Nejste přihlášen/a.
BYdlím na dědině a můj dům sousedí se zahradou vedlejšího domu. A soused se najednou rozhodl přestěhovat svůj smradlavý a uřvaný kurník hned ke zdi s naším pozemkem. A je to zrovna místo kde máme vchod do ložnice. Je to přesně 3 m od francouzkého okna do mojí ložnice a tak by mě zápacha hluk velmi omezoval.
Má vůbec právo něco takového ke mě postavit?
je několik možností:
- v rámci dobrých sousedských vztahů si pohovořit po dobrém...
- v rámci horších sousedských vztahů vysvětlit sousedovi znění Občanského zákoníku
§ 127
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek. atd...
- další možnost je zaopatřit si vlastní kunu, lasičku, tchoře a pod., kurník po čase přestane řvát, smrdět bude déle...
- kupovat otrávené zrní není nejvhodnější...i když výše zmínění dravci asi zrno nebudou žrát, dokud budou slepice...
Právo na výkon svých práv má, mám na mysli užívání pozemku... teda chovat slepice, co je na vesnici běžné a obvyklé... to mu bránit nemůžete... ovšem on musí respektovat Vaše práva na užívání Vašeho majetku...
proto zákon vymyslel ten § 127... ovšem neurčil, co to je nad míru přiměřenou poměrům
Nezávidíme Vám, zvláště pokud je to běžný soused, teda nepřístupný rozumným argumentům...
zavolejte do ložnice zástupce Obecního úřadu, ať si i on užije... myslím smradu a hluku...
Dobrý sousedský vztah je k nezaplacení, ale pokud by to nešlo po dobrém, můžete se obrátit i na stavební úřad, neboť i kurník je stavbou ve smyslu stavebního zákona. Pokud nemá kurník alespoň 2 m od společné majetkové hranice, pak pro jeho umístění musí mít v ruse minimálně územní souhlas stavebního úřadu, pro který by musel mít Váš písemný souhlas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.