Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem 7 let v péči matky a vyživné na mě platí táta 1600Kč.
Matka se mnou dlouhodobě nevychází a společně jsme se dohodli, že bych se měla odstěhovat.
Nicméně já k osamostatnění potřebuju 3500 na nájem, protože si nevydělávám ikdyž mi již bylo 18 (studuji).
Matka prohlásila, že na mě bude platit to co táta (i přesto, že má o polovinu větší výplatu).
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte na jaké peníze mám nárok?
Jestli ikdyž nepracuji nemám nějaké životní minimum nebo tak.. Vůbec se v tom nevyznám a nechci být finančně závislá na přítelovi.
Prosím poradte, já se nestěhuju z hecu, kvůli přítelovi nebo že bych chtěla. Ono to prostě jinak nejde.. :/
Předem děkuji za odpověd
Dobrý den. Existují tabulky, které jsou ale pouze orientační. Vždy záleží na tom, jaké má dítě potřeby a na výši příjmu rodiče. Pokud se s matkou nedohodnete, musela byste se obrátit na soud, aby výši výživného určil a vyměřil Vaší matce. Dohoda je ale vždy lepším řešením. Už proto, aby se vztahy mezi vámi ještě více nenarušily. Pokud se osamostatníte, můžete si zažádat o zvýšení výživného i ze strany otce. Za 7 let se Vaše potřeby jistě změnily. Ale opět záleží na tom, jak velký příjem má.
Orientační tabulky pro Vaši představu viz:
doplněno 26.06.13 15:42:Týká se to jednoho dítěte a rozmezí jeho věku (tedy od - do). Co se týče sociálky, ta nemůže matce určit výši výživného. Ta Vám pomůže sepsat návrh k soudu zdarma, ale rozhodnout by musel soud. Zkuste se s matkou dohodnout a řekněte jí na rovinu, že jinak byste si musela dát vyměřit výživné soudně. A samozřejmě zkuste ještě své odstěhování uvážit. Snad byste se mohla s matkou dohodnout na pravidlech společného bydlení a nedělat si to těžší..
Děkuji za odpověd, ale ještě se zeptam.. Sociálka nemůže matce určit výši výživného? Já se přece nemůžu soudit s matkou, ale ona se dohodnout nechce a 7 let matka pravidelne kontroluje, zda by táta nemohl platit víc, tak ten nepomůže.
A ta procentuální část, je na obě děti dohromady nebo na jedno?
Omyl, bylo vám 18 a tak s nejen soudit můžete ale také musíte. Sociálka vás zastupovat nebude, protože jste zletilá, pokud chcete po rodičích výživné, opravdu musíte dát na soud návrh a soudit se.
Když se matka nechce dohodnout, tak se s ní soudit MUSÍTE.
Baba na sociálka vám max. může celkem kvalifikovaně odhadnout, na jakou částku máte reálnou šanci (na základě svých zkušeností)... tedy jen v případě, že jste obeznámena s tím, jaké má matka OFICIÁLNĚ příjmy (např. pokud dělá v pohostinství a významnou část platu tvoří spropitné, tak máte problém).
Nějak nepíšete, kolik si vyděláte na brigádách,. pracovat můžete i při škole. Nebo jste nějak invalidní, že práci nezvládnete? Nebo je pohodnější nastavit ruku a říci dej - ... já chci ..-.. potřebuji 3 500,- Kč ... atd. Rodiče nejsou povinni vám financovat vlastní bydlení a pokud chcete samostatně bydlet, tak přiložte ruku k dílu. Plnoletá už jste.
doplněno 27.06.13 17:13:@tere - pravda se těžko poslouchá, rozhodně se do vás nenavážím, jen konstatuji skutečnost, že rodiče vám nejsou povinní hradit samostatné bydlení. hmmmm .. přes prázniny zdravotní problémy nemáte a pracujete a přes školní rok jste nemocná ... no nic, ani nechci odpověď. Znám 2 středoškoláky, kteří bydlí spolu v pronájmu a od rodičů nedostanou ani kačku, vydělají si na sebe. Tak proč by to nešlo u vás, když už teď máte zajištěn příjem 2 x 1600,- Kč.? Vždy je něco za něco. Buď to vydržíte u mámy a nebo při škole musíte pracovat.
Všem děkuji za odpovědi, pouze USKA nechapu co se do mě naváží. Jeden rodič bydlí daleko, a druhý mě vyhazuje z bytu. Bydlet s ni nejde. Ted bych jako kazdy normalni stredoskolak se mela sustredit na skolu a rodic by me v tom mel podporovat. Vydělávám si pouze o prázdninách, protože přes rok ze zdravotních důvodů nemůžu. Nic ti do toho není a já akorát slušně prosím o radu. Tak si vyprošuju, aby někdo, kdo mě nezná, o mě mluvil jako o někom kdo úmyslně nepracuje a chce se přiživovat na rodičích!
