Nejste přihlášen/a.
V RD mám podlahu na půdě v tomto složení (odspodu, od stropu místností pod půdou): omítka na rákosu, prkenný záklop, trámy a mezi nimi sklená vata, prkenný záklop, lehčený beton. Střecha není zateplená, půda se používá skutečně jen jako půda, ale chodí se tam dost často.
Jelikož bych rád vylepšil zateplení mezi trámy (ta skelná vata je tam daná blbě, jak jsem viděl a v nedostatečné tloušťce) a také nahradil vrchní vrstvu lehčeného betonu, protože tento není ani zdaleka ideální (drolení). Počítám tedy že sundám beton a vrchní záklop, mezi trámy dám novou vatu. Ale co potom? Předpokládal jsem, že na trámy položím latě a na ně OSB desky PD dvě vrstvy křížem (klasika), jenže ze strany obytných místností pod půdou (včetně koupelny) není žádná parozábrana a průnik vodní páry do podlahové konstrukce půdy je nemalý (v zimě je to krásně patrné). OSB desky tedy zřejmě nebudou vhodné, docházelo by ke srážení vody na jejich spodku a v podlaze bych zřejmě mohl pěstovat žampiony (než by uhnily trámy a strop mi spadl na hlavu). Poradíte mi někdo z čeho teda udělat podlahu abych tomu zabránil? Je ale nezbytné, aby podlaha byla plnohodnotně pochozí a i jinak v rozumném provedení - pouze prkenný záklop s mezerami mezi prkny bych nerad. Mezery mezi trámu jsou +/- 75cm.
Takže podle všelijakých rad, které jsem tu posbíral, jsem s ohledem na skutečnost, že nemohu podlahu moc zvyšovat poskládal toto řešení (využití půdy je pro sušení prádla a skladování harampádí, tedy pochozí být musí, ale tělocvična z toho nebude).:
Mezi stropní trámy dám (odspodu)1cm polystyren (na překrytí hřebíků od spodního záklopu), parotěsnou folii přilepenou k boku trámů, minerální vatu (celkem asi 23cm, prostě co se vejde), příčně na trámy dám rošt z hranolů (6x4 cm na výšku, rozteč 30cm) mezi ně zase vatu , na to střešní folii (paropropustnou membránu) a záklop z prken 24mm. Na prknech nebude nic dalšího.
Ještě ale tápu:
1) Mezi vatou, membránou a vrchním zákopem asi musí být vzduchová mezera. Musí? A kde - mezi vatou a membránou nebo mezi membránou a záklopem? Potřebuju minimální výšku, ale zároveň samozřejmě potřebuju funkčnost (hlavně aby se nesrážela vlhkost).
2) Prkna vrchního záklopu mají být na sraz, nebo mám cíleně nechávat nějaké mezery?
3) Je vhodné/nutné rošt připevnit k trámům, nebo je lepší ho nechat "plavat"?
A teď tedy ještě zcela laická otázka - z jakých prken se dělá prkenná podlaha - hoblují se před pokládkou? Jen jednostranně? Nebo se položí nehoblovaná a co potom s tím - stačí přebroušení?
Je mnoho způsobů,
náznak je na obrázcích, pak povedeme polemiku...
ale detaily se musí řešit individuelně...
Hlavně mi jde o to, z čeho udělat tu vrchní (pochozí) vrstvu s co nejmenším odporem pro difusi vodních par. Z těch obrázků mi toto není příliš jasné, resp. na tom odkazu na isover se uvádí jako vrchní vrstva OSB (a to je právě to, co nechci, resp. asi není vhodné) nebo fošny (to je asi trochu lepší, ale stejně nic moc), navíc ta skladba obsahuje parozábranu a tudíž s ní zřejmě i počítá, ale já ji tam těžko dám. A jestli je to myšleno, že se parozábrana nacpe mezi rovinu trámů a izolace, tak to je taky nějaké divné, to mi ta vlhkost zůstane v trámech a to je asi špatně.
Možná jsem zapomněl zdůraznit, že se chci obejít bez zásahu do stropu obytných místností pod půdou (a tedy z této strany parozábranu nemohu dát) a dále nemohu příliš zvyšovat úroveň podlahy půdy nad stávající, protože bych pak měl na hlavě samou bouli.
Taky není důležité, aby podlaha byla extra krásná, důraz kladu na funkčnost, a samozřejmě hledám cenově rozumné řešení (vím, něco to stát bude).
OK, Isover již jedná o odstranění slova OSB desky a nahradit prkny.
vy udělejte záklop prkny.
Vy určitě bez parozábrany.
"hlavě samou bouli." nebudete, páč se raději ohnete, nežli topit zbytečně..
co dále není jasné?
1) Mezi vatou, membránou a vrchním zákopem asi musí být vzduchová mezera. NEMusí?
2) Prkna vrchního záklopu mají být na sraz, nebo mám cíleně nechávat nějaké mezery? lépe mezery
3) Je vhodné/nutné rošt připevnit k trámům, nebo je lepší ho nechat "plavat"? raději připevnit
A teď tedy ještě zcela laická otázka - z jakých prken se dělá prkenná podlaha - hoblují se před pokládkou? Jen jednostranně? Nebo se položí nehoblovaná a co potom s tím - stačí přebroušení?
klidně nehoblovaná, pokud Vám to vadí, dejte hoblovaná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.