Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepovedena oprava stropu

Od: orner* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

koupili jsem byt v panelovém domě, který svépomocí rekonstruuji. Na stropě jsme měli mezi jednotlivými panely cca 0,5m širokou propadlinu, která byla 1cm hluboká. V OBI nám pán poradil použít Stavební lepidlo KNAUF FLIESENKLEBER N 25KG na vyplnění této prohlubně. Postup opravy byl následovný...

1.) natáhnuta jedna vrstva lepidla

2.) přichycení perlinky a natažení druhé vrstvy lepidla

3.) po zaschnutí lepidla zabrousit ostré nerovnosti a na penetrovat

4.) další vrstva lepidla, která zarovnala zbylé nerovnosti byla cca 2-6mm ( odhadem)

vše bylo v pořádku až dnes jsem si všiml že poslední vrstva je na některých místech popraskaná :( myslím si že je to způsobeno tím že jsem nedal do poslední vrstvy perlinku... Při poklepání je slyšet dutý zvuk, ale lepidlo zatím drží a nopadalo. Bojím se, že poslední vrstva lepidla nedrží dostatečně na stropě a mohla by časem opadat například až nad námi budou sousedi trochu více řádit, nebo při dalších pracích vrtaní atd...

Na takto "vyrovnaný" strop chci ještě natáhnout vyrovnávací stěrku Remal a pak vymalovat...

Je popraskání a dutý zvuk normální? Myslíte že mám poslední vrstvu otlouct a znovu natáhnout? Nebo nějakou jinou radu jak vyzkoušet pevnost abych měl jistotu, že mi tato oprava nespadne za pár let na hlavu?

Předem moc děkuji za příspěvek do této diskuse.

Nepovedena oprava stropu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

V postupu Vám chybí příprava, tedy oškrábání malby a nedržícího štuku, očištění a případná penetrace.

Předpokládám, že jste to zapomněl pouze napsat a nezapomněl udělat!

Jinak 6mm je na jednu vrstvu lepidla docela dost, je lepší natahovat na několikrát po menších vrstvách...

doplněno 22.06.13 20:17:

Pokud lepidlo na poklep "duní", je nejen popraskané, ale vrstvy na sobě nedrží. Asi bych neriskoval problémy v budoucnosti a odfouklé lepidlo raději oklepal a natáhl znovu.

Ale počkejte ještě na další názory...

doplněno 23.06.13 19:03:

Jako nejjednodušší a spolehlivé řešení stávajícího stavu bych asi zvolil přetažení celého "problému" lepidlem s perlinkou, vrstvu jen na tu perlinku a roztáhnout doztracena. Nebudete muset oklepávat, uklízet a dávat opět větší vrstvy lepidla, perlinka to podrží, by to za pár let neodfouklo úplně a nespadlo...

orner*
hodnocení

prvotní oškrabaní a očištění spolu s penetrací proběhlo...

doplněno 22.06.13 20:05:

otazka je co ted dal? otlouct a natahnout znovu? Nebo se popraskání bez použití perlinky stává... nebo nějak otestovat pevnost?

orner*

Váš nápad zní skvěle... už jsem uvažoval o tom jak lepidlo oklepat když to nejde "hladce" a napadlo mně že bych mohl zkusit obrousit kus z té poslední vrstvy a potom ji natáhnout znovu... Materiál je to vcelku brousitelný a mám doma staré kotouče z brusky tak to s tím snad půjde... Jelikož se to dunění neozývá všude vybrousil bych jenom ta místa kde poklepem zjistím to podfouknutí a připravil si tak i místo pro perlinku...

jabraka*
hodnocení

0x

Prováděl jsem toto vyrovnání stropu mnohokrát a s odpadnutím výplně jsem se nesetkal.Je vcelku přirozené,že silná vrstva lepidla po vyschnutí může popraskat,proto po vytvrzení vyrovnávám spáru ještě potahem vyrovnávací stěrky(finálky)Ta se po zaschnutí dá lehce přebrousit a určitě nevyvolá praskliny.Ovšem já jsem na stropy po srovnání nerovností lepil ještě dekorační kazety.

JABRAKA

orner*
hodnocení

nejvice se hrozím toho aby mezi poslední vrstvou nebylo něco jako vzduchová kapsa čemuž by i nasvědčoval ten dutý zvuk při poklepání... Jinak finální stěrku se chystám udělat dnes... Nemám bohužel fotku před vyplňováním, takže se jen pokusím popsat jak toto místo vypadalo.Bylo ohraničeno dvouma prasklinama jako kdyby stropní panely byly krátké a tak mezi klasické velké dílce vložili jeden menší o šířce oněch 0,5m, který prostě neseděl s těmi zbývajícími takže bych podle prasklin předpokládal že se v těchto místech opět oběví...

jabraka*
hodnocení

0x

Při zastěrkování spár mezi panely bývá spíše dutý zvuk na ploše.To skutečně omítka na panelu nedrží.Někdy odpadne i metr čtvereční.To chce nejlépe sundat celé.

JABRAKA

orner*
hodnocení

duty zvuk je pouze uprostřed nikoliv v miste na okrajích... zkoušel jsem i cvičně odloupnout kousky stěrky v místech kde jsou praskliny největší, ale zdá se, že se stěrce dolu moc nechce zkoušel jsem i par ran gumovou paličkou a taky drží. Faktem ale zůstává, že ten dutý zvuk asi nevěstí nic dobrého... Když jsem zazdíval dveře taky jsem vyplňoval mezeru cca 1 cm a tam dutý zvuk při poklepání slyšet není :(

Ještě jsem zapomněl uvést, že ty trhliny se objevily až potom co jsem po obroušení plochy ( které proběhlo až po úplném zaschnutí ) na penetroval... den potom jsem zjistil na některých místech trhliny...

hodnocení

0x

Osobně bych se vyprdl na lepidlo.strop bych napenetroval duvilaxem (po škrábání a ometení od prachu) a do čerstvého nahodil jádrem na vyrovnání ,po vyzrání potom štuk.Maximálně jeko spojovací můstek film lepidla a na to jádro a štuk.

orner*
hodnocení

0x

Tak včera vše sundáno ze stropu... to podfouknutí bylo opravdu velké.Lepidlo drželo dobře, ale problém byl v tenké vrstvě omítky, která mi přišla spíš jako štuk.Ta po nanesení lepidla povolila a od panelu odpadla.Tím vznikla ta dutina.Sice to byla na některých místech fuška sundat dolů, ale díky perlince šla většina krásně strhnout... Včera jsem ještě napenetroval a dnes začnu po menších vrstvách natahovat lepidlo ( první vrstvu ) a hned prokládat perlinkou.

kreola
hodnocení

0x

co se stropem nevím ,ale řešení toho prostoru je hotová katastrofa...nechápu proč dřív stavěli tak stísněné a uzké,špatně řešené prostory o jednom zdroji světla...hrůza...nevydržela bych tam ani půl dne a to netrpím klaustrofobií...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]