Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trativod přes cizí pozemek

Od: duben19* odpovědí: 3 změna:

dobrý den , zdědil jsem domek u kterého je septyk a ze septyku jde trativod do místniho potoka (NEMÁM JINOU MOŽNOST KAM SVÉST TRATIVOD , V OBCI NENÍ KANALIZACE ).Truby vedou přes sousedův pozemek , může mě trativod zaslepit nebo zrušit , odpady jsou vybudovány cca 1965 . Není zápsáno věcné břemeno , můj dům a souseduv dům s pozemkem patřily jednomu majiteli a ten v roce 1968 část pozemku prodal sousedoj a druhou polovinu domu v roce 1984 mím rodičům , dům jsem zdědil roku 2011 a soused začal že nám zruší odpad . Domnívém se že je věcné břemeno za ty roky vydržené . Prosím o radu , na koho se mám obrátit v případě že sosed odpad přeruší , a zda sused má pravo odpady zrušit , neměl by o tom rozhodnout stavební úřad . Děkuji Duben M. Jasenná

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bonie*
hodnocení

1x

Před lety jsme koupili dům na vsi, kde nebyla kanalizace, na domě bylo jen suché wc a vše ostatní se prostě chrstlo někam :( Později jsme zjistili, že tu trativod byl ale už dávno zanešený.

Obrátili jsme se na úřady a instituce s tím, že chceme tedy postavit septik/žumpu, což nám bylo zamítnuto. Že se prý za několik let kanalizace stavět bude, tak se pak máme připojit ale jak to řešit v té době, to nikdo neřekl. My se tedy zařídili s tím, že kanalizace za pár let bude. Pořídili jsme kmpostovací wc a udělali si něco jako podzemní trativod se vsakovací jámou na nejvzdálenějším konci pozemku. Docela dobře to fungovalo, jen se mi vymstila snaha o šetrnost k přírodě,kdy jsem z toho důvodu začala používat všechno bezfosfátové, bylo z toho moc usazenin a navíc hnily a zapáchaly. Když jsem se vrátila k tradičním prostředkům, jímka krásně obrostla rákosem, který jsem tam dala. Možná by i pro vás tohle bylo řešení - udělat si prostě vsakovací jámu sám. My to navíc vyřešili i tím, že odpad z vany jsme svedli pod jeden okrasný záhon a zbytek šel do té vsakovací jámy.

Kdybych ale v té době tušila, že kanalizace bude až za 15 let, tak jsem se na tohle řešení rovnou vybodla a pořídila domácí čističku odpadních vod. Měla bych vyřešeno jednou pro vždy. A na ty domovní čistírny jsou i dotace ale nevím jak se to liší kraj od kraje.

Já vím, že má odpověd vám asi moc nepomůže, ale osobně si myslím, že jakýkoli sousedský spor řešit skrz úřady nepřinese vůbec nic dobrého. Nevím lhůty o promlčení/vydržení, jen vím, že jsem něco podobného řešila s pozemkem, kde mi prodávající řekl - jo, ta zahrada je takhle, takhle a sem a bum a bylo to jinak. A já vlastně x let užívala kus cizího (státního) jako svůj. Když na to přišlo, bylo stěžejním to, že jsem to netušila, že ani prodávající nevěděl a že jsem to užívala víc jak deset let a v dobré víře, že je to mé. Tak mi ty necelý dva metry přiklepli.

Do žádného sousedského sporu bych v situaci jako je odpad nešla, protože řešit to ve chvíli, kdy bude země zamrzlá na půl metr hluboko a vám trativod nebude odcházet, je hnus, raději bych se snažila se sousedem dohodnout, nezlobit se, protože sousedský vztahy se pak řeší hozením mrtvé kočky přes plot a začíná to i méně závažnou situací jako je vaše.

hodnocení

0x

nevím, zda to bude platné, nevím, kolik toho odchází, ale my to řešili tak, žekupujeme kvalitni rozpouštědlo do septiku a už nemusím nci vyvážet, všěechno se rozpustí a ev. jen trochu přeteče, ale to se vsákne do zahrádky

uska*
hodnocení

0x

Přes úřady nic nevyřešíte, jen se dočkáte, že si budete muset zřídit čističku. Jakékoliv přepady z jímky / žumpy/ septiku jsou zakázané. Takže se soudem jen za dobře a udělat si trativod na svém pozemku do té doby než vás někdo napráší. Pak v budoucnu stejně budete zřizovat čističku, jímku na vyvážení málokde povolí stavební úřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]