Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí pekárna - chleba se propadá

Od: miro® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.Prosí poradí někdo ochotný , jak odstranit , aby se pečený chléb v domácí pekárně zn.ALASKA , po dobrém nakynutí , při pečení neprovadl.Horní kůrka chleba se propadne cca v prvé čtvrtině poslední fáze , pečení.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Může to být způsobeno nepřesným doplněním vody, pokud se jedná o pečení z hotových směsí. My používáme směsi z Lidlu, do kterých se na půl kila dává 350ml vody. Při tom jsem zjistil, že měrka, kterou jsme doma používali, je o 50ml mimo. Nahradili jsme ji novou, přesnou, a od té doby je vše v pořádku. Druhá příčina může být v otevření pekárny během kynoucího či pečícího procesu. Používáme pekárnu Eta Harmony.

petr123*

Dělá to i při přesném dávkování, někdy se vršek propadne, někdy ne - i pokud se používají stejné směsi. Osobně trošku podezřívám jestli to nedělá okolní prostředí (teplota, vlhkost).

Osobně (celkem mě to v té pekárně baví, takže většinou peču já a ne manželka ;) to dělám tak, že si pečící nádobu položím na kuchyňskou digitální váhu, vynuluju a dávkuju suroviny jen podle displeje. 350g = 350 ml vody a nemusím řešit kde mám zrovna odměrku, stačí jakýkoliv hrnek nebo sklenička. Pak dosypat směs, zase vynulovat váhu a dosypat zase podle displeje potřebné množství droždí. Jednoduché, prosté, a bez zbytečného bordelu kolem *frajer*

verunka047*
hodnocení

0x

dobry den my doma mame take pekarnu a stava se nam o stejne ze chleb v posledni fazi klesne. Osobne si myslim ze to nejde ovlivnit a i kdyby tak nvm jak. Bohuzel se musime smirit s tim ze bude chleba maly*smich*...chtela jsem Vam jen rict ze nejste sama:)

hodnocení

Domnívám se ,že chléb klesne , zřejmě z důvodů , že kinutím , pečením (zahřátím) se uvnitř chleda vytvoří pára , která chléb nafoukne a po chladnutí se pára smršťuje , a když je v tom okamžiku již vytvořena neprůdyšná kůrka , tak ji prostě nasaje .Zkoušel jsem nalézt nejvodnější okamžik k propíchnutí kůrky několika vpichy jehlou , zatím bez většího úspěchu. Myslím si , že řešení existuje. Při normálním pečení moučníků v troubě se to nestává.

jim*
hodnocení

0x

Ahoj,zaklad je pri peceni uz pekarnu neotvirat-naposled muzete otevrit pri kynuti kdyz chcete vyndat hnetaci haky aby nebyly v chlebu velke diry. Ve vasem pripade si myslim,ze chyba je velke mnozstvi vody do testa-je ridke,krasne vykyne,ale pak propadne-na 100gramu mouky davam 65-0,70 ml vody,kyz je vyssi podil celozrnne mouky mnozstvi vody snizuji-celozrnna tolik vody nevezme. A je lepe si smesi michat doma-v kupovanych jsou zlepsovadla-vetsinou chemie-a i proto si peceme chlebik doma abychom se jich vyvarovali. Mnoho ucpechu preje Jim

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]