Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedení od studny-spád?

Od: millos odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

Přívod vody ze studny do tlakové nádoby budu mít v zámrzné hloubce.
Řešením bude buď topný kabel nebo pakliže by to bylo providitelné:
Vyspádování přívodu zpět do studny tak, aby po naplnění tlakové nádoby mohla voda z potrubí odtéci zpět do studny-nebude mít co zamrznout, ale asi by bylo by nutné vyřešit problém se zavzdušňováním?
Přívod by tedy musel být řešen patrně bez zpětné klapky a v nejvyšším místě před napojením do nádoby automatickým odvzdušňovacím ventilem...
Má tady někdo s něčím podobným zkušenost nebo nějaký jiný nápad?
Studna kopaná, hloubka 18m, vedení 8m dlouhé, v místě přívodu do domu půjde vedení 1,5m kolmo dolů do sklepa.
Děkuji mnohokrát.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Pokud máš klasickou domácí vodárnu,v sacím potrubí musí být stále voda,což zajišťuje sací koš se zpětnou klapkou.Pokud jde o nautilu,ta vodu vytlačí,ale zároveň natlačí vzduch do tlakové nádoby.V tom případě by mohlo být řešení v namontování odvzušňovacího ventilu.Co myslíš pojmem zámrzná hloubka? Já mám plastové vedení v hloubce asi 60cm,je obalené miralonem,cca 3 metry je v nevytápěné garáži v hloubce 40cm a ještě mi voda nezmrzla.Vodaři doporučují hloubku cca80 cm.

hodnocení

0x

Buduješ něco, co by mělo sloužit řekněme několik desítek let - opravdu v žádném případě není možné to dát do nezámrzné hloubky? Jakékoliv jiné řešení je vždy problematické.

hodnocení

0x

Z vašeho popisu není zřejmé, jestli tam bude darling, nebo ponorné čerpadlo. Jestli darling, tak v trubce být samozřejmě voda musí. Potom jaká bude vzdálenost od studny k tlakové nádobě a co brání tomu to mít v nezámrzné hloubce.

millos
hodnocení

Uvedl jsem, že hloubka studny je 18m, čili tam musí být ponorné čerpadlo (nautila apod...).

Taktéž jsem uvedl, že vzdálenost od studny k tlakové nádobě bude cca 8m.

Vedení bude v trubce KG250, čili bude tam místo na případnou izolaci, která by byla chráněná před vlhkostí apod.

Jiná řešení-hlubší uložení by bylo zkrátka problematické.

Vyspádování mi přijde jako docela "elegantní" řešení, ještě by se nabízela možnost nechat průměrem trubky proudit vzduch mezi studnou a sklepem a tím vedení ohřívat...

Jsem přesvědčený, že uložení do hloubky bude z hlediska budoucnosti méně problematické než jakékoliv jiné.

millos

Zjišťoval jsem nějaké info na netu, tak se s Vámi podělím.

Vyspádovat potrubí směrem do studny by mělo jít za předpokladu, že se použije tlaková nádoba bez vaku nebo s vakem, který má vývod nahoře (nebude se v něm hromadit vzduch, ale při prvním otočení kohoutkem tento vzduch unikne).

V místě přívodu vody do tlakové nádoby je nutné osadit zpětnou klapku, aby:

Bez vaku: neunikal vzduch z tlakové nádoby zpět do prázdného přívodního potrubí. (přívod zvrchu)

S vakem: neunikala voda z tlakové nádoby...

Nad ponorné čerpalo osadit zpětnou klapku, cca 2metry pod úrovní okolního terénu (nezámrzná hloubka s rezervou-ve studni) navrtat výtlačné potrubí (otvor 1-2mm), tak aby mohla voda z potrubí vytéci zpět do studny-při sepnutí čerpadla bude touto malou dírkou bohužel tryskat voda. S každým sepnutím čerpadla bude do tlakové nádoby natlačen vzduchový sloupec (od navrtaného výtlačného potrubí ve studni až po zpětnou klapku před tlakovou nádobou).

Pakliže by se použila nádoba bez vaku a vzduchu by bylo málo, stačilo by dírku zaslepit a vyvrtat znovu o něco níže a tím by se zvětšil vzduchový sloupec vtlačený do nádoby-bude snazší vzduch z nádoby jednou za čas odpustit než ho tam mít málo a muset to dotlakovat (pumpička, kompresor...)

Možná by se takové řešení mohlo hodit i někomu dalšímu.

Klidně mě opravte, budu rád.

pavelv*
hodnocení

0x

Řešil jsem nedávno stejný problém, máme kopanou studni a horní část je z kamenů, takže jsem se musel podřídit nim a bylo nutné potrubí vést 30cm pod povrchem cca 1m od studny. potrubí je volně v zemi, na něm je zhruba 10cm polystyren. Takto to již přežilo dvě zimy. Spoléhal jsem na to že studna topí a půda se ohřeje i od protékající vody. I když bylo v noci -28 tak to nezamrzlo. Když je sníh, snažím se ho vždycky odhazovat na ono kritické místo, aby to izoloval. Asi bych se nebál, když to bude ještě v trubce volná cirkulace vzduchu, případně doplnit ventilátorem. To odvzdušňování nevim jestli by fungovalo, voda bude mít velkou rychlost průtoku, spíš by to chtělo tam dát nějakou nádobu, co zachytí vzduch a ten teprve potom odpustit, nebo použít nějaký velký odvzdušňovák.

technoman*
hodnocení

0x

Jestli to bude v té plastové rouře, tak i ta samotná vzduchová mezera bude dobrou izolací.

Sigma doporučovala uložit roury od Nautily do kanálu vytvořeného v zemi z pálených cihel.

millos

Původně jsem chtěl dávat trubku KG 250+izolaci+kabel, nakonec dám jenom KG 110 a celé to vyspáduju, bude tam jeden ohyb 45°, ten pořeším plynule 3x15°, PE trubku do toho volně vsunu, bude k tomu přístup ze sklepa i studny, kdyby se po čase měnila "zarostlá" PE trubka, tož asi tak...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]