Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení stropů

Od: drroman* odpovědí: 26 změna:

Chci snížit stropy pomoci sádrokartonů cca o 80cm,nade mnou je další byt strop dutý asi prkenný záklop a rákos,nevím jistě.Je třeba parozábrana a izolace nebo není nutná .Už jsen snížil v chodbičce kde není žádné topení a nad ní je chodba bez izolace a zateplení.Na tepelné pohodě je to hodně poznat.

Snížení stropů

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
"je třeba parozábrana a izolace nebo není nutná"
ano je třeba, jinak bude teplo utíkat pryč

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je nad tebou vytápšný prostor,je parozábrana zbytečná.nad sádrokarton by byla vhodná spíše jen protihluková zábrana v podobě lisované čedičové vaty(Rockwool).Sádrokarton oddělit dotykově PUR páskou od stěn a zatmelit,nebo ještě lépe zakrýt ozdobnou lištou.

JABRAKA

drroman*
hodnocení

SDK je na konstrukci z profilů cca 80 cm od původního stropu ,kolem stěn je akryl takže žádné spáry .Ty větrací otory jsou u okna jen do dutiny mezi zdi a SDK u okna který je nalepen šíikmě lepidle na "bochánky" mezera cca 1- 1,5 cm je to jen pro vyrovnání a estetické zakrytí původní hnusné zdi,nad strop tadyma vzduch nejde.

teplota bude prostupovat SDK a v meziprostotu bude teplo. Proč?

doplněno 01.02.09 13:10:

jaká je izolace stropu? kam utíká teplo teď?

drroman*
hodnocení

jaká je izolace nevím ,starý barák stropy 3,3m nademnou další byt takže jim ohřívám podlahy.Až budu dělat pokoj dám parozabranu a asi 5 cm vlnu,v té chodbičce není nic jen sníženo a nad ní je chodba je rozměru asi 1,2 m x 3,6 m.Ten SDK jsem před finálním tmelením měl otevřený vyřezanou dírou a nad ním je teplota minimálně o 10stupňů C menší.

Mám stropy 3,45 cm takže malinko o tom vím. Když lezu po štaflích ke stropu měnit žárovku, tak se tam ohřeji.

proto se domnívám, že by jste měl zabránit uniku tepla k sousedům do podlahy

kejki3

Sádrokarton samotný zabrání proudění teplého vzduchu až nahoru, přes něj teplo půjde vedením do dutiny určitě pomaleji.

a co záření tepla.

šíření tepla:

Vedením

Prouděním -

Tepelným zářením

jabraka*

Milane.

Prouděním,jak bylo řečeno,se tu ztráty neuplatní.Je to utěsněno.Zářením,teplota zářiče musí být významná,a co je tu zářič?

Vedením,opět zdroj tepla a materiál,jímž je teplo vedeno.Ten sádrokarton,ale je velmi malý rozdíl teplot,soused přece místnost také vytápí!

Parozábrana je zbytečná,protože ve stropě nemůže dojít k dosažení rosného bodu na základě malého rozdílu teplot!

JABRAKA

Jardo, neumím to vypočítat (jako mistři v automoto) ale jsem přesvědčen, že přes SDK projde teplo. Kolik je teplota u stropu? a u souseda na podlaze. Zkrátka ohřívat sousedovi podlahu se mě nechce.

"Zářením,teplota zářiče musí být významná" Jardo proč utíká teplo přes sklo okna? zářením, tak uteče i přes SDK nahoru.

Kdo mě přesvědčí o opaku?

drroman*
hodnocení

bodla by tedy rada jak tomu úniku zabránit

drroman*
hodnocení

tak vidím,že i tady se nikdo neshodne.Mán dva lidi co se SDK živí a každý má jiný názor přesně jako vy pánové.Jak už jsem psal při nuceném otevření stropu v předsíni tam byla teplota asi o 10°C menší což je určitě hodně a sousedi budou muset začít víc topit.Ještě ,ožna by se hodila rada jak ten strop izolovat v pokoji kde snížit nemůžu ,protože tam mám postavené patro na spaní.

je to tak, že se vždy najdou minimálně dva názory. Je jasné, že nad SDK, bude bude teplota nižší, nežli pod ním. Ale až u staráho stropu bude určitě opět vyšší. Dále stěna v mezi stropu (obvodová), bude jen ochlazovaná, bude velká pravděpodobnost plísní, páč vlhkost tak projde zkzr SDK (pokud není parotěska)

edas*

Přidám se do diskuze, lze nějakým způsobem dosáhnout toho, abych při snižování stropu neporušil parozábranu vruty při přichycení SDK do profilů? Mám udělaný rošt na přímých závěsech a řeším jak upevnit parotěsku aby se moc neporušila...

Je způsob jak minimalizovat, (nikoliv zabránit) poděravění od šroubů. Je to ale složité, kdysi to tu popsal JardaAh. Já doporučuji radu pana Rypla z Juty, použít folii s hliníkem má větší difuzní odpor .

edas*

Díky za tip, omrknu to, pořád si ale říkám, zda je nutnost ji použít :) (nad pokojem je pochozí půda, dvojtej dutej strop, na půdě na zemi jakási mazanina, hlína, vepřáky apod :), strop jsem snížil cca o 10cm...

kde je tepelná izolace?

edas*

Pokud funkci neplní ta cca 10-15cm tlustá vrstva škváry, hlíny apod (nebo co tam vše je), tak patrně není :) To víte, stará stavba... ale zima v baráku není a sponzor plynáren také nejsem... :)

Edo, dal bych to patentovat:

"...tak patrně není...zima v baráku není..." bez izolace teplo neutíká?

edas*

Netvrdím, že neutíká. Na druhou stranu, kdyby tam nebylo nic tak si dovolím tvrdit, že při prvním ročním vyučtování plynu by mě trefilo. Těžko říci, kdo tam co před cca 50 lety dával... Snažím se barák postupně rekonstruovat, takže časem tam rozhodně nějaká bude :) Milane, v tomto případě by jste doporučil dát kam izolaci? Do sníženého stropu či na půdu? A ještě jedna otázečka, budu sádrošem obkládat i zdi, je lepší udělat napřed SDK zdi a pak strop či naopak? nebo je to jedno? díky.

URČITĚ na půdu, minimálně ve dvou vrstvách tlouška 22-40 cm podle věku stavitele a způsobu rekonstrukce.

"...napřed SDK zdi a pak strop či naopak!" je to jedno, vždy se to nějak zdůvodní.

Není zač.

drroman*
hodnocení

pro milancukrar:jak teda mám zabránit uniku tepla k sousedům nejlépe?

jabraka*

Pokud sousedi nežijí v iglů,není potřeba žádná izolace navíc.Většinou se do dělícich příček dává skelná rohož mezi dvě stěny proti hluku a ta také izoluje tepelně.Tepelné ztráty jsou závislé na tepelném spádu a ten mezi sousedy je minimální a ztráty není potřeba uvažovat.A také jednou od nás k nim,a podruhé od nich k nám.

JABRAKA

vložit tepelnou izoaci

drroman*
hodnocení

vložit tepelnou izoaci-ještě obecněji by to nešlo ,myslel jsem konkrétní návrh řešení

dromane, jak jste již napsal, neschodneme se s Jardou. Jsem přesvědčen na rozdíl od Jardy, že teplo z místnosti bude utíkat přes SDK do meziprostoru. Proto bych udělal parotěsnou zábranu a nad ní vložil čedičové desky ORSIK tlouška 12-14 cm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]