Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění barvy louhem

Od: alpi* odpovědí: 5 změna:

chci natírat okna, slyšel jsem, že lze starou barvu odstranit louhem...má někdo zkušenosti s touto metodou:)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

pokud je to barva olejová,nebo fermežová,jde to snadno.To bych doporučil.Dnes se spíše na venkovní nátěry používají barvy syntetické,ty se louhem rozleptávají nesnadno.Tam je lépe barvu odstranit opalováním.

JABRAKA

ronyx*
hodnocení

2x

Zkušenost mám jak s opalováním barvy, tak s odstraňováním barvy pomocí chemického odstraňovače starých nátěrů a pomocí louhování
1) opalování
2) chemické odstraňování
3) louhování
ad1) relativně nenáročné na prostor (lze ho dělat i v bytě) na nehořlavém podkladu na zemi, nevýhodou je zápach, pracnost a možnost poškození opalovaného povrchu a jeho okolí (spálení dřeva, zadrhnutí ve dřevu špachtlí, prasknutí skla pokud okno není před prací skla zbavené)

ad2) na dřevo ne moc vhodný způsob, protože chem. odstraňovače jsou v podstatě ředidla rozpuštěná v parafinu a tento se pak musí před nátěrem ze dřeva zse vymýt ředidlem. Výhoda je nenáročnost na prostor a není to dřina, nevýhoda je zápach a pracnost při čištění zbytků barvy a parafinu

ad3) pohodlné a relativně rychlé, pokud použijete koupený přípravek ( já mám odzkoušený Lakostan, je potřeba vybrat správný podle typu odstr. barvy), nevýhoda je v relativní prostorové náročnosti - po seškrábnutí barvy rozrušené louhem je třeba celé okenní rámy řádně opláchnout (to dělám hadicí nebo wapkou, zbytky louhu neutralizovat (rámy natřu zředěným octem jako kyselinou a pak nechat vyschnout. Na aplikaci louhu nepoužívejte normální štětec (měl by se používat štětec z trávy, protože té louh nevadí) - louh vám štětiny zničí.
Pokud budete dělat kompletní renovaci více oken (přesnějí okenních křídel - na rámy louhování použít nejde, pokud jsou tedy zabudované ve stavbě), pak je nejrychlejší louhování. Okna zbavit barvy, vysklít, vyčistit drážky pro sklo, napustit (hlavně drážky pro sklo - pokud budete používat na zasklení klasický sklenářský tmel, napouští se drážky fermeží), zasklít, základní nátěr a 2x vrchní nátěr (nátěry mají přesahovat přes tmel na sklo cca 2mm - jinak tmel začne časem praskat a vypadávat).

hodnocení

0x
Horkovzdušná pistole stojí tolik co dvě - tři balení louhu a výsledek je jistějši.

Při opalování horkovzdušnou pistolí dávejte pozor, aby Vám nešel horký vzduch na skolo. Rádo praská (zvlášť když je starší).

jabraka*

Magdon má pravdu,když chci mít okna jako nová,sklo vyjmu a celý rám poctivě upravím.Po novém nátěru zasklím a dotírám jen tmelení.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]