Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, měli jsme nájem o velikosti 66,7m2. První rok jsme nevěděli,a majitelka nám dala zálohy na plyn 1300,- na plyn, 700 elektriku a 400 na vodu, v té době jsme byli dva dospělí a dítě, a dopláceli jsme 14000 za plyn, 3000 za elektriku a 4500,- za vodu...následující rok,loňský až letošní jsme už byli 4,ale nejsme nijak zvyklí na přetopeno nebo tak,doma jsme skoro nevařili (plynem se tedy ohřívá voda,vaří se a topí) - zálohy nám zvedli ---> plyn 3000,- elektriku na 1200 a vodu na 600. A zase nám všechno nevychází,odcházeli jsme z nájmu teď před zimou,a stejně už mě majitelka upozornila, že v mimořádném vyúčtování máme nedoplatek. Nějak se mi nezdá ani spotřeba ani cena za tak relativně menší byt. Nemáte někdo zkušenost? Není to moc? Děkuji za rady,zkušenosti atd.
Zálohu na plyn platím ve svém bytě asi cca 300 kč ( moc tam nejsem) a v rodiném domku právě kolem 3000 Kč a to tím topíme. Takže je to u Vás poměrně hodně, ale není nic jednoduššího, než se podívat na elektroměr, plynoměr a vodoměr a hned Vám bude jasno. Je fakt, že ceny za jednotku jsou dost složitě vyhledatelné, ale já to řeším tak, že si vydělím průměrnou roční spotřebu- při odpočtu pevných poplatků- a nějak se k průměrné ceně za kwh nebo m3 plynu dostanu.
cena by měla být uvedená na faktuře plynu, nebo samozřejmě dohledatelná v příslušném tarifu daného dodavatele plynu,
myslím, že se uvádí ne v kWh, ale v MWh (Kč/MWh);
přepočet kWh (MWh) na m3:
1 m3 = 10,55 kWh (údaj z r. 2013; rok od roku se to asi může mírně měnit)
MWh = 1000 kWh
(10,55 kWh = 1 m3 -> 1000 kWh / 10,55 kWh = 94,8 m3)
MWh = cca 95 m3
takže: xx Kč / MWh -> xx / 95 = yy Kč / m3
xx Kč / kWh -> xx * 10,55 = yy Kč/ m3
--------------
v r. 2013 byla cena za m3 cca 13,- Kč s DPH (u tarifu s větší spotřebou;
u malejch spotřeb (bez topení) je to cca 20,- Kč, u vyšších to spadne k 13,-, a pak už to se zvyš. se spotřebou klesá pomalounku)
(pochopitelně úplně přesná čísla si musím přepočítat podle tarifu konkrétního dodavatele, jak je to vypsané výše)
(sice je už při stěhování se z podnájmu na přepočty trochu pozdě, ovšem počáteční čísla plynoměru (i čísla při odečtu) byste měli mít k dispozici...)
(škoda, že jste neuvedli, čím se topilo - wavky? (a kolik?))
Jestli plynem topíte, zdá se mi spotřeba v prvním roce reálná. Spotřeby elektřiny mi přijde dost vysoká. Záloha na vodu je podle mne v obou letech nastavena moc nízko.
U nás se záloha na vodu bere podle počtu osob (na osobu 290 Kč měsíčně a něco málo doplácíme). S dětmi bývá spotřeba vody vyšší.
Plyn a elektřinu mám ročně kolem 11 až 12 tisíc. Plyn: 1x WAW + karma Elektřina 1x přímotop + vaření (Pro představu: můj byt má 45 m².)
___ Proveďte si odečty plynoměru, elektroměru i vodoměru a porovnejte s fakturami za první rok (majitelka by Vám měla spotřebu přesně vyúčtovat a poskytnout kopie faktur).
Přesné vyúčtování žádejte i pro další (následující) rok.
Proč jste neměli na plyn a elektřinu vlastní smlouvy? Nechce na tom majitelka "vydělat" něco navíc?
Sledujte plyno-,elektro- a vodoměr a pište si do Excelu statistiku, pak to porovnejte s vyúčtováním. Ale nemusí to být úplně mimo, my platíme zálohy na energie (ve starším RD) cca 5000 plyn, 1500 elektřina. A plyn jsme letos asi 8000 dopláceli, el. vraceli. Energie jsou drahé, pokud člověk nebydlí v nízkoenergetickém domě
My ve 4 lidech na plynu dopláceli 12 000,- což byla teda neuvěřitelná pálka, když vezmu v potaz, že jsme šetřlili, kde se dalo. Proto jsme přešly k Fonergy fonergy.cz/.... Zálohy jsme si nastavily stejné jako loni, tak jsem zvědavá jak dopadne letošní vyúčtování. Ale věřím tomu, že nedoplatek tak vysoký nebude. Konzultovali jsme všechno na pobočce, takže snad už se při dalším vyúčtování nezděsím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.