Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Deska za sporák

Od: chudos odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, poraďte mi prosím, jakou desku - obklad dát v nové kuchyni za plynovou varnou desku?

Děkuji.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, možná záleží na tom, co tam je teď. Jinak obecně určitě něco nehořlavého a také, aby se to dalo dobře udržovat. Myslím, že obklad je klasika - obkládačky nebo mozaika. Jinak upřesněte, pokud jste chtěl použít nějaký konkrétní materiál. Zdravím!

doplněno 20.06.13 12:43:

Ta MDF deska by se skutečně mohla poškodit a žloutnout. Je to tedy oříšek. Možná i něco smaltovaného a jednobarevného (bílá=?). Nebo tapetu a před ní sklo - to jsem vymyslel teď, tak je to jen kutilský nápad.

doplněno 20.06.13 12:45:

A co kus nerezového plechu?

xpj*

Sklo by mělo být minimálně kalené, možná i lepené, zjišťovali jsme to a za plynový sporák se obyčejný lacobel dát nedá. Bohužel, cena je astronomická. Skončili jsme u dlaždic s prořezem.

chudos
hodnocení

Kalené sklo jsem si už taky zjistila. Je to opravdu strašně drahé... Jak jste to myslel - dlaždice s prořezem? díky.
chudos
hodnocení

děkuji za odpověď.. jedná se o novou kuchyň. Zadní stěna - mezi horními a dolními skříňkami bude ze stejného materiálu, jako pracovní deska a skříňky (desky MDF?). Mám ale obavy, že by plyn mohl desku poškodit. Obkladačky ani mozaiku tam dávat nechci - zadní deska bude mít dekor dřeva a nevím, jaký odstín - dekor by tam k tomu pasoval.

Desku poškodí vysoká teplota, delší čas působící. Pracovní desky mívají úpravu proti vysoké teplotě, ovšem dlouhotrvající pálení zadní desky, když je vzadu velký hrnec na dnejvětším hořáku, to nepřežije bez úhony.
Pokud ještě nemáte koupenou plynovou varnou desku, zkuste koupit tu s největším hořákem na přední straně. A při vaření důsledně myslet na možnost poškození, teda nepřisouvat hrnce těsně k zadní stěně a nepouštět hořák naplno.
Další možností je v nutných případech vložit mezi hrnec a zadní desku izolaci, třeba hrubou obkladačku nebo dvojitý hliníkový plech.
U nás největší zadní hořák použijeme jednou dvakrát za měsíc, teď při zaváření častěji. Roky dáváme pozor, deska je zdravá.

hejkálku, máte pravdu pravdoucí. Ale velká plotýnka vpředu je jen na zlobení. Málo se na ní vaří. Když bude vzadu, stačí jen pohlídat a nepouštět plamen na plné pecky. V klidu si počkat, až se zahřeje vpředu na té prostřední velikostí, na plné pecky. ;)

Já mám varnou desku s čtyřkorunkovým hořákem vpředu a vaří se mi na ní dobře. Nedovedu si vůbec představit, že bych měl mít ten velký hořák vzadu.*smich*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]