Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může soused přilepit svou kůlnu na můj dům?

Od: iva22* odpovědí: 6 změna:

Může si soused přistavět kůlnu až na zadní stěnu mého domu?Nevíte prosím,jestli mám právo na nějaký přístup k zadní straně svého domu,i když soused tvrdí,že už je to jeho pozemek?Díky-

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza123*
hodnocení

2x

A má váš soused stavební povolení? na vaši stěnu si jen tak nemůže přistavět kde co. To by Vám klidně z toho mohla vlhnout zeď. Zajdete spíš na stavební úřad.

Na zadní stěnu máte právo přístupu, např, když si tu stěnu budete chtít opravit, musí Vám to soused umožnit. Avšak jen v omezeném prostoru, aby jste se mu neproducíroval po dvoře ci zahradě a na dobu nezbytně nutnou k opravě.

hodnocení

2x
VSTUP NA POZEMKY

Právní úprava a její změny

Právo vstupu na pozemek (ev. stavbu) je upraveno ve dvou rovinách:
1.obecně občanským zákoníkem v rámci úpravy sousedského práva,2.konkrétně v různých speciálních předpisech (oprávnění vstupovat za účelem kontroly různých obecně prospěšných zařízení).

Podle občanského zákoníku jsou vlastníci sousedících pozemků povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Toto právo vzniká jen tehdy, když údržba stavby nebo obhospodařování pozemku takový vstup nezbytně vyžaduje (nelze se proto domáhat vstupu na sousední pozemek např. za účelem sběru spadaných plodů).

Jestliže došlo v souvislosti se vstupem na cizí pozemek nebo stavbu ke vzniku škody, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit (Obsah a rozsah náhrady škody). Vzniklá odpovědnost má objektivní charakter, nastupuje bez ohledu na to, zda škůdce škodu zavinil či nikoli a nelze se jí vůbec zprostit.

. § 127 odst. 3 obč. zák.

iva22*
hodnocení

Díky moc za odpovědi.Myslela jsem,že snad ze zákona je nějaký metr kolem domu můj.Musím se zeptat na katastru.Ale moc se v těch mapách nevyznám.

stavební zákon něco říkal o minimální vzdálenosti stavby od hranice pozemku... najděte si pokud máte stavební povolení, nebo z katastru zakreslení stavby na pozemku, tam by měly být vzdálenosti od hranice. a ukažte to sousedovi...

kejki3

Hranice klidně může vést hned u domu, zejména, pokud je starší. Takže soused má pravdu s tím, že pozemek je jeho. Pokud si pamatuju, tak se nemusí ptát u staveb na ohlášku, ale vy můžete protestovat. Všechno to spadá pod místní stavební odbor. Jen doměnka o vlhnutí asi stačit nebude...

hodnocení

0x

Nemáte žádné ochrané pásmo okolo domu. Soused ale nesmí konat aby Vám vznikla škoda.

Takže každý případ se řeší individuelně. Klidně si může postavit doudnu až k vaší zdi, pokud se nebudete bránit.

"Může si soused přistavět kůlnu až na zadní stěnu mého domu?" může za určitých podmínek

"...jestli mám právo na nějaký přístup k zadní straně svého domu,i když soused tvrdí,že už je to jeho pozemek" ano musí Vám umožniot za určitých podmínek údržbu z jeho pozemku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]