Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
renovujem již starší dům, u kterého je na pozemku stará studna(před rokem 50, nebo jak je to..) s pitnou vodou. Nyní jsme napojeni na obecní vodovod a kanalizaci. Chtěl bych rozdělit vodu, a to tím způsobem aby v kuchyni na vaření tekla voda z vodovodu a pro zbytek domu vodu ze studně. Přeci jen podle rozboru bylo ve vodě více dusičnanů a člověk neví co kde soused vypouští do země.
Problém je, že dle úřadu prý nemůžem mít zároveň přípojku na obecní vodovod a ze studně. Já si to představoval tak, že podle předcházející spotřeby mě spočtou odběr vody, z toho napočítají stočné, plus zaplatím vodné a stočné za vodu co odeberu z vodovodu. Koukal jsem do vyhlýšky 428/2001 a tam nic takového neni.
Vím, že nejjednodušší by bylo zajít na ten úřad, ale problém je v tom že jsme malá obec, cca 150 lidí a jakmile se zeptam, byť i jen pod jiným jménem, hned budu v hledáčku Jinak nikoho kdo tady bydlí neznám, že by měl takto 2 přípojky, tak se ho nemůžu ani zeptat.
Možná by pomohlo, v domě dříve bydleli rodiče, takže je hlášen jako 2 bytové jednotky, ale v současnosti zde bydlí jen jedna rodina, takže někoho jakoby vystěhovat do patra a nahlásit na něj vodu?
Pokud vím, tak studna je stavba a z toho už vyplývají různé povinnosti, navíc odběr vody ze studny je vázán lhůtou na které se rozhodnutí vydá, bývá to deset let. Pokud ke studni není odnikud vidět (prásknutí akčním sousedem) nikomu bych nic neříkala a udělala si to sama. Akorát bych zvážila pitnou vodu k umyvadlu/ům - čištění zubů.
Samozřejmě, že vám klesne spotřeba vody a budete podezdřelým.
To je stát tohlencto
Táta bral vodu z vodovodu, protože přípojka byla stará a dlouhá, její oprava by vyšla dráž než si nechat udělat vrt. Vrt byl nakonec hodně hluboký, má asi 65 m. Všechno si to zaplatil, jenže... Proutkař řekl, že voda je do 30ti m, tak na to dostal povolení, ale skutečnost je horší. Nyní mu uplynula desetiletá lhůta a on neví, zda žádat o novou, protože by musel doložit papíry od vrtu a při jeho hloubce, by to již byla báňská stavba, tedy zas další povolení... A právě kvůli tomu, bude vodu z vrtu na jeho pozemku... brát načerno...
osobně bych nevěřila, že nepotřebujete povolení, možná ne ke stavbě ale k čerpání zřejmě ano
zeptejte se nebo pohledejte
po svých zkušenostech bych už nikam nic nehlásila, vím, že je to špatné, ale čím víc papírů a razítek mám, tím víc mně všichni někam honí
Ano, voda by takto jak píšete rozdělená byla, povolení snad nepotřebuji, když je studna zřízena před rokem 1955. U nás se platí voda po čtvrt roce a bude divné, když spotřeba z 40m3 klesne na 10, možná méně.
Taky bych nic nehlásil, ale jsme malá obec, kde je každá vyjímka vidět...
Na stránkach jsem našel toto: Tzv. historické studny (vybudované před rokem 1955) jsou považovány za povolené, pokud jsou používány pouze pro potřebu jednotlivých domácností (i na chatě). Pokud objekt pro který dodávají vodu, neslouží k podnikání, mají odběr podzemní vody povolen vládním nařízením z roku 1959.
A proč tu vodu prostě bez řečí nerozdělíte? Okruhy nesmíte propojit, ale kdo vám může reálně zabránit, abyste si do koupelny zavedl vodu z vlastní studny?
doplněno 11.07.13 08:23:Pořebujete ale samořejmě dva ohřívače vody.
