Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Přívod vody ze studny do tlakové nádoby budu mít v zámrzné hloubce.
Řešením bude buď topný kabel nebo pakliže by to bylo providitelné:
Vyspádování přívodu zpět do studny tak, aby po naplnění tlakové nádoby mohla voda z potrubí odtéci zpět do studny-nebude mít co zamrznout, ale asi by bylo by nutné vyřešit problém se zavzdušňováním?
Přívod by tedy musel být řešen patrně bez zpětné klapky a v nejvyšším místě před napojením do nádoby automatickým odvzdušňovacím ventilem...
Má tady někdo s něčím podobným zkušenost nebo nějaký jiný nápad?
Studna kopaná, hloubka 18m, vedení 8m dlouhé, v místě přívodu do domu půjde vedení 1,5m kolmo dolů do sklepa.
Děkuji mnohokrát.
Pokud máš klasickou domácí vodárnu,v sacím potrubí musí být stále voda,což zajišťuje sací koš se zpětnou klapkou.Pokud jde o nautilu,ta vodu vytlačí,ale zároveň natlačí vzduch do tlakové nádoby.V tom případě by mohlo být řešení v namontování odvzušňovacího ventilu.Co myslíš pojmem zámrzná hloubka? Já mám plastové vedení v hloubce asi 60cm,je obalené miralonem,cca 3 metry je v nevytápěné garáži v hloubce 40cm a ještě mi voda nezmrzla.Vodaři doporučují hloubku cca80 cm.
Z vašeho popisu není zřejmé, jestli tam bude darling, nebo ponorné čerpadlo. Jestli darling, tak v trubce být samozřejmě voda musí. Potom jaká bude vzdálenost od studny k tlakové nádobě a co brání tomu to mít v nezámrzné hloubce.
Uvedl jsem, že hloubka studny je 18m, čili tam musí být ponorné čerpadlo (nautila apod...).
Taktéž jsem uvedl, že vzdálenost od studny k tlakové nádobě bude cca 8m.
Vedení bude v trubce KG250, čili bude tam místo na případnou izolaci, která by byla chráněná před vlhkostí apod.
Jiná řešení-hlubší uložení by bylo zkrátka problematické.
Vyspádování mi přijde jako docela "elegantní" řešení, ještě by se nabízela možnost nechat průměrem trubky proudit vzduch mezi studnou a sklepem a tím vedení ohřívat...
Jsem přesvědčený, že uložení do hloubky bude z hlediska budoucnosti méně problematické než jakékoliv jiné.
Zjišťoval jsem nějaké info na netu, tak se s Vámi podělím.
Vyspádovat potrubí směrem do studny by mělo jít za předpokladu, že se použije tlaková nádoba bez vaku nebo s vakem, který má vývod nahoře (nebude se v něm hromadit vzduch, ale při prvním otočení kohoutkem tento vzduch unikne).
V místě přívodu vody do tlakové nádoby je nutné osadit zpětnou klapku, aby:
Bez vaku: neunikal vzduch z tlakové nádoby zpět do prázdného přívodního potrubí. (přívod zvrchu)
S vakem: neunikala voda z tlakové nádoby...
Nad ponorné čerpalo osadit zpětnou klapku, cca 2metry pod úrovní okolního terénu (nezámrzná hloubka s rezervou-ve studni) navrtat výtlačné potrubí (otvor 1-2mm), tak aby mohla voda z potrubí vytéci zpět do studny-při sepnutí čerpadla bude touto malou dírkou bohužel tryskat voda. S každým sepnutím čerpadla bude do tlakové nádoby natlačen vzduchový sloupec (od navrtaného výtlačného potrubí ve studni až po zpětnou klapku před tlakovou nádobou).
Pakliže by se použila nádoba bez vaku a vzduchu by bylo málo, stačilo by dírku zaslepit a vyvrtat znovu o něco níže a tím by se zvětšil vzduchový sloupec vtlačený do nádoby-bude snazší vzduch z nádoby jednou za čas odpustit než ho tam mít málo a muset to dotlakovat (pumpička, kompresor...)
Možná by se takové řešení mohlo hodit i někomu dalšímu.
Klidně mě opravte, budu rád.
Řešil jsem nedávno stejný problém, máme kopanou studni a horní část je z kamenů, takže jsem se musel podřídit nim a bylo nutné potrubí vést 30cm pod povrchem cca 1m od studny. potrubí je volně v zemi, na něm je zhruba 10cm polystyren. Takto to již přežilo dvě zimy. Spoléhal jsem na to že studna topí a půda se ohřeje i od protékající vody. I když bylo v noci -28 tak to nezamrzlo. Když je sníh, snažím se ho vždycky odhazovat na ono kritické místo, aby to izoloval. Asi bych se nebál, když to bude ještě v trubce volná cirkulace vzduchu, případně doplnit ventilátorem. To odvzdušňování nevim jestli by fungovalo, voda bude mít velkou rychlost průtoku, spíš by to chtělo tam dát nějakou nádobu, co zachytí vzduch a ten teprve potom odpustit, nebo použít nějaký velký odvzdušňovák.
Jestli to bude v té plastové rouře, tak i ta samotná vzduchová mezera bude dobrou izolací.
Sigma doporučovala uložit roury od Nautily do kanálu vytvořeného v zemi z pálených cihel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.