Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda ze studny

Od: zlinacci* odpovědí: 7 změna:

Pokud někdo víte nebo jste se s tím setkali, budu rád za každou zkušenost. Mám u baráku studnu cca 5 m hlubokou průměr 1metr. Ze studny čerpám vodu do baráku pomocí vodárny a mám ji rozvedenou do trubek v domě. Problém je ten, že voda zapáchá,když ji natočím v baráku z kohoutku, ale když ji vyberu ručně ze studny, tak je normální a nesmrdí. Zapáchá po zkažených vejcích a jakmile se trošku okysličí, tak voní pouze po železe. Vodárnu mám z Obi, není na pitnou vodu. Napadlo mě, jestli třeba není problém v ní (asi je to nesmysl :D ) Rozbor budu mít za 14 dní ,ale ptám se, jestli náhodou nevíte, čím by to mohlo být. Děkuji za odpovědi.

doplněno 29.06.13 23:11:

Je možné, že by vodárna uvolňovala kov (proto není použitelná pro pitnou vodu) a kvůli uvolňování železita ta voda, ve které je např mangan reaguje, je neokysličená a poté zapáchá?

doplněno 29.06.13 23:11:

Je možné, že by vodárna uvolňovala kov (proto není použitelná pro pitnou vodu) a kvůli uvolňování železita ta voda, ve které je např mangan reaguje, je neokysličená a poté zapáchá?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, no, u té vodárny si nejsem jistý, ale ani nepitná voda by neměla použitím vodárny zapáchat.

Tam asi problém nebude. Zřejmě jsou při výrobě vodárny použity materiály, které jen nemají zdravotní atest a proto je to vodárna na vodu nepitnou. Ale, to jen spekuluji. Zdravím!

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud voda ze studny nezapáchá, ale v domě ano, tak to bude asi problém "na trase".

Jak dlouho se to projevuje? Ta vodárna tam byla dříve jiná? Trubky jsou už dostatečně propláchnuté?

Je to hned a nestačí nechat vodu trochu odtéct? Zkuste doplnit. Zdravím!

zlinacci*
hodnocení

V domě bydlíme chvíli, ale dříve jsme ji brali přímo ze studny a žádný problém. Trubky už by měly být dostatečně propláchnuté. Vodu takto odebíráme už měsíc. Když se nechá hodně odtéct,tak pak už tak nesmrdí.

ben®

Dobrý den, ten zápach bude asi sirovodík (můj odhad). Patrně je více cítit, když není voda v pohybu.

Zkuste tu vodu ze studny dát do uzavřené nádoby, jestli za čas zasmrádne. Ten rozbor vody Vám řekne více, ale asi tam bude hodně železa nebo manganu. Patrně budete muset používat filtr na úpravu železité vody. Zdravím!

doplněno 29.06.13 18:35:

Ten případný filtr by neměl být problém - možná se na to přímo zeptat v té laboratoři nebo pomůže hledání na internetu.

doplněno 29.06.13 18:36:

Hledání pojmu "železitá voda".

zlinacci*
hodnocení

Myslel jsem si, že by to mohla být jedna z možností

daniell*
hodnocení

0x

na vašem místě bych si počkal na výsledek těch rozborů (což jste udělal velice správně že jste si nechal rozbor vody vypracovat) a podle nich bych určoval další postup. Pomale bych se možná rozhlížeš po isntalatérovi

zlinacci*
hodnocení

Pročpak po instalatérovi?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]