Ano, vím o rozdělení a oddělení okruhů, existuje nějaký prvek kterým se dá oddělit potrubí, něco jako zpětná klapka, nebo to fakt musí být oddělené, tedy do baterie mi musí jít pouze voda z jednoho okruhu? Jaký je standartní postup při takovémto zprovoznění? Mám známého co mi oddělil studenou vodu, teplá je společná. V kuchyni máme navíc průtokový ohřívač, napadlo mi kdybych odstřihnul(PPR potrubí přestřihnul a zaslepil zátky) teplou vodu do kuchyně a nechal bych se připojit na studniční vodu, tak mi nikdo již nic říci nemůže ne? Nebo mají právo mi courat po baráku a zkoumat jakou práci dá propojit vody? Po připojení bych potrubí opět svařil. Vím že se to nesmí, a že se může dostat kontaminovaná voda dostat do řádu, ale stejně tak se tam může dostat i teplá voda z boileru při zavření vodovodu.
Zábránit mi v tom může obecní úřad, či ne? Voda z koupelny teče do kanalizace, tedy potřebuji nějak platit stočné, zkyž mi klesne spotřeba, budu podezdřelí. Ptal jsem se na úřadě, jako že stavim novostavbu tady v obci a že bych chtěl tuto kombinaci vod a dostal jsem jednoznačnou odpověď - odebírání vody z vlastní studny v kombinaci s obecním vodovodem nepovolíme.
Propojit to rozhodně nesmíte, ani oddělení klapkou nestačí.
zákon č. 274/2001 Sb., § 3 odst.
4): "Vlastník vodovodní přípojky je povinen zajistit, aby vodovodní přípojka byla
provedena a užívána tak, aby nemohlo dojít ke znečištění vody ve vodovodu." Prováděcí
vyhláška k tomuto zákonu (vyhl. MZe č. 428/2001 Sb., § 15, odst. 3) pak
upřesňuje: "Vodovodní potrubí vodovodu se nesmí propojovat s potrubím užitkové
a provozní vody a ani s vodovodním potrubím z jiného zdroje vody, který by mohl
ohrozit jakost vody a provoz vodovodního systému."
doplněno 11.07.13 08:56:Klapka není splehlivá, teoreticky byste mohla natlačit vlastní vodu do vodovodního řadu, to je nepřípustné.
Ano, takže jak jsem čekal, Takže pokud to odpojím tam jim může být jedno, že mi u dvou umyvadel neteče teplá voda ne? Že třeba čekám na dodávku průtokáčů. A mají právo mi znemožnit používání dvou zdrojů vody a vypouštění do kanalizace?
Co vám teče z kohoutku je jim jedno, ale propojovat byste to opravdu neměl. Osobně bych mlčky vlastní vodu přivedl k pračce a k vaně (+ bojler). Umyvadla + průtokáč zbytek. Pokud se někdo bude ptát, tak jen výmluvu, proč byla dřív spotřeba vyšší. (dědeček se 5x denně koupal). Do baráku nikoho nepouštím.
Pokud je studna mladší než 1953, tak teoreticky potřebujete na čerpání povolení. Pokud by někdo přišel na to, že jste spojil trubky, nebo se jinak prohřešil, mohou vám přerušit dodávku vody. Pokud to budete používat současně a odběr z vodovodu bude příliš malý, mohou po vás chtít platit za stočné místo skutečných hodnot paušál. Pokud se vám zdá vysoký, je dokonce možné nechat namontovat průtokoměr na vlastní čerpadlo.
doplněno 11.07.13 10:02:My dokonce máme pitnou jen v jediném kohoutku. Aby tam byl aspoň nějaký odběr, tak tím 3x do roka napouším bazén.
Takovouto odpověď rád čtu, a může být nějaká podmínka o tom co smim do kanalizace vypoštět za vodu? Jako aby mi zakázali splachování studniční vodou. To jim také může být jedno ne? Mohu si klidně koupit balenou vodu a tu používat na praní, koupání a i splachování.
Ahoj. V první řadě platí: Kdo se moc ptá (na úřadech), moc se dozví. Odebranou vodu co ti naměří, ti i vyúčtují ve stočném. Do neměřenýho stočného, jedním odpadním potrubím ti odejde bez problémů i studniční odpadní voda. Vodárny to nebudou vědět, ale budou rády, že jim tam vůbec teče. Budou mít co čistit. Dnes lidi docela dost šetří na vodném a to jim někdy může někde dělat problém. Jinak, já jsem si po domě rozvedl samostatné okruhy vody pro např. záchody, výtoky kolem domu a podobně. Hlavní je, nemít to u navštěvovaného vodoměru od vodáren.
