Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvlhceni steny husim krkem

Od: ttachy® odpovědí: 21 změna:

Dobry den. Mam vlhkou stenu rodinneho domu. Dostal jsem radu jak ji odvlhcit. Uvnitr jsem podel steny vykopal zlabek, do ktereho chci dat husi krk o prumeru 5cm a delce cca 8m. Konec krku vyvedu dirou ven z domu (cca 1,5m od podlahy), zacatek budu mit ve vedlejsi mistnosti (chodba). Krkem by mel proudit vzduch a stena postupne vysichat. Jde mi o to, jestli zacatek muze koukat z podlahy (tzn. bude ve vyssi poloze nez tech 8metru, ktere pujdou podlahou) a nebo musim na chodbe udelat nejakou sachticku a mit ho ve stejne poloze nebo niz nez delku podel vlhke steny. Snad je to srozumitelne. Diky za reakce.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

2x

jo fungovat to bude , já to mám takle mezi místnostma, pokud by to nefungovalo - miniventilátor a tlačit vzduch ven, problém by mohl být pokud v té místnosti kde bude vstup do husáku máte kamna nebo kuchyň - digestoř - tak by se přisával vzduch zvenku a efekt by mohl být opačný, já jsem to provedl meliorační hadicí která má po obvodu vstupní otvory, no a ještě nesmíš jak to budeš zadělávat zaplácat maltou měla by tam být trošku mezera...

hodnocení

2x

Ale toto neodstraní vlhkou stěnu. To nelze, Jen se osuší povrch stěny, nikoliv stěna. To by bylo proti "přírodě"

kejki3

Vysychání bude kopírovat tu trubku. A husí krk bez dírek je k ničemu, musí to být meliorační. Dávají to do podlah a podle zdí docela často. Pokud se to dá do zdi, má to podle mne stejný efekt jako zhubeňování zdi - zmenší se průřez pro vzlínání, u té meliorační trubky je to dobrých 10 čísel.

Osobně bych do toho nešel.

hodnocení

2x

Je třeba myslet spíše na příčiny jako na následky. DOKUD bude barák tahat vodu z okolí , DOTUD bude vlhnout stěna. Dalo by se to odkopat okolo domu, aspoň na té straně, kde to vlhne, nebo směrem odkud ta voda přichází, aspoň 50-70 cm rigol, hloubka se dá posoudit podle situace, v jaké je zem mokrá, do toho rigolu dát ne husí krk elektrikářský, ale meliorační s otvory a svést do nižšího místa. Okolo krku a celý rigol zasypat hrubším kamením nebo štěrkem, odvodnit. Další možnost je, že chybí úplně izolace proti vodě nad základem, nebo je poškozená. To může posoudit jen někdo, kdo s tím má zkušenosti a dá si záležet na zjišťování příčiny.

hodnocení

1x

Kdyz to tak ctu, vybavilo se mi jedine.
Mam deravy kybl a nez dojdu od studny domu mam ho prazdny, uvazuji ze s kyblem pobezim. Myslite ze to pomuze?
Kazdemu musi byt prece jasne, ze pomuze jen ucpani diry.

Omluvte ironii, ale neverim ze to pomuze, zkuste sem dat fotku toho tarasu at se muzeme bavit konkretneji.

kejikle,

bez ironie máte pravdu, souhlasím s Vámi.

hodnocení

0x

No já si myslím,že tohle moc fungovat nebude...nezdá se mi to.Primárně tu vlhkost ten krk odstranit nemůže.Připadá mi to stejný jako bych skrz barák provrtal díry ven(a to by možná bylo účinější)

hodnocení

Ja to mam od cloveka, ktery se tim zabyva asi 20let. Samozrejme se pak jeste zvenku ta stena okopne, da se tam taky husi krk a zahodi sterkem. Zkusim to, maximalne to nebude mit efekt, ale nic s tim snad nezhorsim.

hodnocení

Jeste jedna vec. Na te vlhke stene mam asi 1m od podlahy omlacenou omitku az na cihlu. Ted tam chci dat maltu a pak stuk. Neexistuje neco, co omezi tu vlhkost? Nejaka folie nebo neco lepsiho nez obyc. malta a stuk? Diky

Když tam dáte maltu a štuk, napište si datum, kdy jste to dělal, za pár let to budete dělat znova! Nejlepší je odstranit možnost vzlínání vody do zdiva, potom opravdu stačí ta malta a štuk.

O vysušování zdiva je toho všude plno, něco se řešilo elektroosmózou, něco chemií, dokud nevíte PŘÍČINU, nemá cenu dělat opatření!

dobré čtení na www.aquastop.sk/prirucka.pdf

doplněno 04.02.09 10:12:

toto je o vysušování pomocí chémie

stavmachem.cz/...

hodnocení

Pricinu odstranim tezko. Vedle te vlhke steny je kamenna taras, ktera je vysoka cca do poloviny domu a nelze odstranit, jelikoz "drzi" stráň. Mezera mezi ni a domem je jenom asi 1 az 1,5m, takze se tam vlhkost drzet bude porad. Ptam se proto co tam dat za omitku apod.

