Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s příspěvkem na bydlení?

Od: jinriich odpovědí: 2 změna:

Zajímalo by mě, jak je to s příspěvkem na bydlení? Naše příbuzná, 65 letá vdova, sama obývá družstevní byt velikosti 4 plus 1, jezdí novou škodovkou. Vždy jednou za čtvrt roku nakoupí hromadu oblečení, bot a kabelek. Říká, co bych si nekoupila, když dostávám příspěvek na bydlení? Po tomto zjištění jsme málem omdleli? To se nezjišťují majetkové poměry, pokud někdo žádá? Naši sousedé, důchodci, museli vyměnit velký byt ve městě za malý na venkově, prý by neměli na zaplacení jen z důchodů. Prosím, vysvětlí mě zde někdo, jak to tedy ve skutečnosti je? To se nezjišťuje, proč někdo žije v nadměrném bytě? Děkuji.Jindřich.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

0x

to mě překvapuje že když je žadatelka vlastní auto dostavá příspěvky na bydlení (to odporuje zákonu) Majetkové poměry se zjištují místním šetřením kde se nerozhoduje kolik má oděvů ,bot atd.ale zda má například starožitnosti luxusní zboží .když.Víše dávky ovlivnuje příjem v rodině ,kde je byt,jaký je právní vztah bytu,kolik je osob v bytě,jaké jsou naklady na byt

iz*
hodnocení

0x

Pro přiznání příspěvku na bydlení se k majetku nepřihlíží. Posuzují pouze příjmy žadatelovy domácnosti. Příspěvek na bydlení ale není nijak horentní (z něj by si Vaše příbuzná zmíněné pořídila jen těžko), v družstevním bytě je příspěvek nižší, než v bytech obecních nebo u majitele.

Příspěvek na bydlení se odvíjí od počtu členů domácnosti, od jejich příjmů a od normativních nákladů na bydlení.

Nárok na něj má domácnost, u kterých 30% (v Praze 35 %) jejich příjmů nepokryje náklady na bydlení.

Bydlí-li Vaše příbuzná ve zmíněném bytě sama, činí její normativní náklady na bydlení 4.396 Kč, a to bez ohledu na to, v jak velkém bytě bydlí.

Příspěvek na bydlení se přiznává ve výší mezi zmíněnými 30 % (v Praze 35 %) a normativními náklady na bydlení.

___ Pro představu: Osamělý důchodce žijící v družstevním bytě by na příspěvek na bydlení dosáhl: - v Praze do výše důchodu cca 12.500 (příspěvek: 21 Kč měsíčně) - jinde v ČR do cca 14.500 (příspěvek 46 Kč měsíčně)

___ Viz: Příspěvek na bydlení (portál MPSV)

doplněno 21.07.13 22:01:

Spíše mne napadá, jestli se Vaše příbuzná nebojí, že by jí někdo vyčítal utrácení, tak že se na příspěvek jenom vymlouvá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]