Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
řeším dilema
budu zvýšovat RD a na půdě dělat podkrovní byt a protože jsem se rozhodl, že koupelnu umístním na druhé straně od stavající v přízemí musím nějak vyřešit odpad.
může tady "desítku" odpadovou trubku zasadit do zdivá které má tloušťku 50 cm?
vést ji pod chodníkem nemůžu kvůli malému sklonu
další věc co mě strápí je ten, že se stavba také povede na hranicí pozemku a bylo mi řečeno, že ve štítě okno nemůžu mit vzhledem k protipožarní ochraně sousedá proto mě zajímá jestli se to dá nějak obejit popřípadě vyřešit tak, abych nemusel dávat okno střešní
děkují předem za všechny rady
Nemusí být na rekonstrukci podkroví zhotovený projekt? Potom by jste tyto věci jako štítové okna a odpady měl řešit přímo s projektanem. Zaprvé na to má školu, prochází různými školeními a má načtené různé zákony, vyhlášky a dovede se v nich orientovat a za druhé za to bere peníze. Alespoň by to tak teda měla být. Nějak nemůžu pochopit, co má společého odpad z podkrovního bytu v x tém patře s chodníkem? Možná by pomohl plánek nebo fotka. Jestli se nepletu, tak venkovní průměr HT potrubí je 110mm. Osobně bych jí do zdi nezasekával, jelikož by se tím snížil tepelný odpor zdiva v daném místě a vznikaly by tam tepelné mosty. Při rekonstrukcích, alespoň co mám zkušenost a co jsem viděl se odpady tahají vnitřkem budovy, většinou v rohu místnosti. Takže dle mého názoru svést do sklepa a tam spádovat do další místnosti, kde se napojíte na odtok ostatního odpadu do kanalizace.
doplněno 07.07.13 16:52:Pokud není možné vést v daném místě odpad kvůli tomu, že pod koupelnou je třeba ložnice či obývák, je nutno přehodnotit půdorys podkrovního bytu a dát tam koupelnu s WC nad stávající koupelnu s WC nebo alespoň v její těsné blízkosti, aby jste se mohl napojit na toto odpadní potrubí.
doplněno 07.07.13 20:53:uska: obávám se, že pokud to bude jednou povolené a skolaudované, tak má nový majitel smůlu
projektant co se okna týče radil, že s oknem neuspěju na úřadě ale nedalo mi to, protože jsem to už viděl vícekrat že to musí jit tak jsem se chtěl zeptat na postup jestli někdeo nebude moudřejší
Fakt s oknem normálně neupějete, to je jasný. Ale můžete zkusit jít na vyjímku to tak, že si necháte nové plány na domek odsouhlasit sousedem = na plány se podepíše se slovem "souhlasím". Bude na uvážení st. úřadu, zda vám vyjímku povolí nebo ne. Problém bývá v budoucnu, kdy soused se odstěhuje a nový majitel si začne stěžovat na okno ve štítě.
doplněno 07.07.13 20:57:repkin - jasně, že nový majitel má smůlu. A proto st. úřad vyjímky nerad uděluje, aby tím předcházel dalším nepříjemnostem.
Pokud máte klasickou řadovku spojenou štítem se sousedem, skutečně Vám ve zvýšeném štítu nikdo okno nepovolí. Je to i blbost - co když to soused taky zvedne o štok? Potom budete bez okna? Přece klasicky se tato situace řeší pěkným velký vikýřem se sedlovým tvarem střechy. Vypadá to dobře, zvětší to využitelný prostor a nemá to nevýhody střešních oken. Určitě by to do projektu šlo nějak dostat, vidívám to na hodně rekonstrukcích.
Ten odpad je problém kvůli hluku. V anglii to řeší vedením po vnější stěně - té co není do ulice samozřejmě. Vznikne něco jako takový komín.
Okno problematické být může a nemusí, záleží jak se k věci postaví dotčený vlastník sousední nemovitosti. Výjimka možná je, byť se za rozhodnutí platí správní poplatek ve výši 5000,- Kč, ale obávám se, že prostý souhlas souseda stačit nebude a měla by zde vzniknout smlouva o věccném břemeni jako oboustranný právní akt mezi smluvními stranami. Záleží zde pouze na posouzení vašho místně příslušného stavebního úřadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.