Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

20A a 2.5 Cu

Od: fidonet* odpovědí: 7 změna:

Je bezpečné používat 2.5 Cu na jištění 20A? Vycházím li z faktu, že zdejší instalace je Al v 4mm a už tu je 30 let a navíc není v PVC ale v pleteném hadru, a nikdy nic nedoutnalo, nehořelo ani nic jiného, tak relativně je to OK?

Další otazka: Existuje VAGO svorka na 6mm vodiče? Pokud ne, čím ji nahradit, ať je to malé a pevné?

díky

doplněno 24.06.13 16:01:

zajixxx, díky, myslel jsem si to. Položím ještě jednu otazku.

Mohu na VAGO spojku mít připojený ten 2.5 vodič, kterým mi půjde pravě těch 20A? Nebude se zahřívat v přechodech? Ale už jsem to vylepšil, k té 2.5 jsem natahl paralelně 4 mm, jde však o to, že mi chybí 1.5 metrů, které potřebuji propojit a vyměnit je nejde. ( neřešit ). Takže mám přívod od jističe 20A v 2.5mm a tedy teď paralelně i 4mm, čímž už nedojde k přehřátí vodiče ( uvažuji o likvidaci té 2.5), ale je to vše pouze na VAGO. Je to bezpečné? V zasuvkách jsou taky VAGO, ale tam jsou jen 16A. Ale asi to bude v pohodě, jen chci názor.

doplněno 24.06.13 16:26:

Dobrá: pokud je tedy VAGO pouze na 4mm (2.5mm nebo 1.5mm ) a já potřebuji spojit 6mm a 4mm jak to udělat? VAGO tedy existuje nebo neexistuje na 6mm. pokud není běžně v elektroobchodech co jinak použít. Malého a pevného?

doplněno 24.06.13 17:57:

zajaxxx: dutinky by bylo OK, ale technicky pro mne nemožné. Asi jediná varianta to násilim vervat do VAGO ( což jde 4> 6 ), nebo větší čokoládku. Kdysi existovaly ( dlouho jsem to nevidel ) taková jako dutinka, ale byl to kroužek ( valeček ) do něj se narvaly draty z jedne strany, stahly šroubkem a ten váleček měl po obvodě zavit na který se našrouboval nehořlavý hnědý klobouček. Tohle bych potřeboval ( koupím , neprodáte někdo? )

doplněno 27.06.13 07:40:

@vilfein

Přesně to jsem myslel :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

2x

2,5 Cu na 20A, vpohodě... nebál bych se i na větší proudy ( Doporučuje se tak max. 10A na 1mm2, u Cu)

doplněno 24.06.13 15:34:

Konkrétněji usporyvm.sweb.cz/...

No. Max 10 A na milimetr ale ve zdi kdyz je to v koritě tak na 32 A jistič už musi bejt 10 mm2!
Pozor na to

zajixxx*
hodnocení

0x

musíte najít na internetu vaši wago svoru... někde by tam měla být proudová zatížitelnost, ale předpokládam že ta wago spojka bude kontruována tak, že bude omezen maximální průřez drátu, který jde do ní zacvaknout.

Není to na té wago svorce napsáno( někde na boku plastu? )

doplněno 24.06.13 16:17:

Dle barvy by to mělo jít najít wagocatalog.com/...

doplněno 24.06.13 17:16:

Teď nevím zda li to bude proti předpisům, ale slisoval bych to v Cu (nevím zda li je hliník přípusný u obyčejné el.instalace..) dutinkách a zaizoloval... ( pochopitelně každou žílu zváš s vlasní bužírkou, a přes ně pak jednu velkou... tako vé jak se zafokávají horkovzdušnou pistolí..

zabu
hodnocení

0x

Já bych Wago nedával. použil bych šroubovací svorku(lustrsvorku) na průřez 6-10mm, vylomil bych ji z bakelitu, použil jen tu trubičku se šrouby a podložkou, a nasledně dobře zaizolovat, jak elektricky tak mechanicky. Není to úplně podle předpisů, ale když se to zaizoluje dobře, zdůrazňuji dobře, tak je to malé a bezpečné. Nebo existují a používají se v Kanadě a USA takové šroubovací kloboučky. Uvnitř kov, navrch plast. Brácha mi jich pytel poslal, a jak si tady elektrikář mlaskal. Nemám nikde věnečky. Jen tyhle kloboučky. Uvnitř je takový kuželový závit a ten se natoči na 2-4(podle průřezu) dráty, a drží to jako čert.

vilfein*

Proč místo toho nepoužít kloboučkovou svorku? vltava2011.cz/...

Odšroubujete plastový kryt, máte trubičku, do trubičky vložíte vodiče, utáhnete šroubek, zaizolujete a je hotovo. Dělají se na různé průřezy vodičů. Osobně je používám velice rád.

cl
už se používají/vyrábějí i u nás - konkrétně Elektro Bečov - Stáčecí konektory IDEAL
zabu

JO, to je ono.

A odpovcěď vilfeinovi: protože nepotřebuju na montáž ten šroubovák. Stačí sdrhávačky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]