"že rodiče vám nejsou povinní hradit samostatné bydlení"
To je vskutku pravda - rodiče jsou prostě povinni hradit výživné, vypočtené na základě jejich příjmů, the end. Jaká by měla být výše, to závisí jen na tom platu. Pokud má v tomto případě matka srovnatelný příjem s otcem, tak jí soud také přiklepne 1600, v tom případě jsou soudy marné. Nicméně třeba moje matka měla příjem 20 000 kč čistého, a soud mi přiznal výživné 5 000 kč měsíčně. A to bez ohledu na to, že moje matka bydlí ve stejném městě, kde já studuji.
Byla jsem ovšem již studentka VŠ, v takovém případě se alimenty a výživné určují spíše u té horní hranice... např. moje dobrá kamarádka měla během SŠ studií alimenty od otce 3 500 kč, a nástupem na VŠ jí je přepočetli na 5 000 kč - ze stejného platu.
Samozřejmě není možné argumentovat ve stylu "no jo, máma má sice málo peněz, ale já si z toho budu platit nájem!". Soud nezajímá, zda si potomek bude platit nájem nebo lístky do kina. Pokud mají oba rodiče minimální mzdu, tak člověk dostane 2x500 kč a může se jít klouzat, a nikoho nezajímá že studuje v Praze a celá rodina žije v Karviné. A naopak, pokud rodiče berou hodně, tak člověk dostane hodně, a že ho u sebe nechala zdarma bydlet babička, to je každému fuk. O tom ať si pokecají rodiče s babkou.
Ano, ale to se počítá prostě z toho platu.
Když přijdete k soudu a řeknete "já sice beru 50 000 kč čistého, ale 30 000 kč ukládám na spořící účet, takže mám vlastně životní styl člověka s 20 000 kč čistého", tak je to nebude zajímat.
Plus to už se týká spíše těch vyšších částkách, teprve tam je reálně možné zajišťovat stejnou životní úroveň. Logicky když mám třeba 8000 kč a platím z toho 3000 kč za garsonku v laciném kraji, tak mi nemůžou sebrat dalších 3000 kč s tím, že to má dítě na to, aby si zaplatilo stejný pronájem.
Samozřejmě když berete 50 000 kč čistého, tak nemůžete říct "ale 6000 kč stačí na kolej, tramvajenku a jídlo Tesco Value, já víc platit nechci".
Nesouhlasíš-li s matčiným návrhem, můžeš návrh na stanovení výše výživného podat u soudu.
Otázkou je spíše to, proč s matkou nevycházíš (počítej s tím, že i k tomu může soud přihlížet). Dokud jsi na ní závislá (kvůli studiu se zatím nemůžeš sama živit), měla bys dodržovat její pravidla.
Nedá se jednoznačně řící, "na jaké peníze máš nárok". Soud bude při rozhodování přihlížet ke konkrétní situaci.
Rodiče jsou povinni dítě živit, dokud se soustavně připravuje na budoucí povolání. To však neznamená, že by byli povinni dítěti hradit samostatné bydlení.
Chceš-li se odstěhovat, měla by sis na to sama vydělat např. odpoledními nebo víkondovými brigádami.
doplněno 26.06.13 18:35:Oprava: ... víkendovými ...
Ty tabulky ber jenom orientačně, soud vždy bude posuzovat konkrétní situaci (oba rodiče budou muset doložit potvrzení o příjmu od zaměstnavatele).
___ Tak mne napadá: Nechceš zmínit, v čem spočívají problémy s matkou (třeba bychom společně na něco přišli)?
Není pravda, rodiče mají povinnost platit výživné, jehož výše se stanovuje podle jejich platu, nikoli pro uhrazení nějakých konkrétních výdajů (třeba nájmu). Samozřejmě že platí-li výživné, tak nejsou povinni nechat dítě u sebe bydlet.
Student denního studia mladší 26 let se soustavně připravuje na budoucí povolání, takže rodiče jsou povinni ho živit. Tím zároveň odpovídám na dotaz ohledně životního minima - ne, sociálka člověku žádné životní minimum nevyplatí, protože pokud je student, tak mu ho mají vyplatit rodiče.
"To však neznamená, že by byli povinni dítěti hradit samostatné bydlení." Rodiče jsou povinni dát dítěti částku, která představuje určité % z jejich platu. Jestli dají dítěti tuto částku a zároveň ho nechají, aby u nich samo bydlelo, nebo dají dítěti tuto částku a ono z ní uhradí nájem, nebo dají dítěti tuto částku a ono bude bydlet u staršího přítele a výživné utratí za alkohol a cigarety, na tom už nezáleží.
Pokud si to dobře pamatuju, tak výživné nelez stanovit nějakou dohodou, ale výši výživného musí vždy určit soud.
Pokud je vyživovanému dítěti méně než 18let, zastupuje ho rodič, kterému bylo svěřeno do péče. Po dosažení plnoletosti si o určení výživného musí požádat soud dotyčný už sám, a to proti oboum rodičům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.