Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění skla v elektrické troubě

Od: akrass® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím, poraďte, čím vyčistit sklo na troubě ale to zevnitř trouby... z venčí to jde v pohodě, ale zevnitř, jako by špína zalezla mezi skla, díky za rady...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den:)Nevím,zda myslíte jakoby normální sklo u dvířek*nevi*Pokud ano,tak já jej čistím Cifem,a posléze vyleštím přípravkem na okna,jde to krásně dolů.

hodnocení

0x

Už jste zkoušela sprej na trouby? Ten fuguje i na sklo v troubě. Dá se koupupit pod různými značkami. *jasne*

hodnocení

ano, zkoušela, ale nejde to

hop®
hodnocení

0x

Pokud jde o znečištění "zvenku" dvojitého skla, pravděpodobně by pomohl nějaký "čistič krbových skel". Pokud se ale nečistoty dostaly mezi skla, bude nutné dvířka rozebrat a skla očistit i zevnitř.

danecekdan*
hodnocení

0x

Špína u toruby zaleze i mezi skla;) U každé novější trouby by mělo jít vyndat vnitřní sklo bez použití nářadí, jen se jukněte, jak je tam zandané. Pak stačí každá blbost na nádobí a vnitřek u obou skle vyčistíte*tuc*

martin1965*
hodnocení

0x

Sklo by mělo jít vyčistit vždycky, pokud teda není poškrábané. Pokud se nečistota dostala mezi dvojité sklo, nezbyde, než to rozebrat, a to jde někdy těžko. Jsou různé účinné prostředky pod různými názvy. Ale pokud se nebojíte, tak nejlepší a finančně nejvýhodnější je na všechy připáleniny louh sodný(hydroxid sodný), chce to jen rukavice, možná i ochranné brýle, ale louh nezklame nikdy. Je to ale žíravina, tak pozor. Koupíte v drogerii třeba pod názvem RASIN-čistič odpadů.

mowla*

Mno...

Zrovna na sklo bych NaOH (louh sodný) rozhodně NEDOPORUČOVAL - leptá je - i po krátkodobém působení sklo zmatní a o to HŮŘ se později opětovně ČISTÍ! Navíc - obvykle stačí mastnotu umýt saponátem (snad mimo vnitřní povrch, kde může být připálená - pomůže delší doba odmočení).

Jinak souhlasím - nečistota, která se časem dostane i na povrchy mezi skly, lze umýt jen po rozebrání dvířek (vyndání vnitřního skla).

doplněno 20.07.13 11:08:

Martine1965: Pokud tvrzení, že NaOH leptá sklo, nevěříš, stačí,když si přečešt učebnici/e chemie pro střední školu - a nebo to vyzkoušej. Já nepotřebuju strkat do louhu prst - abych pak vypadal jako poleptaný blb.

doplněno 21.07.13 02:02:

Martin1965: Řeč byla o skle, nikoli o plastu... Pokud jde o plastové trubky (asi PE, že?), tak to fakt neleptá... Z kovů, kromě už tebou zméněného hliníku, ti ´sežere´ i zinek (tedy i pozink - železo ale ne).

Ale sklo - pokud tím termínem myslíme oba totéž (taková ta průhledná hmota - a není to plast), pak asi souhlasíš, že hlavní složkou skla je oxid křemičitý. A ten s hydroxidem sodným reaguje (koukni třeba na Wiki - cs.wikipedia.org/... - když už se ti nechtěla hledat ta učebnice), takže ano - hydroxid sodný sklo leptá. Nejde ovšem o nijak bouřlivou reakci, takže po ´minutce´ okem nic neuvidíš - přesto je povrch skla naleptán - je ´zmatnělý´ - a jako takový se nadále bude špinit výrazně rychleji a více.

S tímto tvým vyjádřením: "Nemám rád, když někdo mluví o něčem, o čem přesně neví Pak se můžu pouze domnívat, že to dělá schválně."- ovšem souhlasím...

*smich* :-D

doplněno 21.07.13 02:04:

Jo, kyselina fluorovodíková leptá sklo rychle - tu ovšem nekoupíš tak snadno, jako louh sodný... ;)

doplněno 21.07.13 02:10:

Mimochodem - já se děsně nerad dohaduju i v reálném životě, ne tak ještě na netu v podobných diskusích (připadal bych si jako malé děcko v hádce o kyblíček na pískovišti), takže tuhle debatu končím - pro mne za mne si může sklo čistit kdo chce a čím chce, já před poškozením skla hydroxidem sodným varoval...

;)

martin1965*

V životě louh nepoleptá sklo, ani plasty ani nic jiného v kuchyni, ale strčte si do něj prst a pochopíte, jak se vyrábí mýdlo.

doplněno 20.07.13 03:21:

Zapoměl jsem na hliník, s tím opravdu louh reaguje, proto se také hliníkové nádobí(a toho je v současné době minimum), nesmí dávat do myček nádobí. Ale stane akorát to, ze zešedne.

martin1965*

Fakt neleptá.

doplněno 21.07.13 01:43:

Například směsí louhu čistím pivní potrubí, a to je z plastu, vše certifikované a schválené, a asi to neleptá. Nemám rád, když někdo mluví o něčem, o čem přesně neví Pak se můžu pouze domnívat, že to dělá schválně.

martin1965*

A pokud si vzpomínám, tak sklo leptá pouze kyselina fluorovodíková.

martin1965*

Já vycházím z toho, že kupuji do své profi kuchyně přípravky na bázi louhu, ale nikde není psáno, že by měly poškozovat sklo, a taky se mi to nikdy nestalo, z toho vycházím. Ale budu se snažit získat podrobnosti a pokud se mýlím, tak fakt ten louh na sklo přestanu používat. Ve vlastním zájmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma poškrábané brýle

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]