Nejste přihlášen/a.
Mám takový problém, mám doma elektrickou zásuvku, do které když zapojím nějaký spotřebič nebo něco, tak se ta přívodní šnůra od toho spotřebiče při používání dost zahřívá, jednou se mě stalo, že jsem tam měl připojený vysavač a po chvíli vysávání, když jsem vyndal tu šňůru od vysavače, tak ta koncovka byla tak teplá, že při vytázení ze zásuvky mě vlivem tepla o dost vylezly ty kolíky na tý koncovce od vysavače. Hned jsem je potom zatlačil zpět. Takže, co mám dělat, aby si mohl připojit nějaký spotřebič k této zásuvce bez obavy, že si teplem pokazím přívodní šňůru od spotřebiče?
Vysoký přechodový odpor v zásuvce. Jinými slovy zásuvka je špatná-její kontakty nedostatečně přiléhají ke kolíkům zástrčky. VYMĚNIT! Nebezpečí požáru
doplněno 03.07.13 06:14:Jinak mě zaráží, že máte primárně obavu o šňůry spotřebiče, ale ne o své zdraví či život.
Zásuvku vyměnit. Závada vznikla pravděpodobně povolenými šrouby na svorkách. Možná by stačilo šrouby dotáhnout, ale jestliže se takhle hřeje, budou už poškozené i svorky. V případě hliníkových drátů do zásuvky sám nešťourejte a zavolejte odborníka. Jinak si na 110% přiděláte starosti.
doplněno 03.07.13 07:28: Jinx - Ta zásuvka zřejmě do nedávna fungovala normálně. Že by se sama z nějakého důvodu časem "utopila" ?
..měl jsem zaplé horské slunce starší výroby s přívodní plochou trojlinkou, ale nalisovanou vidlici. Vodič uvnitř izolace hned za vidlicí se "ulomil" častým používáním a nastal stejný problem jako u tebe. Roztekla se PVC vidlice a měnil jsem i opálenou zásuvku. Jak uvádí chlapi v předešlých příspěvcích: dotahnout šroubky , jestli je zásuvka (ten strojek) utopený a z krytu sotva kouká ochranný kolík, vypodložit strojek zásuvky matičkami M4 nebo M5 či podložkami do úrovně okolní zdi, aby kryt padl přesně na strojek. jinak může být i špatný drát v zásuvce.
Na zásuvce je vada nejspíše vysoký přechodový odpor (to je těžké posoudit na dálku) nebudu ani nechci vám nic dalšího radit a to zdůvodu strachu o vaše zdraví i váš dům. Takže rada co vám dám - POZVĚTE SI ODBORNÍKA - ELEKTRIKÁŘE - CO NEJDŘÍVE - pokud o tom nic nevíte nebo jen trošku tak nic nedělejte vada může být kdekoliv a vy ji můžete pouze skrýt a dřív než se nadějete vám v lepším případě zhoří nějaký spotřebič nebo dům v tom horším smrtelné zranění elektrickým proudem. S Elektřinou není sranda používejte ji , ale nehrabte se v ní.
Ja už bylo řečeno, problém bývá v přechodovém odporu v zásuvce. Buď to jsou ojiskřené zdířky nebo povolené a ohořelé svorky, často kombnace obou závad. Většinou stačí výměna zásuvky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.