Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,
mám prosím dotaz , používáte - máte doma rekuperační větrání? Můžu se zeptat ,můžete mi doporučit značku , výrobce? Klady zápory tohoto systému?
Děkuji
T.
Abychom tazatele nezmátli, bylo by vhodné upřesnit zmíněnou úsporu tepelné energie. Těch 80% je určitě myšleno ze ztrát, vzniklých větráním. A protože se ztráty klasickým větráním okny a dveřmi odhadují na 10% z celkových tepelných ztrát domu (u nízkoenergetických to může být víc) mohla by úspora rekuperací dosáhnout maximálně 8% z celkových tepelných ztrát domu. A je to dost optimistický odhad.
Trochu vyšší spotřeba elektřiny určitě je. Stejně jako to uspoří tepelnou energii. Otázka totiž není přímo o úsporách, ale o větrání a tím o ztrátách při větrání. Když zateplíte starý cihlový barák, dáte plastová okna, tak se Vám bez větrání objeví téměř na 100% plíseň způsobená vlhkostí v bytě. Větrat se musí, a rekuperace je jediný způsob jak větrat a ušetřit teplo. Teplo je dnes dražší než elektřina. proto s to vyplatí. Berte to jako můj názor. Nejsem ani projektant ani nic jiného. Jen chodím a žiju mezi lidmi, a viděl jsem už hodně takto zateplených (a plesnivých) domů a bytů. Ostatně tady na poradně taky najdete pár dotazů na stejné téma: zateplil jsem, mám plíseň, co s tím?
Ahoj. Jak už bylo výše zmíněno, tak těmhle věcem se věnuje např. fa. Atrea z Jablonce nad Nisou a v obci Koberovy u Železného Brodu kousek od Turnova, mají Vzorový nízkonákladový dům, kde je tato technologie použita. Celkem tam je asi 12 podobných dřevěných domů. Mrkněte se možná i na obecní www stránky. Od Atreji máme dvě klimatizace s teplovodním vytápěním vzduchem s čištěním vstupního i rekuperovaného vzduchu. Ty stránky dost napoví. Ahoj.
thermwet.cz/... máme doma tyhle a spokojenost..tady se dá i o rekuperaci něco načíst..nejde tak o úspory jako o zdraví..neměnila bych..ah´´ój
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.