak otočit nopovku. Pokud je drenáž, tak jasně špuntama ke zdi, aby mohla zeď dýchat. Ale pokud ji nemám, nenaplní se mi to vodou? Nebude lepší ji dát obráceně (rovnou stranou ke zdi) a nebo tam dát rovnou lepenku?

Děkuji

Zdeněk Bejr

ydenek*
hodnocení

Dobře, děkuji za rady.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Pánové, a nebylo by lepší tu vodu odvést kousek dál ode zdi do nějakého vsakování? Když tu zeminu kolem základů načechráte a vložíte tu nopovku, tak se ta voda stejně dostane kam bude chtít a nakonec bude před i za NOPOVKOU. Měla by tam být položena pro vysoušení základů a zdi nad nimi. To se stane jen tehdy, když bude voda odváděna od garáže někam dál, nebo hloub.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]