Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stala se mi taková věc.. Měli jsme v reklamaci tablet, kdy dlouho nešel, pídíli jsme se po něm a firma nám poslala číslo balíku s tím, že byl doručen, chvíli jsme čekali, jestli ho třeba nedali sousedovi a nic, poslali jsme tedy do firmy znovu oznámení, že balík doručen nebyl a jestli tedy s přepravní společností (nechci jmenovat, abych nepoškozovala, ale pošta to nebyla) vyřeší reklamaci. Nikdo mi neodpověděl a tak mi po dovolené po třech měsících dopisování a jednom měsíci od doby, kdy už se mi nikdo neozval, došla trpělivost a zavolala jsem do firmy, kde mi bylo řečeno, že reklamaci u přepravní společnosti si mám vyřídit sama, za ně, že je balík doručen.. Takže jsem se na to hned vrhla, poslali mi naskenovaný přebírací protokol, kde číslo občanky ani podpis nesouhlasí (není ani můj ani manželův). Chtějí po mě tedy naskenovat občanky. Řidič, který nám balík vezl tvrdí, že ho samozřejmě někomu předal, ale že si po takové době nevzpomíná. Co mi ale vadí je, že hlavně volal nám a vyhrožuje šetřením policií, že to tak nenechá. Na jednu stranu je mi ho líto, na druhou stranu samozřejmě nechci přijít o peníze, ale taky se nechci tahat po výsleších atd.. , proto jsem přemýšlela, že reklamaci stáhnu a holt přijdu o peníze . Ten řidič zná samozřejmě naše telefony, adresu, je naštvaný na nás, protože reklamaci jsme podali my, místo firmy, která to měla udělat, takže se opravdu obávám, co se může stát.. Vím, že si tohle musím rozhodnout sama, ale chci se zeptat, co byste dělali vy na mém místě? Stáhli byste reklamaci?
Reklamace nebyla vyřízena v zákonné lhůtě. Máš nárok na vrácení peněz. Ty máš smluvní vztah s prodejcem, nikoli s dopravcem. Tebe nezajímá, jak ti prodejce výrobek doručí, to je jen a jen jeho problém. Pokud dopravce nedodržel smlouvu s prodejcem, není to tvůj problém. Řidiče bych poslal do háje s tím, že na policii jdu já.
doplněno 17.07.13 09:11:Pozor na pojmy:
Přepravce je prodejce.
Přepravní společnost je dopravce.
Tak jste mě povzbudili, že jsem jim opět hned poslala mail s tím, že reklamaci jsem u přepravce podala, ale vhledem k tomu, že jsem byla upozorněna na to, že reklamaci podává odesílatel a kromě toho nemám nejmenší chuť řešit cokoliv s přepravcem, když smlouva a reklamační lhůta nebyla dodržena ze strany prodejce, žádám vrácení peněz a odstoupení od smlouvy.. Přepravce ode mě ještě žádal nějaké dokumenty, tak počkám, jak se k tomu postaví prodejce a případně nepošlu a reklamaci z mojí strany stáhnu.. Děkuji za nezávislý pohled a pomoc s řešením, pak sem dám, jak to dopadlo
Já vidím problém v tom, že jste podali reklamaci na dopravní společnost, která s Vámi není v žádném smluvním vztahu (reklamovat dopravu/dodání musí odesilatel, nikoliv příjemce).
Když už jste reklamaci podali, nechte ji proběhnout (nic nestahujte).
Ovšem rozhodně bych to nenechala projít prodejci: Nedodal Vám opravené zboží ve stanovené lhůtě, takže bych odstoupila od smlouvy a požadovala bych vrátit peníze.
Nový tablet bych zakoupila u serióznějšího prodejce.
Tak jsem to četla dvakrát, ale nerozumím. Napíši, co jsem pochopila. Vy jste reklamovali nefukční přístroj a někam jste ho poslali, ale ne poštou, nýbrž přes dopravní společnost, kterou neuvádíte. Ten balíček přijal někdo, koho neznáte, i když jste tam jako příjemci jmenovaní. Říkáte, že číslo občanského průkazu manžela, ani jeho podpis nesouhlasí. A Vy se obáváte šetření policie? To nechápu! Proč by měla reklamaci provádět nějaká firma, když to byl Váš přístroj? A proč je Vám líto nějakého řidiče, který zřejmě někam ten balíček zašantročil? A co je řidiči do toho, kdo reklamaci podává? Je to nějak zamotané, nebo nepíšete všechno, anebo je v tom něco jiného. Píšete, že Vás řidič zná, zná Váš telefon a adresu, ale nepamatuje si, jestli balíček doručil Vám, nebo někomu jinému a Vy se ho bojíte?
doplněno 16.07.13 21:55:Ale ptáte se, co bych na Vašem místě udělala třeba zrovna já. Tak já bych určitě nic plavat nenechala, reklamaci bych nestahovala a šetření policie bych si vyžádala já.
Reklamaci bych nestáhl, ale odstoupil bych od smlouvy - reklamace nebyla vyřízena v zákonné lhůtě. Písemně na doručenku.
Doprava = smluvní vztah mezi odesílatelem (firmou) a přepravní společností = reklamovat musí odesílatel.
Vidíte, odstoupení od smlouvy mě nenapadlo, resp. v posledním maile s firmou jsem jim psala, že žádám o vrácení peněz, nebot reklamace nebyla vyřízena v zákonné lhůtě, načež mi bylo znovu zopakováno, že mi byl balíček doručen a pak už se neozvali a včera mě odbyli, ať si to vyřeším já. No napadlo mě, že balík musel být pojištěn a pojistku by měli vyplatit odesílateli, takže i když to teď vyřídím, můžou se na mě vykašlat.. Ach jo, přepošlu veškerou komunikaci přepravci (divil se, že to řešíme po třech měsících) a zároveň jdu komunikovat s prodejcem tabletu..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.