Neexistuje nelze. Opěrná zeď lze taky izolovat. Přijeďte se podívat jak se to dělá. Věřte čemu chcete, ale ze zkušenosti vím co píšu.

Odkopaná stěna, vložena meliorace, otloukání a nahazování, elektrosmoza, chemie...

Vyzkoušeno. Po mnoha letech jsem podřezal stěny o tloušce 60-90 cm a mám sucho. (i uvnitř stěny, nikoliv jen na povrchu) Teren mám ve výšce oken.

mlocek
hodnocení

0x

Soused zedník toto dělal, ovšem ne s klasickým husím krkem, ale s nejmenší meliorační žlutou trubkou s dírkama. Konec bmusí být vyveden někam ven. Oba konce jsou ucpané novinama a na tom je klasická omítka. Nic není vidět a vše funguje už dlouho..

hodnocení

Pokud jsou oba konce ucpane novinami, nechapu, jak to muze fungovat. Mel jsem pocit, ze to funguje jako komin. Jednim kincem, ktery je dole to vzchuch nasava a tim druhym ktery je ve vyssi poloze jde vzduch ven: A diky tomu proudicimu vzduchu to vysicha.

Ne nefunguje to, neboť by to porušilo fyzikální zákony. Nemůže prouděním vzduchu vysychat, jedině osychat na povrchu. A to je něco jiného. Budete vždy mokré, pokud nebude hydroizolace.

mlocek

Jsem rád, že mi to také funguje a teoretici s fyzikálními zákony necht predvedou svoji radu. Zatím jen píší, co určitě nemůže fungovat. Jen mi netvrdte ze jedina cesta uspechu je uplne podrezani či chemická cesta za milion.

Dokazali by jste si predstavit, ze drevene preklady nad okny nám vydrzeli dodnes? A dum je stary pres 150 let.

Teším se na Vaše rady ...

mlocku, osobně jsem prováděl: odkopání základů, meliorační truby, štěrk, elektrosmoda a podobně. Pomohlo jedině podřezání. Když Vám to funguje je to dobře, ale je jisté, že ve zdi máte vlhkost, jen ji nevidíte, páč povrch je oschlý.

Nejsem teoretik, vím co píšu. Že Vám vydrželi dřevené překlady nad okny 150 let Vám věřím, na tom není nic divného. Vydrželi i více. Těšíte se na rady zbytečně, páč já nevím co Vás trápí.

klasek
hodnocení

0x

Já tedy nevím..můj bratr mi tento způsob doporučil a já ho na jedné straně domu využívám (na druhé nelze), a mám s tím následující zkušenosti: viditelně sušší stěna než sousedovic dům, který je na můj napojen, a prokazatelný poměr vlhkosti v místnosti oproti předchozímu stavu.

klásku, toto nikdo nezpochybňuje, ale ajk sám píšete: " viditelně sušší stěna" ano stěna na povrchu ano, ale uvnitř nikoliv. Samozřejmě že jsou "odborné" názory, že dodatečná svislá izolace z nopovy folie jto vyřeší, ale je to chyba. Kdyby to fungovalo, tak se nepoužívá vodorovná izolace ve dvou vrstvách.

Zabránění přítoku vody ke zdi samozřejmě pomůže. S tím souhasím, ale vlhkost ze zdi (uvnitř zdi) neodstraní. To je fyzikální fakt!

jabraka*
hodnocení

0x

Klasku,klidně to udělej,je to to minimum,zlepší to situaci o 100%.Pokud jsou zdi z kamene,pak jedině zbourat a stavět znovu,s dobrou hydroizolací.Ale na to každý nemá.Takže udělej drenáž,však jsem to v jednom nedávném příspěvku popsal.Máme to tak uděláno a bydlí se tam bez vlhkosti a problémů.Snad je ve zdi vlhkost,nevadí.Ale to odvodnění z obou stran zdi.A nopovu na zeď.

A odvětraným sádrošem přikrýt,a dostatečně topit a větrat.

JABRAKA

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den maltu tam muzete dat klidne sanacni nebo klasickou s mene vapna nebo bez zadneho a pridat do toho ravenit dava se jeden panak na michacku a jde to nastukovat ale nesmite malovat vapnem nebo tak nejak jinak se to uzavre a nedejcha to jinakto odizolujte flexibilni hadici jako drenaz a nopovou folii nejlepe je kdyz ma tah jako komin jak pisete sterk by mel byt cisty aby se nezanaseli dirky v drenazi nejlepe 16 -32 sterk a nebo uz sem videl provrtanou zed a dovnitr pod sanacni omitku natahli slabe husy krky do drazek ktere vysekali a vyvedli je ven a taky to fungovalo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]