Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu odstranit pásek ve stojce? (krovy)

Od: remix® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den přátelé, mám sice dost hloupý a asi i nevhodný dotaz, ale prostě v mém vlastním zájmu se musím alespoň zeptat. Mám cca dva roky starou střechu a řeším problém. Potřeboval bych odstranit ten šikmý pásek (viz. foto). Napadlo mě, jestli bych ho nemohl nahradit třeba svařenou konstrukcí z nerezu, nebo něco podobného. Nepůjde to vidět, bude to zakryto vestavnou skříní. Jen ten pásek je krajem od zdi cca 70cm a já tam potřebuji dostat skříň hlubokou cca 55cm. Pokud to nevyřeším, tak už se se mnou bude doma bavit asi jen kocour *zed* Svého tesaře se bojím zeptat *hi*

Mohu odstranit pásek ve stojce? (krovy)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den,klidně nahraďte.

jh*
hodnocení

0x

Chce to propočítat od statika. Jedná se o nosník. Co máte na střeše? Tašky? A když vám spadnou na kocoura, tak už se s Vámi přestane bavit i on.

hodnocení

0x

"Svého tesaře se bojím zeptat..."

Proč se ho bojíte *sok*? Myslíte, že Vám tady někdo dokáže odpovědět lépe, než profesionální tesař?

luke237
Divil bych se, kdyby to tesar vedel. To musi spocitat nejaky statik, jestli ta konstrukce i po odebrani toho clenu bude dostatecne silna.
Strecha je sice plechova (a tedy lehka), ale kdo vi, jestli ten clen treba nedrzi ty krokve a bez neho by se to pod tou zatezi prohnulo *ee*

hodnocení

0x
Pokud je ten pásek jako zavětrování i z druhé strany té stojky, a není jediný v celé konstrukci, tak ho vyhoďte, příp. nahraďte tím kovovým ve vhodném místě.
Píšete o vlastním tesaři, je teda předpoklad, že krov byl udělaný odborně a jedno odstraněné zavětrování nezpůsobí problém.
doplněno 25.06.13 16:43: Ten nosník je z vrchu naložený na té stojce, teda nosnost se nijak nezmění. Když přijde tornádo, bude jedno, že Vám tam jedno zavětrování chybí.

hodnocení

Jde o stojku přesně uprostřed trámu, pásek je z obou stran, jen na první fotce je jeden pokoj a z druhé strany je druhý pokoj, našel sem fotku jak to vypadá ve skutečnosti. Jinak na střeše je plech Satjam. Určitě ho chci nahradit, nechci ho jen tak odřezat a nechat být, jen to potřebuji zmenšit, aby se schovalo do skříně.

Mohu odstranit pásek ve stojce? (krovy) #2
laik*
Ten vyznaceny tram je z jednoho kusu? *sok* Jsem nevedel, ze se daji jeste sehnat takove masivni kusy. Kolik asi tak stoji?
Mohu odstranit pásek ve stojce? (krovy) #3
jh11

Tak ten trám se nazývá vaznice, je podepřen sloupkem který jej podepírá a přenáší určitou váhu střechy na zdivo a na základy. Ten pásek zrovnoměrňuje rozložení sil i axiálních proto jsou dva a síly se tím vyrovnávají. Takže odstranit pouze jeden by statiku rozhodně narušilo. Jediné řešení posunout sloupek i s pásky, ale stejně by to chtělo spočítat, kvůli např. nerovnoměrnému rozožení sněhu na střeše, případně dynamickým poryvům větru. Tím nemyslím zavětrování jak tady byl vtipný příspěvek na půdě když bydlíte, tak by tam poryvy větru být neměly. Alespoň do doby než odstraníte pásek. A poslední věta před smrtí? Ten trám je zbytečnej, radši ho uříznu. Bacha na kocoura.

jh11

Místo pásku bych pořešil skříň, už nejsou moderní a výroba jiné je jednodušší.

hodnocení

Děkuji za odpověď, proto jsem se právě ptal. Pokud to je problém, tak to tam hold nechám a skříň vyřeším jen vedle toho, bude to teda vypadat strašně, ale tu stojku posouvat někam jinam to už nebudu, mám hotové všude sádrokartony a ještě k tomu kdybych do toho začal dlubat, mohlo by se to lehce hnout a sdk popraskat a to bych teda nerad, dalo to docela práci než sem to všechno vysádroval a vybrousil. Nic tak zřejmě vyřeším šatní skříň jinak *nevi*

Původně jsem totiž plánoval mít na této zdi radiátor a skříň na protější straně, kde pásek není, ovšem topenář měl jiný názor a topení sem musel dát na obvodovou zeď..

hodnocení

Můj tesař mi doporučil pilu, kde maji velmi kvalitní řezivo a profesionálně zpracované a hlavně jako jedni z mála tady u nás v okolí dokážou krovy do délky 13m. Já to mám malý baráček, stačil mi trám 12m dlouhý, tesař to chtěl udělat z jednoho kusu, tak stejně mám i na jedné straně střechy krokve dlouhé 12m (prodloužená střecha). Akorát to byla fuška vytahat ručně nahoru *tanec*

doplněno 26.06.13 07:07:

pilacajka.cz/...

frame*
hodnocení

0x

*sok* Proboha!

Jak může někde jen tak poradit, že můžete pásek klidně vyhodit. Takový neví o statice vůbec nic.*bum*

Ten pásek má mimo fce zavětrování také funkci zkracující volnou délku průhybu vaznice. Vzhledem k tomu, že ve výpočtu se uvažuje s koefecienty bezpečnosti, tak bych se odstranění vyloženě nebál, ale bez důkladné prohlídky skutečného stavu a projektové dokumentace bych se do ničeho nepouštěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]