Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplacení výživného na syna

Od: savona* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, druh se kterým mám 2 letého syna se před rokem a něco dostal do vězení. Sepsali jsme mimosoudní dohodu o placení výživného ve výši 3000Kč měsíčně. Bývalý druh ve vězení pracuje, ale výše uvedenou částku mi neposílá. Někdy věznice pošle 600Kč někdy pošle 1500Kč (prý je to dle výš výdělku z kterého se nám vypočítají procenta a Ty nám pak posílají). Jak dosáhnu toho, aby mi posílali celou výši výživného? A pokud býv.druh přestane ve vězení pracovat, tak mi nevzniká žádný nárok na výživné?
Mnohokrát děkuji za odpověd.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

4x

Pokud o vašem výživném na dítě vůbec soud dosud nerozhodoval, nemůže být nařízena exekuce, nejdříve musíte podat návrh na určení výživného a soud mu vyměří výši podle jeho schopností a možností a potřeb dítěte. Vzhledem k tomu, že je ve vězení bych nečekala o moc více, než vám teď posílá věznice. Mnoho vězňů chce pracovat, protože mají hodně dluhů, musí třeba hradit i náklady trestního řízení, práce je tam málo a mnoho z nich ji ani nedostane. Navíc je velmi málo placená, on z ní pravděpodobně níc nemá, protože přesně jak psala Lidka, něco si bere věznice a platí se exekuce. Domnívám se, že vám posílají nejvíc co jde. I tak mně překvapuje, že posílají docela dost. Asi vás teda zklamu, ale 3000 určitě ve věznici nesežene.

lidka*
hodnocení

2x

Výše zasílaného výživného se pravděpodobně odvíjí od toho, kolik je práce a podle toho i možná výše výdělku. Domnívám se, že věznice si přednostně z výdělku srazí své nároky na úhradu pobytu ve věznici a ze zbytku posílá jednak výživné a možná, že i splátky na jiné dluhy, na které byla uplatněna exekuce. Takže to asi Vy neovlivníte. Ale podala bych na soud žalobu pro neplacení výživného. Pokud Váš druh má nějaký majetek, mohla by být nařízena exekuce majetku k úhradě dlužného výživného. Ale také bude stanovena celková výše dluhu pro případné další jednání např. při žádosti o přiznání sociálních dávek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]