Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, majitelka bytu neinformovala nájemníka o termínu odečtu vody. Nájemník tedy o odečtu nevěděl a nebyl doma, pokud byly nějaké náhradní termíny odečtu, majitelka o nich rovněž nájemníka neoinformovala. Nyní chce po nájemníkovi pokutu 12 000 za neumožnění odečtu vody. Dle mého názoru pochybila majitelka a na vyžadování úhrady od nájemníka nemá nárok. Je to správná úvaha? Dodávám, že na smlouvě je jako odběratel vody uvedena majitelka.
Děkuji za odpověď.
Přesně jak říkáte, majitelka nemá nárok. Civilista civilistovi nemůže dávat pokuty.
Takže majitelka sice chtít pokutu může, ale nájemník platit nemusí. Proč by měl?
Dobrý den, záleží i na najemní smlouvě. Pokud tam jsou uvedeny smluvní pokuty za neodečet vody, tak by to pronajímatelka chtít mohla. To by sama musela nájemníka předem o tom odečtu informovat.
Obecně řečeno - chyba je na obou stranách. Pokud byla majitelka nějak pokutována dodavatelem vody (což silně pochybuji), tak by to měla doložit. Takže dle mého názoru ten nájemník asi nemusí platit nic.
Zdravím!
doplněno 03.07.13 10:42:kacajur - tak to bude. A je i zvláštní, že majitelka nevrací přeplatky za vodu - to dělá špatně. A řekl bych, že je to špatně i bez ohledu na tu smlouvu, protože je to povinnost z OZ (ale, musel bych to hledat v OZ, tak si nejsem jistý).
doplněno 03.07.13 11:13:kacajur - obávám se, že konflikt z toho bude. Dávat někomu na ruku 12.000,- a bez papíru prostě nejde. Takže, chtít kopii faktury od vodáren, rozúčtování, zkontrolovat a platit na účet nebo proti stvrzence (a jen tu správnou částku).
Majitelka nájemníka o termínech odečtu neinformovala. Upozornění o odečtu nikde v domě neviselo (anebo bylo strhnuto). Nicméně majitelka tvrdí, že informace o odečtu nájemníkovi předala. Takže tvrzení proti tvrzení. Vzhledem k tomu, že ona je majitelkou a stejně tak odběratelkou vody, je to pouze a jen její problém, ne?
Toto je veliký nesmysl, chtít pokutu! Příchod jakéhokoliv pracovníka na odečty měřáků, je vždycky oznámeno na nástěnce. Když nejsem doma, lípnu lísteček s konečným stavem na své dveře. A i tak je vyvěšeno tel.číslo pro ty, kteří chtějí stav nahlásit telefonicky. Vodárna vám bude účtovat nějakým průměrem, ale asi přes majitelku. Nerozčilujte se při jednání s majitelkou, je to zbytečné, raději hledejte východisko.
Dnes máme s majitelkou schůzku. Nájemníkem je má sestra, která nechce mít s majitelkou žádné rozepře a původně jí chtěla celou částku zaplatit, naštěstí nakonec uznala, že celá kauza je přinejmenším podivná. Navíc majitelka se nijak neměla k tomu jí ukázat jakékoli papíry z vodárny a trvala na tom, že peníze chce v hotovosti!?
Kacajure, chápu, že Vaše sestra nechce mít s majitelkou problémy, ale v tomto případě bych se s majitelkou o "pokutě"vůbec nebavila, trvala bych na prokázání, že mne včas písemně informovala o termínu odečtu.
Podle § 692, odst. 3 je nájemce povinen pronajímateli nebo jím pověřené osobě po předchozí písemné výzvě umožnit instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odpočet naměřených hodnot.
Já tomu rozumím tak, že by majitelka měla prokázat, že Vaši sestru o termínu odečtu v dostatečném předstihu písemně informovala.
___ Reakce na BabkuZov: Nájemník je povinen umožnit odečet naměřených hodnot, údržbu měřicího zařízení, tedy i kontrolu plomby na měřicím zařízení (lísteček s odečtem podle mne nestačí).
doplněno 03.07.13 13:42:Zapomněla jsem odkaz: Občanský zákoník,/...
A oduvodnila za co by jako ta pokuta mela byt?
Vzdyt kdyz k odectu nedojde, neni problem udelat samoodecet a vodarnam ho dat vedet, i kdykoliv v prubehu roku, nejenom tehdy, kdyz se v danem dome odecty provadeji a navic, i kdyz k odectu vubec nedojde, vodarny vystavi fakturu podle posledniho odectu a predepisi zalohy podle odhadu a odecet se udela kdykoliv v budoucnosti.
Já jsem to právě z toho, co mi sdělila sestra moc nepochopila, avšak protože schůzka s majitelkou proběhne dnes, tak jsem se chtěla trochu připravit, abych vlastně věděla na co má majitelka nárok a na co ne. Ta částka 12 000 má být údajně nějakou penalizací z vodáren za neumožnění přístupu k vodoměru.
No ani nemluvte. Nebyla přístupna jakékoli domluvě, jen se rozčilovala, že je slušný člověk, který chce pouze slušného nájemníka. Nechtěla nám dát kopie všech pochybných dokumentů, které s sebou přinesla, ty jsme si nakonec alespoň vyfotily a budeme celou kauzu dále řešit. Jde v podstatě o to, že tuto "penalizaci" si samo stanovilo společenství vlastníků domu a chce ji po majitelce bytu, která to nesmyslně vymáhá od sestry. Majitelka tvrdí, že nelze provést kontrolní odpočet vody, až v prosinci a poté přijdou na to, že částka 12 000 byla napálená (to samozřejmě když se jedná o garsonku bez vany a sestra tam je pouze večer) a dle slov majitelky sestře tuto částku vrátí. O čemž dost pochybuji, jelikož má ve smlouvě dodatek, že jakékoli přeplatky si majitelka ponechává. Takže rozhodně nic platit nebudeme, pokusíme se s majitelkou rozumně domluvit a předat jí v klidu výpověď nájmu (další nesmysl, se kterým neměla sestra souhlasit- výpovědní lhůta jsou 3 měsíce a začíná běžet až v následujícím měsíci) a pokud nebude chtít sestře vrátit kauci, tak to bohužel budeme nuceny řešit soudní cestou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.