Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej domu - 2 vlastníci

Od: duschan* odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

nměl bych dotaz k prodeji domu. Vlastním více jak 50% podíl, tudíž druhá osoba je minoritní vlastník. Ani jedne z nás v domě nebydlíme - nikdo tam nebydlí, tudíž tomu domu to opravdu neprospívá a akorát mne to stojí peníze a čas (pojistka, sekání trávy, nutné opravy apod.). Proto chci dům prodat, problém je, že druhý vlastník prodat nechce.

Původně jsem myslel, že jako majoritní vlastník musím nejdříve svůj podíl nabídnout druhému vlastníkovi a pokud odmítne, tak se dům dá k veřejnému prodeji, ale částka za prodej vztažená k mému podílu nesmí být nižší, než jsem ho nabízel druhému majiteli a posléze se částka za prodej rozdělí dle podílů.

Nyní jsem ale vyčetl, že mohu nabídnout k veřejnému prodeji pouze svůj podíl, což je nesmysl...a s prodejm domu jako celku musí souhlasit oba majitelé... chápu dobře, že jde o bezvýchodnou situaci? Protože dohoda o prodeji nepřipadá v úvahu, bohužel. Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

1x

Můžeš disponovat pouze s tím, co máš ve svém vlastnictví, tedy pouze se svojí částí nemovitosti. Tobě by se taky nelíbilo, kdyby ti někdo říkal, co máš se svým majetkem udělat. Pokud se se spoluvlastníkem nedohodneš, tak je situace opravdu skoro bezvýchodná. Ale někdy lze najít i kupce na část nemovitosti.

notarskaporadna
hodnocení

0x

Můžete prodat jen svůj podíl na nemovitosti, přičemž zbývající spoluvlastníci mají předkupní právo. Nejschůdnější cestou je prodat svůj podíl spoluvlastníkovi. Jestli žádná cesta k dohodě není a situace se Vám jeví jako bezvýchodná, pak se můžete obrátit na soud, aby spoluvlastnictví zrušil. Soud bude nejprve zkoumat, zda někdo ze spoluvlastníků má zájem a finanční možnosti podíly ostatních společníků vykoupit. Pokud tomu tak není, soud nemovitost prodá a peníze rozdělí v poměru spoluvlastnických podílů. Soud nemovitost neprodá, pokud existují důvody hodné zvláštního zřetele.

notářská poradno, OK, 1*, *hej*, *palec*

ano soud může prodat, když se nedohodnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]