Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí dědictví - jde to?

Od: deni321* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den měl bych otázku na odmítnutí dědictví.Můj otec zemřel loni před vánoci žil v Praze skoro jako bezdomovec po různých známích a na ulici.Neměl žádné příjmy,ani trvalé bydliště a s námi se nestýkal výce než 7let.Přišlo mi však dědické řízení pro ůhradu dluhu.Jak mám teď postupovat aby mě to nestálo peníze?Otec dříve podnikal a určitě má dluhy na zdravotním a sociálním.Prosím poraďte.Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

7x

Zde máte podrobně popsáno, jak postupovat při odmítnutí dědictví:
Odmítnutí dědictví

Dle § 463 a následujících občanského zákoníku může dědic dědictví odmítnout. Odmítnutí se musí stát ústním prohlášením u soudu nebo písemným prohlášením jemu zaslaným. Dědic také může udělit speciální plnou moc zástupci (v plné moci musí být výslovně řečeno, že zástupce může dědictví odmítnout). Prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl soudem o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí vyrozuměn. Z důležitých důvodů může soud tuto lhůtu prodloužit.

Dědictví nemůže odmítnout dědic, který svým počínáním dal najevo, že dědictví nechce odmítnout. Takovým počínáním je např. to, že se dědic začne k věcem chovat jako k vlastním (plánuje jejich prodej, užívá je). K odmítnutí dědictví nemůže dědic připojit výhrady nebo podmínky (tzv. odmítnutí ve prospěch jiného); rovněž nemůže odmítnout dědictví jen zčásti. Prohlášení o odmítnutí dědictví se vztahuje na celé dědictví po zůstavitelovi, tedy i na majetek nově objevený. Také nelze odmítnout dědictví ze závěti a později se domáhat dědění ze zákona (bude-li závěť neplatná, nebo nepokryje celý majetek). Taková prohlášení nemají účinky odmítnutí dědictví. Prohlášení o odmítnutí dědictví nelze odvolat. Totéž platí, prohlásí-li dědic, že dědictví neodmítá.

Do pozůstalosti patří všechen majetek zůstavitele - aktiva i pasiva. Na dědictví se však nedá doplatit - dědicové odpovídají do výše podílu, který nabyli. Rozsah majetku (aktiv i pasiv) zjišťuje za součinnosti příbuzných, státních úřadů a potenciálních dědiců notář, který je k tomu pověřen soudem.

deni321*
hodnocení

Lidka

Děkuji za vyčerpávající odpověď, doufám že mi při řízení s notářem pomůže.

felicitas01*
hodnocení

3x

Řešila jsem nedávno podobný problém.Tchán žil taky jako bezdonovec,příjem měl velmi malý,dluhů jako kvítí a navíc dlužil zdr.pojištˇovně přes 200 tisíc.Rodinné vztahy veškeré žádné.Když zemřel a bylo dědické řízení,manžel,jako jeho syn se vzdal dědictví,tím pádem nemusel platit ani jeho dluhy.Poradila mám to paní sekretářka u notáře.Jediné co musel manžel udělat-zavolat nebo osobně přijít na tchánovu zdr.pojištˇovnu a sdělit jim že se zvdává veškerého dědictví po zemřelém.Tímto vše skončilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]