Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy na energie

Od: jakubd* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

prosím o radu... nevíte, kolik měsíčně mohou spotřebovat energie dva lidi v bytě 2+1, resp. za kolik Kč?

Ptám se kvůli pronájmu bytu, jestli jim mám dát nějakou fixní částku nebo ať platí zálohy a že bych jim to vyúčtoval.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

To je velmi těžké odhadnout. Záleží na tom, jaké mají spotřebiče, kolik času v tom bytě tráví...

Já bych je rozhodně nechala platit zálohy, které později vyúčtujete.

doplněno 19.07.13 12:19:

Ještě doplním. V případě, že jim dáte fixní částku, logicky se nebudou snažit o úsporu energie a doplácet budete Vy.

buss
hodnocení

0x

Nikdo ale neví, jaké máte spotřebiče, na co běží a jak dlouho jsou v provozu. Zkuste si to měsíčně psát, spotřebu a k tomu pak zálohy upřesněte.

jakubd*
hodnocení

Nevíte pls, jestli existují nějaké kalkulačky na internetu? Jakože ohledně té spotřeby... napíšu tam, že třeba tolik a tolik kWh energie a stálo to tolik a tolik... mimochodem, nevíte pls, jak je to s vodou?

Děkuji

fribble*

To v tom bytě dosud nikdo nebydlel, aby bylo z čeho vyjít? Nebo se poptat u sousedů - nejen elektrika, ale i voda, příp. plyn, topení, odvoz odpadků ... To všechno do vyúčtování patří. Samozřejmě vybírat zálohy!

iz*
hodnocení

0x

Kolik má byt m²? Čím se v něm topí, na čem se vaří a čím se ohřívá voda?

Rozhodně doporučuji elektřinu, plyn a vodu (v případě dálkového ohřevu i teplou vodu) platit zálohově a rozdíl doplatek/přeplatek srovnat v rámci ročního vyúčtování.

doplněno 19.07.13 20:06:

Reakce na JakubD (19. VII. /...:

U nás se studená voda plátí zálohově 290 Kč měsíčně na osobu (vodu si ohříváme sami - karmou nebo bojlerem) a jednou za rok doplácíme.

Pro mne by byla reálná záloha cca 350 Kč měsíčně (abych nemusela doplácet), ale s družstvem nehnu ...

lidus*
hodnocení

0x

Topení, voda, plyn, elektřina-při dlouhodobém pronájmu si platili nájem +zálohy a každoročně při vyučtování dostali k nahlédnutí výpis o vyučtování, někdy přeplatek a jindy malý nedoplatek, vše ve smlouvě a bez problémů. Záleží na tom na jaké lidi narazíte.

zabu
hodnocení

0x

Elektřina tak za 50-150kWh, studená voda cca 2-4 kubíky, teplá voda cca 1-2 kubíky. Vše za měsíc. Topení centrální, placené fixem, Teplá voda centrální ohřev. Sporák kombinovaný.

jakubd*
hodnocení

Nevíte prosím, jestli existují na internetu nějaké kalkulačky na spočtení spotřeby plynu, elektřiny a vody?

Děkuji

jakubd*
hodnocení

0x

Jde mi o to, že mám spotřebu třeba elektřiny 5000,0 a pak 5300,0 - rozdíl 300 (podle elektroměru), a zajímalo by mne, kolik to je Kč.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]