Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pískovaná ipa vs obyčejná,jaký je rozdíl?

Od: martinxx1 odpovědí: 12 změna:

Zrdavím budu dělat ipu na terase(slouží jen jako "rovná"střecha nad kotelnou) a koupil jsem ve slevě ipu s břidlicovym posypem

tak se chci zeptat k čemu ten posyp slouží?A má to nějaké výhody oproti klasice bez posypu?Jen mě to zajímá:)a slyšel jsem že se spoje posypané lepenky nešpachtlují ale jen se pořádně roztaví a přilepí,je to pravda?

díky za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pískovaná IPA je na střechu vhodnější. Vrstva posypu částečně brání přehřátí a následné stékání asfaltu na šikmé střeše. Proto je žádoucí, aby zůstal posyp i na spojovaném místě (takže zbytečně neroztírat).

Běžná IPA je spíš na izolaci v základech a podobně, kde není vystavena slunečnímu záření.

martinxx1
hodnocení

jo aha díky za radu;)

jendad

Já mám obyčejnou lepenku a doporučili mě jako obnovu stříbrnou asfaltovou barvu . Lepenka byla už hodně stará a a tak mě doporučili na hydroizolaci

eshop.paramo.cz/...

A jako další vrstvu stříbřenku . To se pak střecha nezahřívá a odráží světlo

eshop.paramo.cz/...

luke237
Posyp nema zadnou souvilost s prehranim. Je tak kvuli tomu, aby blokoval slunecni UV zareni, ktere rozklada ten material. Casem popraska a zacne propoustet vodu. Proto musi byt i na spojich.
IPA bez posypu ti za par let popraska a zacne tect. IPA (kvalitna řada/typ) s posypem ti vydrzi i 30 let.
mili3478*

luke 237 ale ma ,jinak by se nebarvil a samozrejme chrani proti UVzareni tou kvalitni radou myslite zrejme modifikovane oznacene SBS jejich zivotnost je az 50let,nemam vyzkousene, ty obycejnejsi oxidovane vydrzi tak 15 let a co 5 let je treba je vyspravit a natrit treba asfaltovou suspenzi SA12 ,POSYPOVKY JSOU BEZUDRZBOVE.

doplněno 23.06.13 13:27:

Posypovky se nespachtluji je treba spoj nahrat tak aby se z neho vytlacil asfalt v sirce do 1,5 cm po cele delce ,tak poznate ze mate ipu kvalitne prilepenou, SBS asfaltove pasy se nemaji zbytecne prehrivat,dochazi ke krouceni vlkozky ,proste rychly prudky ohrev

luke237
To o tom prehrivani jsem tedy nikdy neslysel. Vim, ze se kdysi strechy natiraly na bilo, protoze se verilo, ze to "odrazi" teplo. Barva pochopitelne vydrzi jen par let, pak je to stejne nanic, loupe se to, vypada to hnusne.

Kvalitni IPou jsem opravdu myslel tlustou SBS (delaji se snad 180 a 270 mil (?) tluste). Pri instalaci pouzijte spravnou metodu (propan-butanovy horak + ne malo a zaroven ne moc to roztavit), dbejte spravne spojeni ve svech a 30 let na to nemusite sahnout. Mozna i tech 50, kdyz v pozdejsich letech opravite sem tam nejaky ten problem.

Nejvetsi problem jsou stejne svy a pak diry do strechy (trubky, ...). Tam to zacne tect jako prvni.

Vsichni chteji co nejlepsi stresi krytinu, ale kdyby radeji investovali do poradneho vyusteni trubek (vyvysene boxy na nejvyssim miste strechy), tak by udelali lepe.

Na blokovani slunecniho zareni a tepla je stejne nejlepsi na tu IPU pak dodelat zelenou strechu, ale kdo to dela, ze? (chapu argument, ze na tu zatez nebyla strecha navrzena).

martinxx1
hodnocení

Díky za vyčerpávající opovědi*palec*

luke237
Nemel jsem v umyslu psat vycerpavajici odpoved.
Zaklad je: spravne vyusteni trubek, pak SBS (180 nebrat, 270 je kvalita), mit nekoho, kdo to umi navarit (laik to na 100% spali nebo nenatavi dostatecne) a do konce zivota byste na to nemeli byt nuceni sahnout.
Jenze vetsina lidi to takhle nedela a jdou za cenou a podle toho to taky dopada. V Americe je uplne normalni si nechat vymenit strechu kazdych 10-15 let (!) ("kanadske" asfaltove sindele) *ee* *zed* Lide maji vyvedene trubky, kam to zrovna padlo (aby se to udelalo co nejrychleji a mohly se shrabnout penize), pak si vyberou tu nejlevnejsi kvalitu materialu a strechare (pokryvace) cunata, co jim to za den az dva na tu strechu namlati, aniz by to delali podle doporuceni. To vice nez tech 10 let bez problemu nevydrzi natuty. :(

hodnocení

0x

Martine, osobně bych zapomněl na název IPA, ale na její obchodní značení.

Důležité je, z čeho je nosný podklad? (papír, rouno, skelná rohož.?)

mili3478*

ipa a lepenka neboli lehky asfaltovy pas jsou dve rozdilne veci,marne to vysdvetluji v praci uz nejaky ten rok kdo nechce nepochopi

martinxx1
hodnocení

JJ vím že je to asfaltový pás,tak ve zkratce ipa protože když se řekne ipa tak kazdý ví co *smich*

Připustíte ale, že je IPA a IPA. Jako oko a oko. a mnoho dalších..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]