Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada ocílky

Od: rori* odpovědí: 8 změna:

Máte někdo bohaté zkušenosti s obtahováním a broušením nožů? Poslední dobou se o nože hodně zajímám, pár nožíků taky mám.. ale nůž musí být ostří, jinak je víceméně k ničemu.. Na brousících kamenech jsem naprosto neshopný udržet úhel, což má za následek, že nůž je eště tupější.. Na broušení jsem si pořídil brousící sadu, která úhel drží za mě, takže výsledek je super. Ale jak udržovat(obtahovat) ostří, když neumím zacházet s ocílkou? Mám ocílku z keramiky s gritem cca 1000, ačkoliv se snažím vhodný úhel, výsledek byl vždy takový, že jsem nůž ztupil a musel jsem ho nabrousit.. Co stím? Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

1x

Trénovat a trénovat, ono to přijde

ronyx*
hodnocení

0x

Taky bch se přiklonil k názoru, že je to hlavně o cviku. Možná by ale neškodilo si nechat ukáza práci s ocílkou nějakého "starého" kuchaře či řezníka.
Měl bych dotaz na autora otázky - jakou brousící sadu na udržení úhlu při broušení na kamenech jste si pořídil? Děkuji za odpověď.

rori*
hodnocení

Poříidil jsem si sadu od Lanskeho, jsou tam kameny s gritem 70, 180, 280,600 a 1000. Bežně na tupější nože používám 600 a 1000, jednou jsem použil 280. Po obtáhnutí na koženém řemenu nože vcelku holí.

Jinak než se naučím pořádně pracovat s ocílkou (a že to asi potrvá), dala by se ocílka z principu nahradit např. tím kamenem o gritu 1000 a následným obtažením na řemenu?

mujnuz.cz/...

ronyx*

Díky za link.
Nemyslím, že by vám to naučit se s ocílkou muselo nutně trvat dlouho - jde jen o to chytit ten tzv. správný grif (jako u všeho).
Ocílku broušením na kamenu a obtažením na řemenu nenahradíte, i když výsledek může být velmi podobný.
Principy:
- obtažení na kamenu ubírá materiál
- obtažením na řemenu odstraňujete tzv. jehlu na ostří, tzn. že materiál neubíráte, ale zbavujete se otřepu, který vznikne broušením nebo opotřebením (krásný příklad použí řemenu na obtažení je u holičů na tzv. obtažení břitvy)
- obtažením ocílkou materiál neodstraňujete, ale otupené ostří jen "vytáhnete" - vytlačíte do ostra
Jen drobnost - pokud je ostří velmi krátké (např. malý nůž nebo dláto), místo obtažení na řemenu se lze zbavit otřepu (jehly) přetažením ostří měkkým dřevem (ostřím zaříznete z čelní strany do příčně uříznutého prkna nebo hranolku - ve směru po letech - jako kdybych to prkno chtěl rozštípnout).

rori*
hodnocení

Díky za info. No zkusím v okolí najít někoho kdo se trochu vyzná, aby mi to ukázal prakticky, ale ono to je v dnešní době těžké, lidé si to raději nechají od někoho udělat, jako se vším :(

Jinak já jehlu asi řešit nemusím, protože brousím PROTI ostří,tzn. materiál zůstává na kameni a nepřevaluje se na druhou stranu ostří. Je to tak?

ronyx*

Ano, v podstatě je to tak. Správný postup je brousit proti ostří - platí pro všechny typy nástrojů - u některých je to tak zásadní, že při nedodržení se ostří nástroje vylamuje (typicky ostří z tvrdokovu - slinuté karbidy čili SK plátky a z keramiky)

rori*
hodnocení

Tak jsem si nabrousil obyč. kuchyňák tak, že by se člověk oholil... Poté jsem si sním udělal večeři a poté přetáhl ocílkou - dokonce jsem si pomohl úhloměrem, abych udržel úhel.. Výsledek je takový, že nožík můžu přebrousit znovu

ronyx*

Nebudu si hrát na chytrého a věštit, kde je chyba, když to nevím. Nestydím se přiznat, že s ocílkou mám jen minimální zkušenosti, protože ocílka je nástroj používaný hlavně řezníky a kuchaři. Moje specializace je ostření nástrojů pro obrábění kovů, případně dřeva, takže kdybyste chtěl vědět, jak máte v ruce nabrousit vrták apod., napíšu vám detailní postup, ale v tomhe jsem trochu mimo. Omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]