Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, rozhodl jsem se na starém domě udělat omítku svépomocí, dům je starý a stěny nejsou úplně rovné, rozhodl jsem se pro stříkanou omítku mlýnkem, nejdříve jsem udělal cementový prostřik, následně hrubou omítku, u finální vrstvy si nejsem úplně jistý poměrem směsi, z doslechu mi poradili poměr písek 2 díly : hašené vápno 1 díl a 3/4 dílu cement, písek přesítovat přes 4mm síto, ještě bych se chtěl zeptat, jestli je možné tuto směs lehce tónovat barvou, popřípadě jakou barvu použit? Děkuji Milan
Síta na písek jsou dnes už exponátem v muzeu zednictví. Dnes téměř každá pískovna dodává písek už prosátý. Pro omítku by byl vhodný písek, těžený z vody. Brizolit je omítka tvrdá, cementová. Vámi uváděná malta má moc vápna. Pokud chtěl někdo brizolit bílý, musel koupit bílý písek a bílý cement, vápna se dávalo minimálně. Ze své praxe uvedu osobní zkušenost. Před lety jsem dělal brizolit škrábaný jednomu zákazníkovi z bílého písku, bílého cementu. Dal si do malty i více vápna. Omítka po 25 letech držela, ale když po ní někdo přejel dlaní, sypával se písek, byla dosti měkká. Měl štěstí, že si na ní neudělal nějaký škrábanec, to by bylo neodstranitelné. Co se týká barev, bývaly práškové barvy frontonové, nevím, jestli se dnes vyrábí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.