Díky, my máme vodoměr ve sklepě, kde se bude všechno odehrávat, naštěstí odečítat u nás chodí tím způsobem, že se jen zeptají na stav počítadla a jednou za 6 let vodoměr vymění. Takže když příjdou, uvidí změť ventilů, potrubí a expanzku. Studené okruhy mám také fyzicky oddělené, ale teplá je společná. Dal jsem aspoň na hlavní přívod zpětný ventil. Jinak bydlíme v nejnižším místě, takže i kdyby se něco stalo, tak budu vodou zásobovat maximálně sousedy. Jinak je v řádu tlak o dost větší než tlak co dá čerpadlo, takže se tam nic nedostane.
Právě nám taky zavádějí vodovod, tak to taky řeším. Zástupce vodohospodářské firmy mě informoval, že nemají nic proti odběru vody z vlastní studny. Ale pozor, zásadní podmínkou je rozdělení vodovodního řádu. V žádném případě se nesmí fyzicky spojit potrubí vody ze studně a vodovodního řádu. To se prý kontroluje a při porušení jsou za to postihy. Má to logické vysvětlení a to, že by pak nemohl dodavatel vody zajistit její kvalitu. Údajně se prý někde stalo, že odběratel měl vyšší tlak v čerpadle ve studni, než ve vodovodním řadu a pak celá vesnice pila jeho závadnou vodu. Jak se to řeší s kanalizací nevím, protože nám jí budou zavádět až příští rok. To bych se taky docela rád dozvěděl jak to bude fungovat. Nevíte někdo?
Jak to vidím já. Lituju dnes, že jsem si dva okruhy neudělal. Hlavně ke splachování WC. Myslím, že je to největší žrout vody. Pračka je asi druhý. Ostatní, koupelnu a kuchyň bych nechal pitnou. Záleží na tom, jak moc té své věříte. Úřadů bych se neptal. Jak tu někdo napsal, Kdo se moc ptá, moc se dozví. S odpadem si netřeba dělat starost, nikdo zatím odpadní vodu neměří. No a pokud by jste chtěl opravdu používat vodu z obou zdrojů na střídačku, tak to opravdu vyřeší zpětná klapka a jeden trojcestný ventil. Ruční, nebo třeba elektrický(třeba s dálkovým ovládáním hi)-to pro komfort ovládání. Nikomu to neříkat, hlavně sousedům. A že máte malý odběr vody? No jsme celý rok na chatě, a jak tu někdo psal, nedával bych to zrovna blízko vodoměru. Proč tahat hada za ocas. Nebo na ten přívod ze studny pověsit ceduličku: "vývod zahrada". A těžko někdo bude zkoumat jestli je to přívod ze studny nebo vývod k hadici na kropení.
To právě před tím mě varovali, že jakékoli spojení obou řadů může způsobit problém. Samozřejmě je to otázka kontroly, ale nařízení je nařízení. A úřadů se neptat je základ, protože Vám stejně každý odpoví jinak. Takže zachovat zdravý rozum, řídit se svými instinkty, znalostmi a získanými radami od spolehlivých zdrojů, ale holt s vědomím, že si každý neseme svá rizika.
tak já toho hada zkusim pořádně zatáhnout, mám ve sklepě v rohu vyvedené 2 trubky, jednu z vodovodu, druhou ze studně, a hned za tím, ventil, filtr, u vodovodu i vodoměr, takže to bude celkem jasné, ještě že nám do baráku nechodí odečítat, a až přijdou měnit vodoměr, zkusim udělat nějakej mezikus místo filtru, aby to nebylo tak nápadné.
mame jiny problem,nez pan uvedl.My mame jiny zdroj vody-darling a mame vodu jejich i s tocnym.Kdyz budeme brat nasi vodu,muzeme se napojit ,ale musime si dat vodomer za darling a oni prijdou a zablombuji ho! pak muzeme brat nasi vodu,kde se bude pocitat jen stocne! Nebo muzeme prepnout na jejich vodu,kde se pocita vodne +stocne.Mame zahradu a to si pry mame udelat samostatne vedeni na zahradu! My jsme odmitli,a museli jsem napsat cestne prohlaseni, ze bereme jen vodu jejich i stocne.Vyhrozuji nam a prijdou udelat kontrolu! Pak by take chteli, abychom si nechali zkontrolovat nasi vodu,mohla by byt i zavadna a co potom? Chteli jsme pausal na stocne, jak to maji na vesnicich,to pry nejde.Prumerna spotreba vody za rok je pry 36m3 /na osobu! Prece si nenechame merit nasi vodu a jeste zablombovat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.