Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekuperace

Od: dotaz23 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den ,

mám prosím dotaz , používáte - máte doma rekuperační větrání? Můžu se zeptat ,můžete mi doporučit značku , výrobce? Klady zápory tohoto systému?

Děkuji

T.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Rekuperační větrani se pouziva predevsim u vetsich objektu .
No vyhody jsou takove ze pri vetrani přes rekuperák se usetri mnoho tepelne energie asi až 80 %
Nevyhody jsou takove ze ten vzduch se musi zkrs rekup.vyměník protlačit takze vyssí spotreba eletriky..
doplněno 27.06.13 06:26: Vyrobcu je mnoho Atrea a pod...
Pokud bydlíte blizko Prahy muzu vam dat kontakt na znameho co toto montuje.
koukolik

Abychom tazatele nezmátli, bylo by vhodné upřesnit zmíněnou úsporu tepelné energie. Těch 80% je určitě myšleno ze ztrát, vzniklých větráním. A protože se ztráty klasickým větráním okny a dveřmi odhadují na 10% z celkových tepelných ztrát domu (u nízkoenergetických to může být víc) mohla by úspora rekuperací dosáhnout maximálně 8% z celkových tepelných ztrát domu. A je to dost optimistický odhad.

Je to otazka jestli je dum zatepleny? Jak moc? Atd... Tech 80 procent by bylo kdyby to bylo vsechno idealni...

zabu
hodnocení

0x

Trochu vyšší spotřeba elektřiny určitě je. Stejně jako to uspoří tepelnou energii. Otázka totiž není přímo o úsporách, ale o větrání a tím o ztrátách při větrání. Když zateplíte starý cihlový barák, dáte plastová okna, tak se Vám bez větrání objeví téměř na 100% plíseň způsobená vlhkostí v bytě. Větrat se musí, a rekuperace je jediný způsob jak větrat a ušetřit teplo. Teplo je dnes dražší než elektřina. proto s to vyplatí. Berte to jako můj názor. Nejsem ani projektant ani nic jiného. Jen chodím a žiju mezi lidmi, a viděl jsem už hodně takto zateplených (a plesnivých) domů a bytů. Ostatně tady na poradně taky najdete pár dotazů na stejné téma: zateplil jsem, mám plíseň, co s tím?

jabraka*
hodnocení

0x

Pro řadu možností lze použít lokální rekuperační jednotky.

regulus.cz/...

JABRAKA

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jak už bylo výše zmíněno, tak těmhle věcem se věnuje např. fa. Atrea z Jablonce nad Nisou a v obci Koberovy u Železného Brodu kousek od Turnova, mají Vzorový nízkonákladový dům, kde je tato technologie použita. Celkem tam je asi 12 podobných dřevěných domů. Mrkněte se možná i na obecní www stránky. Od Atreji máme dvě klimatizace s teplovodním vytápěním vzduchem s čištěním vstupního i rekuperovaného vzduchu. Ty stránky dost napoví. Ahoj.

kekrka
hodnocení

0x

thermwet.cz/... máme doma tyhle a spokojenost..tady se dá i o rekuperaci něco načíst..nejde tak o úspory jako o zdraví..neměnila bych..ah´´ój

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]